17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Γκρέις Κέλι

Fe-Memorance: Γκρέις Κέλι


Του Γιώργου Δαλακούρα,

Η Γκρέις Πατρίσια Κέλι, ή απλώς Γκρέις Κέλι, υπήρξε σπουδαία Αμερικανίδα ηθοποιός και Πριγκίπισσα του Μονακό. Γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1929 στη Φιλαδέλφεια και προερχόταν από ευκατάστατη οικογένεια ιρλανδικής καταγωγής. Κατά τα μαθητικά της χρόνια, έδειξε την κλίση της προς την υποκριτική, συμμετέχοντας σε παιδικές παραστάσεις. Αφού ολοκλήρωσε το σχολείο, φοίτησε στην Αμερικανική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών της Νέας Υόρκης. Συνάμα, εργάστηκε και ως μοντέλο. Η ομορφιά της ήταν αξεπέραστη και μέχρι και σήμερα υμνείται το κάλλος της.

Παρότι έκανε κάποιες θεατρικές και τηλεοπτικές δουλειές, η Κέλι έγινε γνωστή λόγω της συμμετοχής της σε εξαιρετικού επιπέδου κινηματογραφικές παραγωγές. Το ντεμπούτο της το έκανε, σε ηλικία 22 ετών, με το φιλμ νουάρ 14 Ώρες Αγωνίας. Έναν χρόνο αργότερα, το 1952, η Γκρέις Κέλι θα ταράξει τα νερά του κινηματογράφου, με την αξεπέραστη ερμηνεία της στο γουέστερν Το τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές. Η αναγνώριση είναι τεράστια και πετυχαίνει να καθιερωθεί στο καλλιτεχνικό στερέωμα οριστικά. Η μία επιτυχία διαδέχεται την άλλη. Η ερμηνεία της στην ταινία Μογκάμπο τής χάρισε την πρώτη οσκαρική υποψηφιότητα και την πρώτη της Χρυσή Σφαίρα. Το πρώτο της και μοναδικό Όσκαρ θα λάβει για την ταινία Η Χωριατοπούλα.

Τον επόμενο χρόνο, το 1954, θα έρθει σε επαφή με έναν εκ των κορυφαίων σκηνοθετών όλων των εποχών, τον Άλφρεντ Χίτσκοκ, ο οποίος επιθυμεί να συνεργαστεί μαζί της. Οι δύο καλλιτέχνες θα χαρίσουν στο κοινό τρία αριστουργήματα του παγκοσμίου κινηματογράφου, τρία από τα κορυφαία έργα όλων των εποχών. Η Γκρέις Κέλι θα πρωταγωνιστήσει στα: Τηλεφωνήσατε ασφάλεια αμέσου δράσεως, Σιωπηλός Μάρτυς, Το Κυνήγι του Κλέφτη. Ο Χίτσκοκ εκτιμούσε βαθύτατα το ταλέντο της μούσας του και προσπάθησε να την πείσει να επιστρέψει καλλιτεχνικά, όταν αυτή αποσύρθηκε.

Η καριέρα της θα σταματήσει, στις 19 Απριλίου 1956, όταν παντρεύτηκε τον Πρίγκηπα του Μονακό, Ρενιέ Γ΄. Οι δυο τους γνωρίστηκαν στο Φεστιβάλ των Καννών του 1955. Ο γάμος τους σήμανε το τέλος της καριέρας της και οι ταινίες της απαγορεύθηκαν στο Μονακό! Οι δυο τους απέκτησαν τρία παιδιά. Η Γκρέις Κέλι θεωρούσε τον εαυτό της φεμινίστρια. Όπως είχε χαρακτηριστικά δηλώσει: «Βασικά, είμαι φεμινίστρια. Πιστεύω ότι οι γυναίκες μπορούν να κάνουν οτιδήποτε αποφασίσουν να κάνουν».

Η μοίρα τής επιφύλασσε άσχημο τέλος. Στις 13 Σεπτεμβρίου 1982, καθώς οδηγούσε στη νότια Γαλλία, είχε ένα φρικτό ατύχημα μαζί με την κόρη της. Την επομένη, στις 14 Σεπτεμβρίου, η Πριγκίπισσα του Μονακό «έφυγε» σε ηλικία 52 ετών.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Δαλακούρας
Γιώργος Δαλακούρας
Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1998. Σήμερα, ζει στα Ιωάννινα, όπου φοιτά στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικεύεται σε ζητήματα αρχαίας ελληνικής ιστορίας, ενώ τον αφορούν και λαογραφικά θέματα. Γνωρίζει άριστα αγγλικά. Στον ελεύθερο χρόνο του, ασχολείται ερασιτεχνικά με τη συγγραφή μικροδιηγημάτων και ποιημάτων.