21.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝομικά ΘέματαÜberwachungsskandal: Το σκάνδαλο παραβίασης της ιδιωτικότητας από τα LIDL που συγκλόνισε τη...

Überwachungsskandal: Το σκάνδαλο παραβίασης της ιδιωτικότητας από τα LIDL που συγκλόνισε τη Γερμανία


Της Μαρίας Βασίλα, 

Αν για ένα χαρακτηριστικό μπορούμε να θεωρήσουμε τη Γερμανία ως τον απόλυτο πόλο έλξης οικονομικών μεταναστών της Ευρώπης, και όχι μόνο, είναι αυτό των άριστων εργασιακών και οικονομικών συνθηκών. Αξιοπρεπείς έως και υψηλοί μισθοί, κράτος δικαίου και πρόνοιας και άριστη διοικητική οργάνωση συνθέτουν το πάζλ ενός ιδανικού εργασιακού περιβάλλοντος. Ένα εργασιακό περιβάλλον που σέβεται απόλυτα τα δικαιώματα του εργαζομένου, ο οποίος, υπό κανονικές συνθήκες, δεν εργάζεται ούτε μια ώρα παραπάνω, εφόσον δεν πληρωθεί για αυτήν, και ο οποίος απολαύνει ακόμα και του δικαιώματος διαλείμματος, για να καπνίσει, του λεγόμενου Raucherpause. Όλα φαντάζουν ιδανικά… μέχρι το 2008.

Ένα από τα πιο τρανταχτά σκάνδαλα, στον τομέα του εργατικού δικαίου και της προστασίας της ιδιωτικότητας των εργαζομένων, που έμελλε να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, είναι αυτό της παρακολούθησης των εργαζομένων από «κεκαλυμμένους σπιούνους». Ναι, η έκφραση αυτή φαντάζει αδόκιμη και ατυχής στην εποχή μας και ειδικότερα όταν μιλάμε για ζητήματα κοινωνικά ή νομικά. Πώς αλλιώς, όμως, θα μπορούσαμε να περιγράψουμε την απαράδεκτη και κυρίως παράνομη απόφαση του μεγαλύτερου discounter σούπερ μάρκετ, να προσλάβει ιδιωτικούς υπαλλήλους, με μόνο καθήκον τους να κατασκοπεύουν τους εργαζομένους και να αποκαλύπτουν προσωπικά στοιχεία αυτών;

Ο λόγος, φυσικά, για την εταιρεία LIDL AG, η οποία, το 2008, βρέθηκε αντιμέτωπη με μια σειρά καταγγελιών από τους εργαζομένους της, οι οποίοι υπήρξαν θύματα αυτής της πολυμήχανης τακτικής. Τα θύματα των ιδιωτικών ντεντέκτιβ, μη γνωρίζοντας το πραγματικό πρόσωπο των συναδέλφων τους, μοιράζονταν αφελώς τα μελλοντικά εργασιακά σχέδιά τους, την επιθυμία τους να κάνουν παιδιά και να πάρουν άδεια μητρότητας/πατρότητας, καθώς και τα παράπονά τους κατά της επιχείρησης και της εργοδοσίας. Οι αθώες αυτές αποκαλύψεις είχαν ανυπολόγιστες συνέπειες για αυτούς, όπως η απόλυση, η μη ανανέωση εργασιακών συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι ξαφνικές περικοπές μισθών.

Οι παραβιάσεις δεν σταματούν εκεί, καθώς οι «ψεύτικοι» συνάδελφοι φρόντισαν να ανακαλύψουν ποιοι από τους εργαζόμενους έχουν κρυφά τατουάζ και piercings και ποιοι πάσχουν από σπάνιες αρρώστιες. Όπως είναι φυσικό, όταν, μετά από 100 καταγγελίες, το σκάνδαλο της παρακολούθησης των εργαζομένων από την εν λόγω εταιρεία αποκαλύφθηκε, ο σάλος, που προκλήθηκε, ήταν τόσο μεγάλος, ώστε μια σφοδρή αντίδραση παραδειγματισμού ήταν μονόδρομος.

Η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και των ευαίσθητων προσωπικών στοιχείων των εργαζομένων στοίχισε στην ανώνυμη εταιρεία LIDL AG περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ. Παρά το ογκώδες πρόστιμο, η επιχείρηση συνέχισε να πρωταγωνιστεί σε μια σειρά επόμενων σκανδάλων παραβίασης της ιδιωτικότητας, με θύματα και πάλι τους εργαζομένους της. Φυσικά, δεν είναι η μόνη, καθώς η εταιρεία τηλεπικοινωνιών TELEKOM AG, η FACEBOOK και η DEUTSCHE BAHN είναι μόνο λίγες από τις πρωταγωνίστριες παραβιάσεων του δικαίου των προσωπικών δεδομένων στη Γερμανία.


ΠΗΓΕΣ


Μαρία Βασίλα

Απόφοιτη της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ διαμένει στην πόλη της Κολωνίας της Γερμανίας. Έχοντας ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Εμπορικό Δίκαιο με ειδίκευση στο ΙΤ - και Corporate Law στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας (Wirtschaftsrecht LL.M) εργάζεται στον χώρο του IT SAP Consulting με κύρια ενασχόληση το Δίκαιο των Προσωπικών Δεδομένων, το Compliance και το Δίκαιο Ανταγωνισμού.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Maria Vasilas
Maria Vasilas
Maria Vasilas is a Cyber Security lawyer based in Cologne, Germany. She studied Business Law LL.M at the University of Cologne and is continuing her master’s studies with specialization in Cyber Criminology. She is working in the field of Corporate and IT-Security Consulting and she speaks greek, English and german. She loves India, travelling, badminton and jazz music.