17.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΠώς τα νησιά Μπαρμπέιντος μετέτρεψαν την πανδημία σε ευκαιρία

Πώς τα νησιά Μπαρμπέιντος μετέτρεψαν την πανδημία σε ευκαιρία


Του Θεοφάνη Φουσέκη,

H εποχή του κορωνοϊού έχει μεταβάλλει δραστικά τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας σε όλους τομείς. Ένας από αυτούς είναι και ο τομέας της εργασίας. Στο πλαίσιο των lockdowns, που σχεδόν όλες οι χώρες επέβαλλαν, οι εργαζόμενοι πολλών επιχειρήσεων αναγκάστηκαν να δουλεύουν ηλεκτρονικά από το σπίτι. Ωστόσο, αυτό, μετά από ένα σημείο, γίνεται μονότονο.

Πώς θα σας φαινόταν, όμως, να δουλεύετε από το σπίτι με θέα τα καταπράσινα νερά του Ατλαντικού, περιτριγυρισμένοι από φοίνικες και ζεστές θερμοκρασίες; Απ’ ό,τι φαίνεται, αυτό μπορεί να γίνει μια πραγματικότητα, καθώς τα νησιά Μπαρμπέιντος άρχισαν να εκδίδουν visa, με την οποία διεθνείς επισκέπτες μπορούν να δουλέψουν εξ αποστάσεως από το σπίτι τους στο νησί για έναν ολόκληρο χρόνο!

Τι χρειάζεται, όμως, για να πάρει κανείς τη visa αυτή και τι πρέπει να περιμένει από τη ζωή στο νησί; Αρχικά, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα έκδοσης visa και να καταθέσουν κάποια έγγραφα. Πιο συγκεκριμένα, χρειάζεται μια φωτογραφία διαβατηρίου, μια φωτοτυπία του ίδιου του διαβατηρίου και το πιστοποιητικό γεννήσεως των ατόμων που είναι κάτω των 18 και θα συνοδεύσουν τον ενδιαφερόμενο στο νησί. Το κόστος της visa είναι περίπου 1.600 ευρώ για έναν μεμονωμένο ενδιαφερόμενο και περίπου 2.600 ευρώ για μια οικογένεια. Σύμφωνα, μάλιστα, με το site της πρεσβείας, οι κάτοχοί της δε θα πληρώνουν τον ετήσιο φόρο εισοδήματος στο νησί.

Σε πρόσφατη συνέντευξη για την προώθηση της νέας αυτής κίνησης, η πρωθυπουργός της χώρας, Mia Amor Mottley, ισχυρίστηκε πως το κλίμα του νησιού είναι σχεδόν ειδυλλιακό, πράγμα το οποίο αληθεύει, καθώς, σε γενικές γραμμές, το κλίμα των Μπαρμπέιντος κυμαίνεται στους 27 βαθμούς Κελσίου. Υπάρχει μόνο μια περίοδος μεταξύ του Ιουνίου και του Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας σημειώνονται τοπικές καταιγίδες, οι οποίες διαρκούν λίγα μόλις λεπτά.

Λογική είναι η ύπαρξη φόβου για την απειλή του ιού στην περιοχή για όσους σκέφτονται να μετοικήσουν. Όμως, δεν υπάρχει λόγος φόβου. Το σύστημα υγείας του νησιού είναι πολύ καλά εξοπλισμένο, με κεντρική μονάδα θεραπείας να αποτελεί το νοσοκομείο Queen Elizabeth, παράλληλα με άλλες δημόσιες ή ιδιωτικές μονάδες. Το ίδιο το νησί τονίζει, φυσικά, πως οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να εξασφαλίσουν τη δική τους ασφάλεια υγείας, για να είναι σίγουροι ότι θα έχουν πρόσβαση στις ιατρικές παροχές του νησιού, καθώς και ένα απόθεμα χρημάτων για την κάλυψη τυχόν επιπλέον χρεώσεων, δεδομένου ότι η ιατρική φροντίδα στην περιοχή είναι ακριβή.

Παρ’ όλα αυτά, τα Μπαρμπέιντος έχουν καταγράψει πολύ λίγα κρούσματα, 108 για την ακρίβεια, και 7 θανάτους σε ένα πληθυσμό 287.000 κατοίκων. Η ίδια η πρωθυπουργός έχει δεχτεί συγχαρητήρια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη γρήγορη και αποφασιστική αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς επέβαλε καθολικό lockdown το Μάρτιο, ενώ, από τα μέσα Απριλίου, οι κάτοικοι μπορούσαν να επισκεφθούν σούπερ-μάρκετ και τράπεζες συγκεκριμένες μέρες, ανάλογα με το γράμμα που άρχιζε το επώνυμό τους.

Όσον αφορά τη διαμονή, το νησί έχει να προσφέρει μια πληθώρα επιλογών. Όπως είναι λογικό, τα σπίτια στις παραθαλάσσιες περιοχές έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση και γι’ αυτό είναι και τα πιο ακριβά. Η ενοικίαση ενός διαμερίσματος 85 τ.μ δίπλα στη θάλασσα, παραδείγματος χάριν, κυμαίνεται περίπου στα 600 ευρώ μηνιαίως.

Την ίδια στιγμή, όντας ένας παραθαλάσσιος επίγειος παράδεισος, το νησί προσφέρει μια πληθώρα δραστηριοτήτων. Τα θαλάσσια σπορ αποτελούν καθημερινότητα σε αυτό το νησί του Ατλαντικού, ενώ ακόμα πιο συνήθης είναι η διοργάνωση πάρτι στη διάρκεια της ημέρας με μουσική και φαγητό. Το πιο ξακουστό παράδειγμα τέτοιας εκδήλωσης γίνεται στο νότιο τμήμα του νησιού κάθε Παρασκευή, με τοπικά εδέσματα και ποτά. Σίγουρα, λόγω των καινούργιων μέτρων, οι μεγάλες εκδηλώσεις έχουν απαγορευτεί, αλλά μικρές συναθροίσεις φορώντας μάσκες και κρατώντας τις αποστάσεις εξακολουθούν να γίνονται.

Ακόμη κι αν υπάρχουν παιδιά κάτω των 18 που πρέπει να συνεχίσουν το σχολείο, το κράτος έχει προβλέψει για την ένταξή τους. Καταρχάς, οι γονείς χρειάζεται να υποβάλουν μια αίτηση για μαθητική visa, που κοστίζει γύρω στα 130 ευρώ και να ενημερώσουν ποιο σχολείο θα παρακολουθήσει το παιδί. Η παιδεία στα Μπαρμπέιντος αποτελεί δημόσιο αγαθό. Ωστόσο, οι νεοεισερχόμενοι θα πρέπει να πληρώσουν ένα μέρος των διδάκτρων. Βέβαια, υπάρχουν και ιδιωτικά σχολεία, τα οποία είναι ξεχωριστά και χρεώνουν τα δικά τους δίδακτρα. Το άκρως θετικό είναι το γεγονός πως το νησί αυτό έχει ποσοστό αναλφαβητισμού 0,1% και το World Economic Forum έχει κατατάξει το σύστημα παιδείας του ως το 9ο καλύτερο παγκοσμίως.

Δύο είναι τα αρνητικά, βάσει των οποίων κάποιος μπορεί να αναθεωρήσει την επικείμενη αποχώρησή του από την χώρα του. Πρώτον, το κόστος ζωής στο νησί είναι πιο ακριβό ακόμη και από εκείνο του Ηνωμένου Βασιλείου. Από τη μία πλευρά, επειδή τα περισσότερα προϊόντα είναι εισαγόμενα, το κόστος αγοράς τους είναι σχετικά υψηλό. Η ιδανική λύση είναι ο ενδιαφερόμενος να αγοράζει αγαθά τοπικής παραγωγής και όχι διεθνείς επωνυμίες. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι λογαριασμοί, τόσο του ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και του νερού είναι γενικά πιο φθηνοί σε σύγκριση με πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη και το Παρίσι.

Το δεύτερο πρόβλημα αφορά στους εντομοφοβικούς και αυτούς που έχουν αλλεργίες. Λόγω του τροπικού κλίματος που δεσπόζει στο νησί, περπατώντας μπορεί να συναντήσει από σαρανταποδαρούσες μέχρι και ερπετά. Φυσικά, τα κουνούπια είναι ο πιο συχνός «επισκέπτης» του νησιού για αυτό προτείνεται η αγορά εντομοαπωθητικών από τα σούπερ-μάρκετ.

Η κίνηση αυτή σίγουρα είναι ένα last resort για το νησί αυτό, στο οποίο το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ και του εργατικού δυναμικού του βασίζεται στην τουριστική ανάπτυξη. Σίγουρα, όμως, αποτελεί μια ρηξικέλευθη ιδέα, που μπορούν και άλλες χώρες να ακολουθήσουν, ώστε να τονώσουν την οικονομία τους.

Μετά από όλα αυτά, δυσκολεύεστε ακόμη να πάρετε μια απόφαση; Είναι, μήπως, η μετακόμιση στα Μπαρμπέιντος μια καλή λύση για να δουλέψετε από το σπίτι; Αν ναι, τότε πάρτε τον υπολογιστή σας και πηγαίνετε στην παραλία!


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Φάνης Φουσέκης
Φάνης Φουσέκης
Γεννημένος το 2000, διαμένει στην Αθήνα. Είναι φοιτητής στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μιλά άριστα αγγλικά και γαλλικά. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με τις ξένες γλώσσες και τα ταξίδια. Έχει συμμετάσχει εντατικά σε συνέδρια Model United Nations (MUN) και μελλοντικά θέλει να ασχοληθεί με τη διεθνή ιστορία και τις στρατηγικές σπουδές.