24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαFe-MemoranceFe-Memorance: Οριάνα Φαλάτσι

Fe-Memorance: Οριάνα Φαλάτσι


Της Μαριτίνας Γκίνη, 

Η Οριάνα Φαλάτσι ήταν Ιταλίδα δημοσιογράφος, πολεμική ανταποκρίτρια και συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Φλωρεντία στις 29 Ιουνίου 1929. Αποφοίτησε με άριστα από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και από το Liceo Classico Statale Galileo. Το συγγραφικό της έργο ξεκινάει το 1958, με το βιβλίο «Οι 7 αμαρτίες του Hollywood». Τη δεκαετία του 1960, δημοσιεύει τέσσερα ακόμα βιβλία, μεταξύ των οποίων «Η Πηνελόπη στον πόλεμο» και τα «Φωτιστικά».

Η Οριάνα Φαλάτσι συμμετείχε ενεργά στις πολιτικές εξελίξεις, σε όλη τη διάρκεια της ζωής της, γι’ αυτόν τον λόγο, κάλυψε δημοσιογραφικά την πλειοψηφία των πολέμων της δεκαετίας του 1970, καθώς και τις επαναστάσεις της εποχής. Επιπλέον, έχει κατορθώσει να πάρει συνέντευξη από τις πιο σπουδαίες προσωπικότητες του 1960 και του 1970, οι οποίες είναι συγκεντρωμένες στο βιβλίο της, με τίτλο «Intervistacon la storia». Στο διάστημα 1975-1979, συγγράφει και δημοσιεύει δύο από τα σημαντικότερα έργα της καριέρας της, «Το γράμμα σε ένα παιδί που δεν γεννήθηκε ποτέ» και το «Ένας άντρας: Μια ιστορία», το οποίο ήταν αφιερωμένο στον σύντροφο της ζωής της, όπως τον αποκαλούσε η ίδια, τον Αλέκο Παναγούλη.

Το 1983, η Φαλάτσι εκδίδει το «Ινσαλλάχ», το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά της βιβλία. Αρκετά χρόνια αργότερα, με αφορμή τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, επικέντρωσε την προσοχή της στο Ισλάμ και στον ισλαμικό εξτρεμισμό, του οποίου, εν τέλει, έγινε πολέμιος. Η τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου τής έδωσε την έμπνευση για το βιβλίο της «Η οργή και η περηφάνια», το οποίο, αν και πιο επιτυχημένο εμπορικά, συγκέντρωσε τα πυρά των κριτικών, καθώς προπηλάκιζε τους μουσουλμάνους.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της διέμενε στο Μανχάταν. Η Οριάνα Φαλάτσι άφησε την τελευταία της πνοή στις 15 Σεπτεμβρίου 2006, έπειτα από άνιση μάχη με τον καρκίνο του μαστού.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριτίνα Γκίνη
Μαριτίνα Γκίνη
Γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1999. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λατρεύει τον εθελοντισμό, τα ταξίδια και τα βιβλία που μπορούν να την ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή.