16.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΧαρτοπαίζοντας και χαριτολογώντας

Χαρτοπαίζοντας και χαριτολογώντας


Του Γιώργου Πασσά,

Καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο και ειδικά τις τελευταίες ημέρες, που η κλεψύδρα έχει σχεδόν αδειάσει, η ομάδα επικοινωνίας του νυν Προέδρου θα είναι σίγουρα απελπισμένη. Αν και λογικά έχει ενσυναίσθηση της δυσκολίας των φετινών εκλογών, ο Trump φαίνεται να προσπαθεί να διευκολύνει τους Δημοκρατικούς όσο περισσότερο μπορεί, αδιαφορώντας παντελώς για την τύχη των επικοινωνιολόγων του, που αλαφιασμένοι πασχίζουν να σώσουν ό,τι σώζεται. Όμως, το campaign team του δεν είναι το μοναδικό σύνολο που αφήνει τον Trump παγερά αδιάφορο.

Το 2020 και η πανδημία που έφερε αποτελούν σίγουρα μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, που αντιμετώπισε, μέχρι στιγμής, ο άνθρωπος του 21ου αιώνα. Φυσικά, μέσα στην κοντοφθαλμία, που μας χαρακτηρίζει, πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να παρουσιάσουν τον SARS-CoV-2 ως έναν αμελητέο ιό ή, τέλος πάντων, κάτι το οποίο αργά ή γρήγορα θα ξεπεράσουμε, δίχως ιδιαίτερες έμψυχες απώλειες. Το παιχνίδι αυτό επέλεξαν «ηγέτες» με κοινά χαρακτηριστικά, όπως ο Bolsonaro (Βραζιλία), ο Boris Johnson (Ηνωμένο Βασίλειο), ο Lukashenko (Λευκορωσία), ο Erdogan (Τουρκία), ο Putin (Ρωσία) και, πρώτος και καλύτερος, ο Trump. Ο τελευταίος, όμως, το πήγε ένα βήμα παραπέρα. Εν αντιθέσει με τους υπολοίπους, που όντως (βάσει όσων γνωρίζουμε μέχρι τώρα τουλάχιστον) θεωρούν πως ο κίνδυνος του ιού δεν είναι άξιος ανησυχίας, ο Πρόεδρος των Η.Π.Α., όπως αποκαλύπτει ο ίδιος σε ηχητικά καταγεγραμμένη συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Bob Woodward, γνώριζε πως ο κορωνοϊός ενέχει κίνδυνο θανάτου πενταπλάσιο συγκριτικά με αυτόν της «απλής γρίπης» και είχε επίγνωση πως, λόγω της μετάδοσης του ιού μέσω του αέρα, είναι πολύ πιο επικίνδυνος από κάθε άλλη ασθένεια. Και, ενώ τα γνώριζε όλα αυτά, προτίμησε να μην τα παραδεχτεί δημοσίως, παρουσιάζοντας επιπλέον τον κορωνοϊό σαν κάτι το παροδικό και ουσιαστικά ακίνδυνο, ώστε να «μη δημιουργήσει πανικό».

Ο Bob Woodward είναι κάτι παραπάνω από ένας σπουδαίος δημοσιογράφος. Εργαζόμενος στον κλάδο της δημοσιογραφίας, ήδη από το 1971, παρέμεινε και τα 49 αυτά χρόνια στην Washington Post, όπου σήμερα κατέχει μία από τις πιο υψηλόβαθμες θέσεις. Μάλιστα, έχει εμπειρία από προεδρικά σκάνδαλα, καθώς εκείνος ήταν που, ως νεαρός δημοσιογράφος, ξεσκέπασε από κοινού με τον Carl Bernstein το σκάνδαλο Watergate, που έληξε την προεδρία του Nixon. Τώρα, έχοντας στα σκαριά το 20ο του βιβλίου, που πραγματεύεται την προεδρία Trump και φέρει τον τίτλο “Rage”, ο Woodward πήρε συνέντευξη 18 φορές από τον νυν Πρόεδρο και μίλησε μαζί του για ποικίλα θέματα, από το systemic racism, που αντιμετωπίζει η Αφροαμερικανική κοινότητα στις Η.Π.Α., μέχρι τη σχέση του Trump με τον Putin και τον Kim Jong-un. Στη συνέντευξή του για τον κορωνοϊό, που έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2020, ο Trump εκτίθεται ανεπανόρθωτα. Βέβαια, θα αναρωτηθεί κανείς εύλογα, γιατί ο Woodward δεν αποκάλυψε νωρίτερα τα ηχητικά ντοκουμέντα. Ο ίδιος απαντάει πως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, αναφέροντας πως περίμενε να φτάσει η εκλογική αναμέτρηση σε απόσταση αναπνοής, ώστε να επιτύχει το μεγαλύτερο δυνατό πλήγμα στη δημοτικότητα του Προέδρου. Εξάλλου, εάν η αποκάλυψη είχε γίνει τον Φεβρουάριο, δεν θα είχε ουσιαστικά κανέναν αντίκτυπο, μιας και ο Trump δεν θα είχε ακόμη πράξει σε πείσμα της επικινδυνότητας του ιού, την οποία ο ίδιος αναγνώριζε.

Πηγή: https://edition.cnn.com/2020/08/12/politics/bob-woodward-book-trump/index.html

Στην περίφημη αυτή συνέντευξη, ο Trump δεν παραδέχεται μόνο πως ο κορωνοϊός είναι μία επικίνδυνη πανδημία, αλλά, επιπλέον, κάτι πολύ σημαντικότερο: πως, μπροστά στη δημοτικότητά και την επανεκλογή του, δεν λογαριάζει τίποτα. Με στόχο να διατηρήσει τα καταστήματα ανοιχτά, τους καταναλωτές στους δρόμους, τη ροή του χρήματος και την ομαλή συνέχιση των οικονομικών δραστηριοτήτων, ο Trump αδιαφόρησε για τις ανθρώπινες απώλειες, υποτίμησε σκοπίμως και δημοσίως τον κίνδυνο, ήρθε σε διαμάχη με όσους δεν πήγαιναν με τα νερά του στο θέμα των περιοριστικών μέτρων και, κυρίως, είπε επανειλημμένα ψέματα στους Αμερικανούς πολίτες, υποστηρίζοντας πως όλα είναι υπό έλεγχο και πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Όμως, ακόμη και αν υποθέσουμε πως ο Trump έπραξε με μοναδικό γνώμονα το κοινό καλό, επιθυμώντας να αποφύγει ένα μεγαλύτερο χάος, που θα ξεσπούσε, σε περίπτωση που η οικονομία περιερχόταν σε ακινησία λόγω των περιοριστικών μέτρων, ακόμη και σε αυτό, ο Trump απέτυχε. Όχι μόνο χάθηκαν δεκάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αλλά, επιπροσθέτως, αποδείχθηκε, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, η οικονομική φούσκα της κυβέρνησης Trump, το κάλπικο στοιχείο των στατιστικών, που προκάλεσε δυσανάλογη οικονομική καταστροφή στις Η.Π.Α. σε σχέση με τα υπόλοιπα ανεπτυγμένα κράτη.

Το τελευταίο εξάμηνο, οι Η.Π.Α. θρήνησαν πάνω από 200.000 νεκρούς και είναι αυτές οι στιγμές εθνικής τραγωδίας, κατά τις οποίες ξεσκεπάζεται η ανικανότητα πολιτικών τύπου Trump να κυβερνήσουν. Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α., δρώντας με ανωριμότητα και εξωπραγματική αφέλεια, ρίσκαρε με μπλόφες κακού χαρτοπαίκτη και με μικροπολιτικά τερτίπια ανεύθυνου πολιτικάντη το μέλλον του λαού, που τον εξέλεξε, προέτρεψε τον κόσμο να συνεχίσει να ζει κανονικά, χλεύασε τον Joe Biden για το πόσο συχνά φοράει μάσκα δημοσίως και πέρασε ανέμελες στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς σε διάφορα γήπεδα γκολφ ανά την αμερικανική επικράτεια, αποδεικνύοντας καθημερινά αυτό που όλοι βλέπουν και λίγοι παραδέχονται: πως δεν κατέχει ούτε στο ελάχιστο τις αρετές, που απαιτούνται για το αξίωμά του, και πως είναι επικίνδυνος για τη χώρα του και τους ανθρώπους της.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ


Γιώργος Πασσάς

Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα. Τελείωσε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και κατέχει δύο ξένες γλώσσες, την αγγλική και τη γερμανική. Είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Νομικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία. Ασχολείται αρκετά χρόνια με τη μουσική, τον αθλητισμό και μεγάλη του αγάπη είναι τα ταξίδια.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Πασσάς
Γιώργος Πασσάς
Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα. Τελείωσε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και κατέχει δύο ξένες γλώσσες, την αγγλική και τη γερμανική. Είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Νομικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία. Ασχολείται αρκετά χρόνια με τη μουσική, τον αθλητισμό και μεγάλη του αγάπη είναι τα ταξίδια.