23.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΟι πέντε βασικές οικονομικές συμβουλές του Μαρκ Κιούμπαν

Οι πέντε βασικές οικονομικές συμβουλές του Μαρκ Κιούμπαν


Του Άρη Κατσίδη,

Ο ισχυρός άνδρας των Ντάλας Μάβερικς, Μαρκ Κιούμπαν, ανέφερε ότι για να γίνει εκατομμυριούχος πέρασε τα «νιάτα» του στην δουλειά, πήρε πολλά μαθήματα από τα λάθη του και θεωρεί πως δεν είναι η πώληση της start-up του, MicroSolutions το 1990, που τον έκανε να αισθανθεί ασφάλεια στα οικονομικά, αλλά οι πέντε βασικές οικονομικές συμβουλές που μοιράζεται με τους συνεργάτες του.

Αναλυτικά οι πέντε οικονομικές συμβουλές:

1) Προσπαθήστε να μην συσσωρεύσετε χρέη πιστωτικών καρτών

Ο Κιούμπαν συνεχώς συμβουλεύει τους ανθρώπους που είναι κοντά του, να μην επιβαρύνονται με χρέος από πιστωτικές κάρτες, ενώ τονίζει ότι εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν πιστωτικές κάρτες, τότε προτείνει να πληρώσουν το πλήρες υπόλοιπο εγκαίρως.

Στην συνέντευξη του στο Men’s Health, ο ισχυρός άνδρας των Μάβερικς ανέφερε ότι: «Είναι εντάξει να χρησιμοποιείς πιστώσεις για να αγοράσεις ένα σπίτι, τα στεγαστικά δάνεια είναι χαμηλά και τα σπίτια έχουν μεγάλη αξία, αλλά βέβαια δεν θέλετε να έχετε μια πίστωση που δεν πληρώνετε κάθε μήνα. Η χειρότερη επένδυση στον κόσμο είναι να σας ενδιαφέρουν οι πιστωτικές κάρτες», ενώ συμβουλεύει: «Πλήρωσε τις πιστωτικές σου κάρτες μέσα σε διάστημα 30 ημερών και αν μπορείς μην τις χρησιμοποιείς, είναι η καλύτερη επένδυση που μπορείς να κάνεις ή να μην κάνεις».

Ο Κιούμπαν μίλησε, στο Money το 2017, για το μάθημα που πήρε στα 20 του χρόνια σχετικά με τις πιστωτικές κάρτες, λέγοντας: «Το πιο δύσκολο μάθημα που έμαθα ήταν να κόψω τις πιστωτικές μου κάρτες. Νόμιζα ότι αν χρέωνα κάτι (στις κάρτες), θα μπορούσα να το εξοφλήσω και στη συνέχεια δεν τα κατάφερνα. Δεν μπορώ να σας πω πόσες πιστωτικές κάρτες είχα κόψει. Το να χρησιμοποιείς την πιστωτική κάρτα είναι οκ, αν πληρώνεις την δόση στο τέλος κάθε μήνα. Απλώς, πρέπει να καταλάβετε ότι το 18% ή το 20% ή το 30% που πληρώνετε στις κάρτες θα σας κοστίσει πολύ περισσότερο από άλλες επιλογές πληρωμής».

2) Μην αγοράζεις πράγματα που δεν μπορείς να πληρώσεις

Ο Κιούμπαν επεσήμανε: «Δεν χρειάζεται να αγοράζεις τόσο πολλά πράγματα, ιδιαίτερα αν δεν μπορείς να τα πληρώσεις. Τα επιπλέον χρήματα πρέπει να τα βάζεις στην τράπεζα, που είναι μια καλύτερη θέση, γιατί μπορεί κάτι να πάει στραβά». Όσο απλή και αν ακούγεται μια συμβουλή τέτοιου τύπου, όταν την αναφέρει ένας επενδυτής του βεληνεκούς του Κιούμπαν, τότε σίγουρα πρέπει να γίνει τρόπος ζωής για όλους τους υπόλοιπους.

3) Να εξοικονομήσετε αρκετά για τα έξοδα ενός έτους και μετά κάντε επενδύσεις

Ο Κιούμπαν υπογράμμισε σχετικά με τις επενδύσεις: «Όταν μπορείτε να εξοικονομήσετε τα έξοδα ενός χρόνου, τότε είστε σε θέση να επενδύσετε και να προσπαθήσετε να εμπιστευτείτε τα χρήματα σας σε κάτι που μπορεί να έχει στο μέλλον μεγαλύτερη αξία, όπως ένα αμοιβαίο κεφάλαιο χαμηλού κόστους ή όπως μια μετοχή του Standard and Poor’s». Με απλά λόγια, οι όποιες επενδύσεις προϋποθέτουν πάντα την πρότερη εξασφάλιση των «προς το ζην».

4) Να μάθετε να διαπραγματεύεστε

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του στο Men’s Health, ο Κιούμπαν ανέφερε ότι οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν την δύναμη στο να διαπραγματευτούν την τιμή για τα πράγματα που αγοράζουν, λέγοντας στο Vanity Fair το 2017: «Λέω στους ανθρώπους όλη την ώρα, αν είστε έξω, πρόκειται να παρακολουθήσετε ένα μάθημα γιόγκα και θέλουν να σας χρεώσουν 30 δολάρια, να λέτε “κοίτα, ξέρεις έχω 20 δολάρια.” Σίγουρα, θα τα πάρουν». Η διαπραγμάτευση με μετρητά είναι ένας πολύ καλύτερος τρόπος για πάρετε άμεση απόδοση στην επένδυση σας.

Ο Κιούμπαν πάντα διαπραγματεύονταν όταν ήταν νέος και χρεοκοπημένος, ενώ τώρα επισημαίνει χιουμοριστικά: «Δεν το κάνω τόσο πολύ τώρα. Οι άνθρωποι με βλέπουν και η τιμή ανεβαίνει. Αλλά για πολύ καιρό, έτσι επιβίωσα».

5) Να αγοράζετε σε τιμές χονδρικής

Ο Κιούμπαν τόνισε: «Να εκμεταλλεύεστε τα deals στο Amazon και σε άλλες αγορές που μπορείτε να αγοράσετε προϊόντα με τιμές χονδρικής, επειδή από την μία δεν θα έχετε εναπομείναν χρέος, ενώ από την άλλη μπορείτε να αποθηκεύσετε  20%, 30%, 40%, αυτή είναι η καλύτερη επένδυση που μπορείτε να κάνετε. Και είναι πιο εύκολο να είστε “έξυπνος καταναλωτής” από το να επενδύετε σε ένα χρηματιστήριο».

Αυτά τα νέα και οι συμβουλές του Μαρκ Κιούμπαν. Προσεχώς στο μικροσκόπιο οι συμβουλές και άλλων επιχειρηματιών που έπειτα από λίγες ή και πολλές αναποδιές κατάφεραν ο καθένας με τον δικό του τρόπο να φτάσουν στην καταξίωση.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης Κατσίδης
Άρης Κατσίδης
Είναι φοιτητής του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις οικονομικές ειδήσεις, ενώ παρακολουθεί σταθερά το χρηματιστήριο. Ως χόμπι έχει τον αθλητισμό, την ιστορία, την γεωγραφία, αλλά και τα ταξίδια.