17.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςArizona: Μια «συντηρητικά» παράξενη Πολιτεία

Arizona: Μια «συντηρητικά» παράξενη Πολιτεία


Του Οδυσσέα Γραμματικάκη,

Η Arizona είναι η 6η μεγαλύτερη Πολιτεία στις Η.Π.Α. και η 14η πιο πολυπληθέστερη. Πρωτεύουσά της είναι το Phoenix. Βρίσκεται νοτιοδυτικά, συνορεύοντας με τη Nevada και την California στα δυτικά και με το Μεξικό στον Nότο.

Η ιστορία της Arizona στην Ένωση των Πολιτειών ξεκινάει το 1912, καθώς, το 1848, το Μεξικό κατείχε μεγάλο ποσοστό της περιοχής λόγω του Μεξικανο-Αμερικανικού Πολέμου. Άλλο ένα αξιοσημείωτο για την Πολιτεία της Arizona είναι ότι το 1/4 της έκτασής της καλύπτεται από επιφυλασσόμενα κτήματα, που ανήκουν σε ιθαγενείς της Αμερικής. Ο πληθυσμός των ιθαγενών στην Arizona βρίσκεται στο 4.6% και είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη εθνοτική ομάδα, μετά τους λευκούς, καθώς βρίσκονται υψηλότερα από τους Αφροαμερικανούς. Το δικαίωμα του εκλέγειν οι ιθαγενείς το απέκτησαν το 1924, με Ομοσπονδιακό Νόμο, αλλά η Πολιτεία της Arizona απέκλεισε από το εκλογικό τους δικαίωμα τους ιθαγενείς, που έμεναν σε επιφυλασσόμενους οικισμούς, μέχρι το 1948, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας απεφάνθη υπέρ των Ινδιάνων.

Οι δύο μεγαλύτερες επαρχίες της Arizona, η Maricopa και η Pima, στην πρώτη ανήκει το Phoenix και στη δεύτερη το Tucson, έχουν τον μεγαλύτερο πολιτικό ανταγωνισμό στην Πολιτεία. Και οι δύο επαρχίες καλύπτουν το 75% του πληθυσμού της Πολιτείας και το 80% των ψήφων έρχονται από αυτές τις δύο επαρχίες. Η Maricopa ψηφίζει Ρεπουμπλικανούς από το 1948, ενώ η Pima, ιστορικά, ψηφίζει Δημοκρατικούς.

Καθώς, όμως, πλησιάζουμε στις κρίσιμες ημερομηνίες του Νοεμβρίου, που και η πολιτεία της Arizona θα βρεθεί αντιμέτωπη με το δίλημμα Trump ή Biden, ήρθε η ώρα να συζητήσουμε για την πολιτική κατάσταση στην Πολιτεία.

Στην Πολιτεία, όπως και σε κάθε άλλη πολιτεία των Η.Π.Α., υπάρχει η Βουλή και η Γερουσία. Το κόμμα που κατέχει πλειοψηφία στα δύο νομοθετικά σώματα, από το 1993, είναι το Ρεπουμπλικανικό. Ο κυβερνήτης της Arizona είναι, επίσης, Ρεπουμπλικανός. Ο λόγος για τον Doug Ducey, συντηρητικός και αρκετά κοντά στις ιδέες του Trump, ο οποίος έχει επανεκλεγεί δύο φορές ως κυβερνήτης της πολιτείας. Ο ίδιος αντιτίθεται στο Obamacare, στα δικαιώματα των LGBT και στις εκτρώσεις.

Οι Γερουσιαστές, που αντιπροσωπεύουν την Arizona, είναι δύο: ένας Δημοκρατικός και ένας Ρεπουμπλικάνος. Οι εκπρόσωποι στην Βουλή Αντιπροσώπων είναι εννέα, πέντε εκλεγμένοι με τους Δημοκρατικούς και τέσσερις με τους Ρεπουμπλικάνους.

Η Arizona, αν και ιστορικά ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, οι Δημοκρατικοί έχουν καταφέρει να αποσπάσουν «νίκες-σοκ». Από το 1952 μέχρι το 1992, οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν όλες τις προεδρικές εκλογές στην πολιτεία. Αυτός που «έσπασε το ρόδι» ήταν ο Bill Clinton, το 1996, όταν κέρδισε την πολιτεία για λιγότερο από 2% διαφορά. Από τότε, η Πολιτεία συνέχισε να υποστηρίζει Ρεπουμπλικάνους με σημαντική διαφορά.

Ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία, ο John McCain, έγινε ο πρώτος υποψήφιος για το χρίσμα, ο οποίος αντιπροσώπευε την Arizona, από το 1987 μέχρι τον θάνατό του, το 2018.

Στο κοντινό παρελθόν, στις εκλογές του 2016, ο Donald Trump κέρδισε και τη λαϊκή ψήφο, αλλά και τους έντεκα εκλέκτορες, που έχει η Πολιτεία. Η Clinton μπορεί να έχασε από τον Trump, αλλά τα πήγε καλύτερα από ότι ο Obama, το 2012, λόγω της μεγάλης προσέλευσης Ισπανόφωνων.

Και αυτό, ίσως, είναι που αναμένει ο Joe Biden, αυτήν την φορά. Την μαζική προσέλευση, Ισπανόφωνων, Ιθαγενών Ινδιάνων και Αφροαμερικανών, καθώς ο Trump, παρά την κακή διαχείριση της πανδημίας και παρά τα σκάνδαλα και τη διαφθορά, ξέρει που απευθύνεται. Η Arizona είναι μια από τις πιο συντηρητικές Πολιτείες, με σκληρές πολιτικές στην μετανάστευση, τον γάμο ομοφυλοφίλων, με γενικό σκορ, όσον αφορά τον συντηρητισμό, σύμφωνα με το CBS, να είναι 37% έναντι 21%, που ήταν το ποσοστό του φιλελευθερισμού. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Biden να οδεύει προς μια σημαντική νίκη τον Νοέμβριο στην πολιτεία, με μέσο όρο νίκης 4.6%. Συγκεκριμένα, ο Biden κατέχει 48.9%, ενώ ο Trump 44.3%. Τι σημαίνει αυτό;

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Trump δεν έχει χάσει ψήφους στην πολιτεία, εν αντιθέσει με τον αντίπαλό του, που έχει αυξήσει το ποσοστό των Δημοκρατικών κατά 5% από το 2016. Είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί ότι μιλάμε για προβλέψεις και το μόνο που μετράει, για να αποδειχθεί μια πρόβλεψη, είναι να βγει ο κόσμος να ψηφίσει. Ο Biden ξέρει ότι οι επικοινωνιακές του πολιτικές δεν είναι παρόμοιες με του Trump και γνωρίζει ότι ο μόνος τρόπος, για να κερδίσει τον αντίπαλό του, είναι με το να πείσει τον κόσμο να ψηφίσει, ειδικά σε Πολιτείες, όπως η Arizona, που, αν και δεν συγκαταλέγεται στα swing states, είναι ένας πολύ αμφίρροπος αγώνας.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οδυσσέας Γραμματικάκης
Οδυσσέας Γραμματικάκης
Διαμένει στην Αθήνα και βρίσκεται στο 4ο έτος των σπουδών του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών (Κόρινθος) του Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Έχει παρακολουθήσει αρκετά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς έχει βοηθήσει και στην δημιουργία κάποιων από αυτών. Ασχολείται με την αρθρογραφία από τον χειμώνα του 2017. Αυτήν την περίοδο τον εντοπίζουμε στην Πράγα, όπου κάνει πρακτική στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Τσεχίας. Τα ενδιαφέροντα του είναι η διεθνής πολιτική, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η συγκριτική πολιτική, οι Ευρωπαϊκές και οι Λατινοαμερικάνικες σπουδές.