22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηMairead McGuinness, η νέα Ευρωπαία Επίτροπος της Ιρλανδίας

Mairead McGuinness, η νέα Ευρωπαία Επίτροπος της Ιρλανδίας


Της Άννας-Μαρίας Μακρή,

Μετά την παραίτηση του Φιλ Χόγκαν, τη σκυτάλη του Ευρωπαίου Επίτροπου Ιρλανδίας παίρνει η Μαρέιντ Μαγκίνες. Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος, είχε βρεθεί πρόσφατα στο μάτι του κυκλώνα μετά από συμμετοχή του σε δείπνο λέσχης γκόλφ του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου, αψηφώντας τα μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού. Προφανώς, το γεγονός μίας αποκλίνουσας για τα νέα υγειονομικά δεδομένα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο συμπεριφοράς, εν μέσω κορωνοϊού, απασχόλησε τα μέσα και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Αποτέλεσμα, να ασκηθούν πιέσεις που οδήγησαν στον «εξαναγκασμό» του Χόγκαν σε παραίτηση, από τη θέση του Ευρωπαίου Επίτροπου για το Εμπόριο. 

Μετά τα γεγονότα και την αναμενόμενη παραίτηση του Χόγκαν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Επιτροπής διόρισε τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις προσωρινό υπεύθυνο για το χαρτοφυλάκιο εμπορίου, μέχρι τη τελική κατανομή των χαρτοφυλακίων. Υποψήφιοι για τη θέση η Μαρέιντ Μαγκίνες και ο Άντριου Μακντάουελ. Βέβαια, να επισημανθεί πως καθοριστική για την επικύρωση του Επιτρόπου, είναι η ακρόαση επιβεβαίωσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Πρόεδρος, χαρακτήρισε και τους δύο υποψήφιους εξαιρετικούς, κάνοντας ιδιαίτερο λόγο στο ότι και οι δύο υπέδειξαν μεγάλη δέσμευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Μαρέιντ Μαγκίνες κέρδισε επάξια τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτρόπου της Ιρλανδίας. Συγκεκριμένα, πρόκειται να αναλάβει τα χαρτοφυλάκια Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Ένωσης Κεφαλαιαγορών.

Σημαντικό ρόλο στην επιλογή της Μαγκίνες για την φον ντερ Λάιεν έπαιξε η ευρωπαϊκή εμπειρία της, καθώς έχει διατελέσει ευρωβουλευτής και πρώτη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ένα σημαντικό χαρτί για την υλοποίηση της χρηματοοικονομικής πολιτικής ατζέντας της Ε.Ε και την ισχυροποίηση των πρωτοβουλιών της Κομισιόν για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Ποιος είναι όμως ο ρόλος της Μαγκίνες και συλλήβδην των Ευρωπαϊκών Επιτρόπων; 

Αρμοδιότητα του εκλεγμένου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι η επιλογή των πιθανών αντιπροέδρων και επιτρόπων, ύστερα από προτάσεις των κρατών μελών. Συγκροτείται ένας κατάλογος υποψηφίων, ο οποίος πρέπει να εγκριθεί στο πλαίσιο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι ένα συλλογικό όργανο που ενεργεί και αποφασίζει στη βάση της αρχής της συλλογικής ευθύνης. Ο Ευρωπαϊκός Επίτροπος λοιπόν (European Commissioner), έχει απώτερο σκοπό την προστασία των κοινοτικών συμφερόντων των κρατών μελών της Ένωσης. Ο/Η Πρόεδρος της Επιτροπής, αναθέτει στους επιτρόπους τομείς πολιτικής για του οποίους θα είναι αρμόδιοι, ενώ υπάρχει δυνατότητα ανακατανομής των αρμοδιοτήτων κατά τη διάρκεια της θητείας της Επιτροπής. Κάθε μέλος της Επιτροπής έχει και από έναν ευρωπαϊκό ρόλο, διαχειρίζεται δηλαδή ένα χαρτοφυλάκιο που του ανατίθεται από τον πρόεδρο και το χειρίζεται με ενιαίο ευρωπαϊκό χαρακτήρα και προσανατολισμό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτελεί κινητήρια δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα τον θεματοφύλακα των Συνθηκών. Έχει ως ρόλο την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ένωσης και αναμφισβήτητα αποτελεί εκπρόσωπο της Ε.Ε στη διεθνή σκηνή.

Όσον αφορά, λοιπόν, συγκεκριμένα τη θέση και τον ρόλο που καλείται να επιτελέσει η Μαγκίνες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως Ευρωπαία Επίτροπος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, είναι υπεύθυνη για τις τραπεζικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Αυτό, συνεπάγεται την ευθύνη για τη διασφάλιση της σωστής ρύθμισης και εποπτείας των χρηματοπιστωτικών αγορών με σκοπό να είναι σταθερές, ανταγωνιστικές και διαφανείς. Η θέση, επικεντρώνεται στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και στην προώθηση της παγκόσμιας οικονομικής συνοχής.

Πρόκειται, λοιπόν, για μία καίρια θέση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Πρόεδρο και τα ευρωπαϊκά μέσα να κάνουν λόγο για μία εξαιρετική επιλογή, μιλώντας για την Μαγκίνες.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα-Μαρία Μακρή
Άννα-Μαρία Μακρή
Ζει στην Αθήνα και διανύει το δεύτερο έτος των σπουδών της στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γνωρίζει Αγγλικά και Γερμανικά. Το αντικείμενο της σχολής καλλιέργησε το ενδιαφέρον της για την πολιτική ανάλυση και θεωρία. Αγαπά τα ταξίδια, το σινεμά και τη Λογοτεχνία.