14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςTrump: Σε ρήξη με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις;

Trump: Σε ρήξη με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις;


Της Μαριεύας Ταμιωλάκη,

Σαν βόμβα έσκασε το άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Atlantic, το οποίο εμφάνισε τον Πρόεδρο Trump να αποκαλεί στρατιώτες, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο, “losers”. Το συγκεκριμένο άρθρο, του οποίου η δημοσίευση έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου, πυροδότησε τη σφοδρή αντίδραση του τωρινού Προέδρου, ο οποίος χαρακτήρισε το συγκεκριμένο περιοδικό φριχτό και χαμηλής ποιότητας και διέψευσε τα λεγόμενά του ως “fake news”.

Όλα ξεκίνησαν, μετά την ακύρωση της επίσκεψης του Trump στο αμερικανικό κοιμητήριο Aisne-Marne, κοντά στο Παρίσι, το 2018. Η αμερικανική Κυβέρνηση ακύρωσε την επίσκεψη, η οποία είχε σκοπό να τιμήσει τους Αμερικανούς στρατιώτες, που έχασαν τη ζωή τους, αναχαιτίζοντας τη γερμανική προέλαση στη Γαλλία, εξαιτίας μίας δυνατής βροχής, που παρεμπόδιζε τη μεταφορά του Προέδρου με ελικόπτερο, καθώς και από την αποτροπή των μυστικών υπηρεσιών, λόγω αδυναμίας διασφάλισης της ασφαλούς διέλευσής του προς το σημείο. O πραγματικός λόγος της μη πραγματοποίησης της προγραμματισμένης επίσκεψης -σύμφωνα με το περιοδικό- υπήρξε η ίδια η θέση του Trump, ο οποίος φέρεται να είπε σε κάποια μέλη του προσωπικού εκείνη την ημέρα: “Why should I go to that cemetery? It’s filled with losers”. Σε μία άλλη συζήτηση, στο ίδιο ταξίδι, το περιοδικό αναφέρει ότι ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε πάνω από 1.800 πεζοναύτες, που σκοτώθηκαν στη μάχη Belleau Wood, στα τέλη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, χαρακτηρίζοντάς τους ως “suckers”, επειδή σκοτώθηκαν.

Credit Image: © White House/ZUMA Wire/ZUMAPRESS.com

Το άρθρο ξεσήκωσε μία αλυσιδωτή θύελλα αντιδράσεων, με πρώτο τον Trump να επικαλείται την ανάδυση ψευδών ειδήσεων από ένα περιοδικό χαμηλής απήχησης, με απώτερο στόχο την επανένταξή του στην επικαιρότητα. Μεταξύ των υποστηρικτών του Trump, συγκαταλέγεται και ο τωρινός Υπουργός Άμυνας, Mark Esper, ο οποίος υπερασπίστηκε τον Πρόεδρο, τονίζοντας ότι τρέφει βαθύ σεβασμό στον στρατό των Η.Π.Α., τους βετεράνους και τις οικογένειές τους. Με την πλευρά του Προέδρου, τάχθηκε και ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, John Bolton, ο οποίος, παρ’ όλο που έχει ουκ ολίγες φορές επικρίνει τον Trump, η συγκεκριμένη απόφαση της ακύρωσης, όπως δήλωσε ήταν ξεκάθαρη και δεν υπονοούσε μη σεβασμό προς τη μνήμη των πεζοναυτών και τους βετεράνους.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο Δημοκρατικός υποψήφιος, Joe Biden, υπογράμμισε πως, αν όσα αναφέρονται στο εν λόγω άρθρο συνιστούν αληθινή είδηση, ο Trump οφείλει να απολογηθεί δημόσια για κάθε οικογένεια βετεράνου, που προσέβαλε. Άξιο αναφοράς αποτελεί, ωστόσο, το γεγονός ότι πρώην υψηλά στελέχη της Κυβέρνησης Trump, όπως ο πρώην Υπουργός Άμυνας, James Mattis και ο στρατηγός John Kelly, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα όσα αναγράφονται για τον τωρινό Πρόεδρο, γεννώντας ερωτηματικά για το εάν, τελικά, τα γεγονότα, που περιγράφει ο Goldberg στο άρθρο του, έχουν κάποια βάση. Ενώ οι δύο πλευρές ανταλλάζουν αιχμηρά σχόλια για την εγκυρότητα ή μη του άρθρου, το επιχείρημα του Λευκού Οίκου, όπως το εξέφρασε ο εκπρόσωπος τύπου, Judd Deere, ότι η ανωνυμία της πηγής αυτομάτως καθιστά την είδηση ψευδή, φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

Μία δήλωση του Trump για το Γερουσιαστή John McCain, ο οποίος υπήρξε για 5 χρόνια αιχμάλωτος πολέμου στο Βόρειο Βιετνάμ, ήταν αρκετή, για να προσφέρει στον συντάκτη του επίμαχου άρθρου μία ακόμα δικαιολογητική βάση, ώστε να εκθέσει τις θέσεις του Πρόεδρου, σχετικά με τη θυσία και την υπηρεσία προς τη χώρα. Το 2015, ο τότε υποψήφιος με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είχε χαρακτηριστικά δηλώσει για τον άλλοτε Γερουσιαστή της Arizona: “He’s not a war hero”, “I like people who weren’t captured”. Αν και εκπροσωπούσαν το ίδιο Κόμμα -το Ρεπουμπλικανικό- η αντιπαράθεση των δύο πολιτικών ανδρών υπήρξε σφοδρή, με τον Trump να περιφρονεί τον McCain αποκαλώντας τον “loser”. Μετά τον θάνατό McCain, μάλιστα, ο Trump δεν έλαβε πρόσκληση για την κηδεία του. Εν συνεχεία της αντίδρασής του για τα υποτιμητικά σχόλια, που αναφέρονται στο άρθρο, ο ίδιος απάντησε ότι ποτέ δεν ήταν “fan” του πρώην Γερουσιαστή, αλλά έτρεφε σεβασμό για το πρόσωπό του, καθώς και ότι τον είχε αποκαλέσει “loser” για την ήττα του στις εκλογές του 2008 από το Δημοκρατικό υποψήφιο Obama και όχι για την αιχμαλωσία του στον πόλεμο.

Στο άρθρο του περιοδικού The Atlantic, σκιαγραφείται μεταξύ άλλων, με απόλυτη γλαφυρότητα, η επίσκεψη, το 2017, του Προέδρου και του τότε Υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, John Kelly, στο εθνικό κοιμητήριο Arlington, όπου είναι θαμμένος και ο γιος του στρατηγού Kelly, αφού σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο κοιμητήριο και ενώ στεκόντουσαν μπροστά από τον τάφο του Kelly, ο Trump παρουσιάζεται να λέει: “I don’t get it. What was in it for them?”.

Η δημοσίευση του προαναφερθέντος άρθρου προκάλεσε αμφίθυμα συναισθήματα στην κοινή γνώμη. Η ανωνυμία της πηγής και η έλλειψη αδιαμφισβήτητων αποδείξεων προσέφερε την ευκαιρία στον Αμερικανό Πρόεδρο να αρνηθεί τις κατηγορίες, εντούτοις η επιθετική ρητορική, που συχνά χρησιμοποιεί, έχει συνδράμει στο να πείσει πολλούς ότι τα παραπάνω λόγια θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν ειπωθεί από τον ίδιο. Ενδιαφέρον, δε, προκαλεί το γεγονός ότι, παρά την επίθεση του Trump στο περιοδικό, ο συντάκτης του άρθρου δήλωσε ότι διαθέτει πολλές πηγές, που αποδεικνύουν ότι αυτά, τα οποία περιγράφει, έχουν όντως συμβεί.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριεύα Ταμιωλάκη
Μαριεύα Ταμιωλάκη
Βρίσκεται στο 3ο έτος φοίτησης στο τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Κατέχει πτυχία αγγλικής και γερμανικής γλώσσας, ενώ της αρέσει να συμμετέχει σε συνέδρια προσομοιώσεων διεθνών οργανισμών, να παρακολουθεί σεμινάρια διεθνών σχέσεων και την ενδιαφέρει πολύ η παρακολούθηση των εξελίξεων που άπτονται της διεθνούς πολιτικής.