22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηSir Keir Starmer: Οι Εργατικοί με τον νέο ηγέτη «ισοφαρίζουν» τους Συντηρητικούς

Sir Keir Starmer: Οι Εργατικοί με τον νέο ηγέτη «ισοφαρίζουν» τους Συντηρητικούς


Της Χριστίνας Βέρβερη,

Περί τα τέλη Αυγούστου, στη Βρετανία, δημοσιεύεται η πρώτη δημοσκόπηση στην οποία το ποσοστό πρόθεσης ψήφου για το εργατικό κόμμα -υπό τον νέο αρχηγό του Keir Starmer- είναι ίσο με αυτό του συντηρητικού κόμματος -κόμματος του πρωθυπουργού, Boris Johnson- για πρώτη φορά μετά από 13 μήνες και έπειτα από πολλά χρόνια εσωκομματικών διαταραχών και πολιτικής ανισορροπίας. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι στροφής του Βρετανικού λαού προς τους εργατικούς; Αν εξετάσει κανείς το ζήτημα προσεκτικά θα δει ότι είναι 4 οι βασικοί πυλώνες αυτής της στροφής.

Πρώτα απ’ όλα, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει κανείς τον ρόλο που έχει παίξει η προσωπικότητα και η επαγγελματική πορεία ως δικηγόρος, του νέου ηγέτη των εργατικών, Sir Keir Starmer. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, έχει ασχοληθεί με πληθώρα σημαντικών υποθέσεων για την Βρετανική κοινωνία, γεγονός που του έχει αποφέρει τιμές όπως το να οριστεί Σύμβουλος της Βασίλισσας (QC), να γίνει Διευθυντής Δημόσιας Εισαγγελίας (DPP) και Προϊστάμενος της Βασιλικής Εισαγγελίας (CPS), ενώ για τον ρόλο του ως Διευθυντή Δημόσιας Εισαγγελίας χρίστηκε Ιππότης του Τάγματος του Λουτρού (KCB).

Δεύτερον, ο Starmer τοποθετείται ιδεολογικά στην κεντροαριστερά, στο λεγόμενο “Soft left”, πολιτική αντίληψη η οποία είναι κοντά στην ιδεολογία του Tony Blair, η οποία έφερε τους εργατικούς για 11 χρόνια στην εξουσία και καλύπτει την πλειοψηφία των υποστηρικτών του κόμματος. Το “Soft left” εκφράζει την φιλοευρωπαϊκή πολιτική, η οποία μένει μακριά τόσο από αριστερίζουσες αντιλήψεις όσο και από τους συντηρητικούς που έχουν καταφέρει να επικρατήσουν στην πολιτική σκηνή. Ταυτόχρονα, σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το ίδιο το κόμμα και τους ψηφοφόρους του, οι οποίοι είδαν το κόμμα σε αποσάθρωση, έπειτα από την θητεία του προηγούμενου ηγέτη, του ευρωσκεπτικιστή σοσιαλιστή Jeremy Corbyn, o οποίος ακολούθησε μια ανισόρροπη πολιτική αναφορικά με το θέμα του Brexit, ενώ προσπάθησε να στρέψει την ιδεολογική βάση των εργατικών ξεκάθαρα προς τα αριστερά, με αποτέλεσμα να χάσει μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων, στις εκλογές του 2019.

(Financial Times 12/2019) Jeremy Corbyn says he will step down as Labour leader in the ‘early part of next year’ © Leon Neal/Getty Images

Τρίτον, ο Starmer με την εκλογή του φιλοδοξεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα στενής παρακολούθησης των ενεργειών της κυβέρνησης του Boris Johnson, ώστε να ασκήσει σκληρή και εποικοδομητική αντιπολίτευση εκεί που εντοπίζονται λάθη και παραλήψεις, να προτείνει σοβαρά αιτήματα για την διακυβέρνηση, αλλά έχει και σκοπό να εξετάζει προσεκτικά και από νομικής άποψης -ως δικηγόρος- κάθε εμπορική συμφωνία που πρόκειται να κλείσει η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του Brexit, ώστε να διατηρηθούν στενές σχέσεις με την Ε.Ε. Τα παραπάνω σχέδια ικανοποιούν μεγάλη μερίδα του Βρετανικού λαού, κυρίως αυτών που θέλουν να παραμείνει η χώρα τους κοντά στην Ε.Ε., αλλά και να επικρατήσει ένα καθεστώς μετριοπαθούς πολιτικής και διακυβέρνησης.

Τέλος, στην άνοδο των εργατικών συντέλεσε και ο τρόπος διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού από την παρούσα κυβέρνηση. Τα αποτυχημένα test, το αναποτελεσματικό σχέδιο ιχνηλάτησης των κρουσμάτων, το φιάσκο των εξετάσεων που άφησε χιλιάδες παιδιά δίχως βαθμούς στο σχολείο και η μάλλον γρήγορη άρση του lockdown, είναι μερικά από τα παράπονα του Βρετανικού λαού προς την κυβέρνηση, την οποία και θεωρούν αναξιόπιστη εξαιτίας των συχνών αλλαγών πολιτικής, τόσο ως προς την πανδημία του κορωνοϊού, όσο και προς τις κινήσεις για την έναρξη της οικονομίας μετά το lockdown. Παράλληλα, ο Starmer, κατά τη διάρκεια αυτού του δύσκολου εξαμήνου για την Βρετανία, κράτησε μια ενδιαφέρουσα στάση, φέροντας την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, για την διαχείριση της πανδημίας αλλά και υποστηρίζοντας την, όταν οι κινήσεις της ήταν προς την σωστή κατεύθυνση και προς όφελος της κοινωνίας.

Συνοψίζοντας, θα μπορούσε κανείς να πει ότι τα πρώτα δείγματα γραφής του Sir Keir Starmer στο τιμόνι των εργατικών της Βρετανίας, είναι αισιόδοξα και προς την κατεύθυνση που θέλουν να δουν οι Βρετανοί ψηφοφόροι.


Χριστίνα Βερβέρη

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Σήμερα ζει και σπουδάζει στα Ιωάννινα, στο τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Γνωρίζει άριστα Αγγλικά και Γαλλικά. Αγαπά το τένις, την μαγειρική, την ανάγνωση βιβλίων και τα ταξίδια. Είναι μέλος της οργανωτικής ομάδας του TEDxMavilisquare. Επιθυμεί να εργαστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης ως χημικός και να αποκτήσει το δικό της ζαχαροπλαστείο.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χριστίνα Βερβέρη
Χριστίνα Βερβέρη
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Σήμερα ζει και σπουδάζει στα Ιωάννινα, στο τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Γνωρίζει άριστα Αγγλικά και Γαλλικά. Αγαπά το τένις, την μαγειρική, την ανάγνωση βιβλίων και τα ταξίδια. Είναι μέλος της οργανωτικής ομάδας του TEDxMavilisquare. Επιθυμεί να εργαστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης ως χημικός και να αποκτήσει το δικό της ζαχαροπλαστείο.