17.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΓενιά Ζ: Μια ιδιαίτερη γενιά

Γενιά Ζ: Μια ιδιαίτερη γενιά


Της Ελευθερίας Κωνστάντιου,

Στον πλανήτη αυτό, κάθε γενιά που υπάρχει έχει σηκώσει ένα δικό της βάρος. Ωστόσο, υπάρχει μια γενιά με την περίεργη ονομασία Gen-Z ή Γενιά Ζ, που φαίνεται να έχει ζήσει λίγα περισσότερα πράγματα σε σχέση με τις προηγούμενες και μάλιστα σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Αν προσπαθούσαμε να δώσουμε έναν ορισμό για τη γενιά αυτή, εκείνος δεν θα ήταν άλλος από το ότι πρόκειται για την πρώτη χωρίς προϊντερνετική ζωή, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε χρησιμοποιώντας τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, ενώ δεν γνωρίζει πώς είναι να ζει κανείς χωρίς τα Social Μedia. Για όλα τα παραπάνω, μάλιστα, της έχουν δώσει και το προσωνύμιο iGen.

Το ηλικιακό φάσμα της γενιάς αυτής ξεκινάει από αυτούς που έχουν γεννηθεί από το 1996 ή σύμφωνα με άλλους επιστήμονες από το 1998 και φτάνει μέχρι και αυτούς που έχουν γεννηθεί στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Αν μπορούσαμε να προσδώσουμε κάποια χαρακτηριστικά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, αυτά θα ήταν η πρακτικότητα, η σοβαρότητα και ο ρεαλισμός που τη διακατέχει σε κάθε της απόφαση. Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι αρκετοί κοινωνιολόγοι και μελετητές γενεών, μετά από πολλές έρευνες, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τη γενιά που έχει τα περισσότερα κοινά με τη «Σιωπηλή Γενιά», δηλαδή τη γενιά που γεννήθηκε από το 1925 έως το 1945.

Έχοντας νιώσει στο πετσί τους το οικονομικό κραχ του 2008, παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη σχέση με τα χρήματα και την εργασία. Όπως ακριβώς και οι Silents, έτσι και οι GenZ αρέσκονται στο να αποταμιεύουν τα λεφτά που κερδίζουν, έχοντας δει με τα μάτια τους τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, αλλά και την επαγγελματική αβεβαιότητα που προέκυψε λόγω αυτής. Ακόμη, προτιμούν οι αγορές που θα κάνουν είτε να είναι σε περίοδο εκπτώσεων είτε έπειτα από σοβαρή έρευνα αγοράς με διασταύρωση τιμών στο ίντερνετ. Τέλος, είναι μια γενιά που όπως και οι παππούδες της, δεν αγαπάει καθόλου το ρίσκο. Έτσι, αντί για μεγαλεπήβολα επαγγελματικά σχέδια και όνειρα, επιλέγουν να έχουν μια δουλειά, η οποία θα τους επιτρέπει να ζουν αυτόνομα.

Όπως ειπώθηκε και παραπάνω, οι εκπρόσωποι της γενιάς Ζ διακατέχονται από πρακτικότητα. Για τον λόγο αυτό, δεν είναι λίγες οι φορές που τους βλέπουμε να μαγειρεύουν, να καταπιάνονται με επισκευές ή να ασχολούνται με τον κήπο τους, όπως ακριβώς έκαναν και κάνουν οι παππούδες τους! Βέβαια, δεν υπάρχει αμφιβολία πως όλα τα παραπάνω γίνονται και με τη βοήθεια του διαδικτύου στο οποίο επιλέγουν να δουν βιντεάκια, τα οποία και θα τους βοηθήσουν, ενώ χρησιμοποιούν αντίστοιχα βοηθητικά apps.

Το τελευταίο και πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης γενιάς συνίσταται στο πώς αντιλαμβάνεται την οικογένεια. Οι γενιές των Χ και των Millennials αποδόμησαν την αντίληψη για τους οικογενειακούς δεσμούς και τη δημιουργία οικογένειας, αφού οι πρώτοι είναι η γενιά με τα περισσότερα διαζύγια, ενώ οι δεύτεροι βλέποντας τους πρώτους προτίμησαν να καθυστερήσουν να δεσμευτούν, μήπως και με αυτόν τον τρόπο καθυστερήσουν το διαζύγιο. Ωστόσο, οι Ζεντερς παρατηρώντας τους προηγούμενους, αποφάσισαν ότι δεν τους φοβίζει η οικογένεια και ως εκ τούτου είναι περισσότερο χαλαροί στα όνειρα για τη δημιουργία οικογένειας.

Η γενιά Ζ είναι μια ιδιαίτερη γενιά. Μια γενιά που αλλάζει τα δεδομένα και τον τρόπο σκέψης ολόκληρης της κοινωνίας σε μεγάλο βαθμό. Κι αν κάποιοι τη θεωρούν αρκετά τραυματισμένη έχοντας βιώσει την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008, την περιβαλλοντική κρίση των τελευταίων ετών, αλλά και την πανδημία του κορονοϊού και την καραντίνα, όλα συνηγορούν στο ότι πρόκειται για την γενιά που συνετά κι έχοντας ως βασικό όπλο την εξοικείωσή της με το ίντερνετ και την τεχνολογία είναι αυτή που θα πετύχει να αλλάξει την ανθρωπότητα προς το καλύτερο.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελευθερία Κωνστάντιου
Ελευθερία Κωνστάντιου
Γεννήθηκε στη Λήμνο. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΜΣ «Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές», του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μεταπολεμική ποίηση, τη γενιά του '70 και τη σύγχρονη ποιητική παραγωγή.