23.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΑυτοκτονία στην Μαλαισία: Έγκλημα και Τιμωρία

Αυτοκτονία στην Μαλαισία: Έγκλημα και Τιμωρία


Της Μαρίνας Ρήγα,

Τους τελευταίους μήνες έχει διχάσει την παγκόσμια κοινωνία το άρθρο 309 του ποινικού κώδικα στην χώρα της Μαλαισίας, ο οποίος αναφέρει πως όποιος αποπειραθεί να αυτοκτονήσει, και κάνει οποιαδήποτε πράξη για την διάπραξη αυτού του αδικήματος, θα τιμωρείται με φυλάκιση για περίοδο που μπορεί να επεκταθεί έως ένα έτος ή με πρόστιμο ή και με τα δύο. Αίσθηση έχει προκαλέσει το περιστατικό με τον 42 χρoνών άνδρα, ο οποίος προσπάθησε να αυτοκτονήσει με σπασμένα κομμάτια από γυαλί, δεν τα κατάφερε και καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός μήνα. Αξίζει να αναφερθεί πως η Μαλαισία είναι από τις λίγες χώρες στον κόσμο που συνεχίζει να διατηρεί νόμους, οι οποίοι επιβάλουν ποινές σε άτομα τα οποία επιβιώνουν τις απόπειρες αυτοκτονίας, ενώ η Σιγκαπούρη μόλις τον Ιανουάριο του 2020 αποποινικοποίησε τον εν λόγω νόμο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ψυχικής Υγείας της Μαλαισίας, Δρ. Άντριου, περίπου το 90% των ανθρώπων που προβαίνουν στην απόπειρα αυτοκτονίας έχουν ψυχιατρικές αρρώστιες, όπως ο διπολισμός ή κατάθλιψη. Βάσει αυτού, τα άτομα θεωρούνται ουσιαστικά θύματα της δικής τους ψυχικής αρρώστιας. Γι’ αυτό, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ψυχιατρική εξέταση των ατόμων πριν τη διεξαγωγή του δικαστηρίου. Ολοένα και περισσότερες απόπειρες αυτοκτονίας τείνουν να ανησυχούν τόσο τους γιατρούς όσο και τους ψυχολόγους και ψυχιάτρους της Μαλαισίας. Για όσο καιρό όμως συνεχίζει να υφίσταται η ποινικοποίηση της απόπειρας αυτοκτονίας τόσο δυσκολότερα θα ζητά το άτομο βοήθεια από τους ειδικούς λόγω φόβου.

Αξιοσημείωτο είναι πως η Μαλαισία δεν εγκαθίδρυσε η ίδια το νομικό της σύστημα αλλά βασίστηκε στο βρετανικό νομοθετικό σύστημα, καθώς τα τότε Μαλαϊκά βασίλεια προσαρτήθηκαν στην Βρετανική αυτοκρατορία τον 18ο αιώνα και μόλις το 1957 ανεξαρτητοποιήθηκε και μετονομάστηκε σε Μαλαισία. Είναι επομένως φανερή η επιρροή του συντηρητικού βρετανικού καθεστώτος στην μαλαισιανή κοινωνία. Ο λόγος που η αυτοκτονία θεωρείται έγκλημα έγκειται κυρίως στις θρησκείες, καθώς θεωρείται πως ο Θεός δίνει τη ζωή στον άνθρωπο και κανείς πέρα από Αυτόν, δεν έχει το δικαίωμα να την αφαιρέσει ούτε από τον εαυτό του ούτε από τον συνάνθρωπό του.

Καταληκτικά, σε ανθρωπιστικό επίπεδο, με την αποποινικοποίηση της απόπειρας αυτοκτονίας, η κυβέρνηση της Μαλαισίας μπορεί να θέσει σε λειτουργία ειδικά προγράμματα για τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, τα οποία έχουν σκεφτεί ή τους έχει περάσει από το μυαλό να δώσουν τέλος στη ζωή τους για οποιονδήποτε λόγο. Τα άτομα αυτά συνεπώς, μπορούν να ακολουθούν συγκεκριμένες θεραπείες με τις καθοδηγήσεις ψυχιάτρων ή/και ψυχολόγων, ώστε να ζουν όσο το δυνατόν πιο άνετα γίνεται.


Πηγές


Μαρίνα Ρήγα

H Μαρίνα Ρήγα είναι επί πτυχίω φοιτήτρια του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Διετέλεσε ένα εξάμηνο σπουδών στην Τουλούζη της Γαλλίας στο τμήμα Διεθνούς Δικαίου. Ομιλεί άπταιστα αγγλικά και πολύ καλά γαλλικά. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα συνεδρίων που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ανθρωπιστικό δίκαιο καθώς και σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών και Περιφερειακών Οργανισμών. Έχει πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση στο Υπουργείο Εσωτερικών και έχει υπάρξει μέλος σε αρκετές ερευνητικές ομάδες. Ασχολείται με τον εθελοντισμό και τον χορό ενώ έχει μεγάλη αγάπη για τα ταξίδια.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρίνα Ρήγα
Μαρίνα Ρήγα
Eίναι επί πτυχίω φοιτήτρια του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Διετέλεσε ένα εξάμηνο σπουδών στην Τουλούζη της Γαλλίας στο τμήμα Διεθνούς Δικαίου. Ομιλεί άπταιστα αγγλικά και πολύ καλά γαλλικά. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα συνεδρίων που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ανθρωπιστικό δίκαιο καθώς και σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών και Περιφερειακών Οργανισμών. Έχει πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση στο Υπουργείο Εσωτερικών και έχει υπάρξει μέλος σε αρκετές ερευνητικές ομάδες. Ασχολείται με τον εθελοντισμό και τον χορό ενώ έχει μεγάλη αγάπη για τα ταξίδια.