16.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςHawaii: Οι παραδοσιακοί Δημοκρατικοί

Hawaii: Οι παραδοσιακοί Δημοκρατικοί


Της Μάγδας Τσόχα,

Ξεκινώντας από τα βασικά, η Πολιτεία της Χαβάη αποτελεί ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στον Ειρηνικό Ωκεανό και πρωτεύουσα πόλη της είναι η Honolulu. Το καθεστώς της 50ης και τελευταίας πολιτείας των Η.Π.Α., το καθιερώθηκε στις 21 Αυγούστου 1959, ενώ απέκτησε και μεγάλη παγκόσμια αναγνωρισιμότητα, πέραν από ένα εξωτικό νησί, και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, λόγω της επίθεσης στο Pearl Harbor από την πλευρά της Ιαπωνίας. Τέλος, αποτελεί ακόμη τον τόπο καταγωγής του πρώτου Αφροαμερικανού Προέδρου, Barack Obama.

Πηγή: President Barack Obama tours Midway Atoll in the Papahānaumokuākea Marine National Monument in the Pacific Ocean.
PHOTOGRAPH BY SAUL LOEB, AFP/GETTY IMAGES

Από το Σύνταγμα της χώρας, το 1978, οι δύο επίσημες γλώσσες της Πολιτείας είναι τα αγγλικά και τα χαβανέζικα, με περίπου 2.000 γηγενείς ομιλητές, δηλαδή το 0,15% του συνολικού πληθυσμού. Πιο διαδεδομένη θρησκεία στη Χαβάη είναι ο Χριστιανισμός και δεύτερη δημοφιλέστερη ο βουδισμός, ειδικά ανάμεσα στη νήσο και την ιαπωνική κοινότητα του αρχιπελάγους. Ως προς το φυλετικό «μωσαϊκό», κατοικείται από Ασιάτες, Λευκούς, Μαύρους, Ινδοαμερικανούς και ισπανόφωνους από οποιαδήποτε φυλή.

Η Χαβάη, όπως άλλωστε και όλες οι πολιτείες, εκπροσωπείται στο Κογκρέσο από δύο Γερουσιαστές και δύο μέλη στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Από το 2019 κι έπειτα, οι τέσσερις έδρες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών. Θα μπορούσε κανείς να αντιπαραβάλει εδώ πως, λόγω της μικρής της έκτασης ή της σχετικά αποστασιοποιημένης θέσης της από τις Η.Π.Α., ίσως προεκλογικά για τις ερχόμενες εκλογές να είναι κάπως αδιάφορη. Η Πολιτεία πιθανώς να μην έχει την ίδια μιντιακή κάλυψη ή ενδιαφέρον, δεν παύει όμως να έχει την ίδια βαρύτητα και με άλλες πολιτείες και να συμβάλει στο τελικό αποτέλεσμα.

Από την απόκτηση του καθεστώτος της Πολιτείας και τη συμμετοχή στις πρώτες εκλογές της, το 1960, η Χαβάη υποστήριξε ακράδαντα τους Δημοκρατικούς, ακόμα και στις δύο προεδρικές εκλογές του 1972 και του 1984, οι δύο εκ των οποίων ήταν επαναληπτικές νίκες κατολίσθησης για τους Ρεπουμπλικάνους Richard Nixon και Ronald Reagan, κατ’ αντιστοιχία. Χαρακτηριστικά, το 2016, ο Cook Partisan Voting Index κατατάσσει τη Χαβάη ως το πιο «σκληροπυρηνικά» δημοκρατική Πολιτεία στο αμερικανικό έθνος.

Η Χαβάη δεν έχει εκλέξει ποτέ ξανά Ρεπουμπλικάνους για εκπροσώπηση του κράτους στη Γερουσία των Η.Π.Α. πέρα από τον Hiram Fong το 1970. Από το 1977 κι έπειτα, οι δύο Γερουσιαστές των Η.Π.Α., που εξέλεγε, ήταν Δημοκρατικοί. Το 2004, ο John Kerry κέρδισε τις τέσσερις εκλογικές ψηφοφορίες του κράτους, με ένα περιθώριο εννέα ποσοστιαίων μονάδων, με το 54% των συνολικών ψήφων. Κάθε νομός υποστήριξε τον Δημοκρατικό υποψήφιο. Αργότερα, το 1964, ο αγαπημένος γιος και υποψήφιος γερουσιαστής, Hiram Fong, της Χαβάης ζήτησε την υποψηφιότητα του Ρεπουμπλικανικού Προέδρου, ενώ ο Patsy Mink έτρεξε στην πρωτεύουσα του Oregon το 1972.

Όπως ήταν φυσικά αναμενόμενο, η Πολιτεία στήριξε καθολικά και σταθερά τον Obama και λόγω του δημοκρατικού της φρονήματος, αλλά και λόγω της καταγωγής του. Ο 44ος Αμερικανός Πρόεδρος είχε κερδίσει τη Δημοκρατική Χαβάη στις 19 Φεβρουαρίου 2008, με 76% περίπου των ψήφων, ενώ το 2012 τον στήριξε με 70.55%. Στις τελευταίες εκλογές του έθνους, το 2016, η Πολιτεία, με ποσοστό 62.2%, χάρισε την ψήφο της στην υποψήφια των Δημοκρατικών, Hillary Clinton, το μεγαλύτερο, μάλιστα, ποσοστό, που έλαβε η υποψήφια από οποιαδήποτε άλλη Πολιτεία των Η.Π.Α. Στις προκριματικές, ωστόσο, στήριξαν τον Bernie Sanders, με 69% περίπου και τη Clinton με 30%. Οι ψήφοι στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα ήταν ελάχιστοι σε όλες τις περιπτώσεις.

Από τα παραπάνω, καθίσταται σαφές πως η Χαβάη είναι μια αμιγώς φιλικά προσκείμενη προς τους Δημοκρατικούς Πολιτεία, με μια ιστορία, από την αρχή της ένταξής της στο σύστημα των Η.Π.Α., υποστήριξης αυτών. Ως προς τις εκλογές του 2020 είναι ολοφάνερο πως η Πολιτεία στηρίζει και πάλι το Δημοκρατικό Κόμμα των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον υποψήφιο Joe Biden να σαρώνει την Πολιτεία με 63% των ψήφων. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο.

Αξιοσημείωτο είναι, ακόμη, πως το 2012 το CNN «έκανε λίστα» με τους λόγους για τους οποίους η Πολιτεία της Χαβάης παραμένει κάπως μη αναμειγμένη στα πολιτικά, ενώ είχε παρατηρηθεί πως ο αριθμός των ψήφων διαφέρει σημαντικά από αυτόν των πολιτών. Οι λόγοι που παρατίθενται είναι αποτέλεσμα έρευνας ενός δημοσιογράφου, που επισκέφθηκε την Πολιτεία και παρατήρησε κάποια πράγματα, όπως τους χαλαρότερους ρυθμούς ζωής, ειδικά στις παραλίες της Χαβάης, οι οποίοι δεν αφήνουν περιθώριο για ενασχόληση με πολιτικά, ενώ, παράλληλα, οι κάτοικοι νιώθουν μια πικρία και απέχθεια, όχι στο σύνολο, αλλά πολλοί σε μεγάλο βαθμό, ως προς τις Η.Π.Α. και την πολιτική τους, καθώς δεν νιώθουν κομμάτι του έθνους.

Άλλοι λόγοι για τους οποίους οι ψηφοφόροι αποθαρρύνονται από την τήρηση καθηκόντων είναι η έλλειψη υποδομών εκλογικών κέντρων και αποσαφήνισης της διαδικασίας, ειδικά σε πολλούς πολίτες που «νοσούν» από  λειτουργικό αναλφαβητισμό, τουλάχιστον στην πολιτική τους ζωή. Καθόλου αμελητέο δεν είναι, φυσικά, το γεγονός πως η Πολιτεία, λόγω γεωγραφικής θέσης, «απέχει» από την Washington 6 ώρες και άρα δεν βρίσκεται ούτε σε άμεση επικοινωνία ούτε σε εγρήγορση στην ενημέρωση των εξελίξεων και συνάμα είναι μια Πολιτεία «βαμμένη» Δημοκρατική, καθώς αυτό επικρατεί στην πολιτική σκηνή. Οπότε, ποιο το νόημα ενασχόλησης;

Το μόνο, ίσως, βέβαιο στις επερχόμενες και αγωνιώδεις για όλον τον πλανήτη εκλογές είναι η ψήφος της Χαβάη, η οποία θα είναι σίγουρα στο Δημοκρατικό Κόμμα. Για το γενικό αποτέλεσμα, ωστόσο, δεν μπορεί κανένας να είναι βέβαιος.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Μάγδα Τσόχα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη αλλά πλέον σπουδάζει στην Αθήνα, στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Απολαμβάνει τη συμμετοχή σε συνέδρια προσομοίωσης του ΟΗΕ, τον εθελοντισμό και τα προγράμματα εκμάθησης σε χώρες εξωτερικού.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μάγδα Τσόχα
Μάγδα Τσόχα
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη αλλά πλέον σπουδάζει στην Αθήνα, στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Απολαμβάνει τη συμμετοχή σε συνέδρια προσομοίωσης του ΟΗΕ, τον εθελοντισμό και τα προγράμματα εκμάθησης σε χώρες εξωτερικού.