12.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςUtah: «Η Γη της Επαγγελίας» των Μορμόνων

Utah: «Η Γη της Επαγγελίας» των Μορμόνων


Του Παναγιώτη Παλαιοκαστρίτη,

Η Utah αποτελεί μια πολιτεία στην καρδιά της Δύσης των Ηνωμένων Πολιτειών. Εισήλθε στην Ένωση το 1896 και αποτελεί το 45ο μέλος της. Συνορεύει με το Idaho στον Βορρά, το Wyoming στα βορειοανατολικά, με το Colorado στα ανατολικά, με την Arizona στον Νότο και με τη Nevada στα δυτικά. Επίσης, η γωνία της πολιτείας στα νοτιοανατολικά της συμπίπτει με τη γωνία του New Mexico στα βορειοδυτικά του. Η Utah έχει έκταση 219.884 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό ίσο με 3.205.958 κατοίκους (το 2019). Πρωτεύουσα της πολιτείας είναι το Salt Lake City.

Από τοπογραφικής απόψεως, η Utah εμφανίζει πολλές ιδιαιτερότητες. Το Οροπέδιο του Colorado αποτελεί κάτι περισσότερο από το μισό της έκτασης της πολιτείας. Με ένα σχετικά μεγάλο υψόμετρο, αυτή η περιοχή διαχωρίζεται και κόβεται από πολύχρωμα φαράγγια. Το δυτικό μέρος της πολιτείας είναι κομμάτι του Μεγάλου Λεκανοπεδίου (Great Basin), μια μακριά έρημος με περιστασιακές βουνοκορφές. Στα νοτιοδυτικά της λίμνης (Great Salt Lake), βρίσκεται η έρημος του Great Salt Lake, με έκταση 10.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Από την Utah απορρέουν διάφορα ποτάμια, όπως αυτά του Colorado και της Columbia. Τα πλουσιότερα εδάφη της πολιτείας βρίσκονται στο κέντρο της, όπου και εκτελούνται οι περισσότερες καλλιέργειες.

Η γεωγραφική θέση της Utah, συνδυαστικά με τα ορεινά συστήματα της δύσης, τα οποία εκτρέπουν μεγάλες ποσότητες νερού από τις κατακρημνίσεις, διαμορφώνουν μια πολιτεία με μεγάλες ξηρασίες. Μόνο η νοτιοανατολική περιοχή της Utah αναφέρεται ως η “Dixie” (χαϊδευτικό παρατσούκλι για περιοχές ήπιου κλίματος) της πολιτείας. Η πολιτεία έχει τέσσερις διακριτές, μεταξύ τους, εποχές. Η μέση θερμοκρασία, τον Ιούλιο, είναι γύρω στους 21 οC,  ενώ, τον χειμώνα, η μέση θερμοκρασία είναι ελαφρώς κάτω από το 0.

Η οικονομία της Utah βασίζεται, κυρίως, στις βιομηχανίες της, τον τουρισμό της, τις παροχές υπηρεσιών, τις αγροκαλλιέργειες και τις εξορύξεις. Στην Utah, παράγεται βηρύλλιο και χαλκός. Επίσης, παράγεται χρυσός, ασήμι, ουράνιο και μολυβδαίνιο. Η πολιτεία αποτελεί, επίσης, έναν από τους κύριους παραγωγούς γαιανθράκων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σχεδόν όλες οι ενεργειακές ανάγκες της πολιτείας τροφοδοτούνται από τον γαιάνθρακα και το φυσικό αέριο, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν συμπληρωματικές πηγές ενέργειας.

Στη πολιτεία της Utah βρήκαν άσυλο, ψάχνοντας τη «Γη της Επαγγελίας», ύστερα από πολλαπλές διώξεις και αναζήτηση των ¾ της αμερικανικής ηπείρου, η θρησκευτική οργάνωση των Μορμόνων. Η πρωτεύουσα Salt Lake City είναι η τοποθεσία, όπου στεγάζεται η σημαντικότερη εκκλησία και πνευματικό κέντρο όλων των απανταχού Μορμόνων, η «Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών». Πριν την άφιξη των Μορμόνων, η πολιτεία ήταν κατοικημένη από διάφορες αυτόχθονες φυλές, όπως η φυλή των Ute, από όπου πήρε και το όνομά της. Σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων είναι Ευρωπαϊκής καταγωγής, ενώ κάποια ποσοστά Ασιατών, Ισπανόφωνων, Ιθαγενών Αμερικάνων και Αφροαμερικάνων αποτελούν τις μειονοτικές ομάδες του πληθυσμού της Utah.

Οι Μορμόνοι αποτελούν τα 7/10 του πληθυσμού και, όπως είναι αναμενόμενο, οι παραδόσεις και οι αντιλήψεις αυτού του δόγματος ασκούν καθοριστική επιρροή στη ζωή και τους θεσμούς της πολιτείας. Η εκκλησία των Μορμόνων χωρίζεται σε “Stakes” (διοικητικές μονάδες), η οποία αποτελείται από έξι με δέκα τοπικές εκκλησίες, ή σε “Wards” (είδος τοπικής εκκλησίας) με 500 μέλη έκαστη. Η κουλτούρα των Μορμόνων δίνει έμφαση στις οικογένειες, που είναι στενά δεμένες μεταξύ τους, την οικογενειακή γενεαλογία, την απαγόρευση κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών και καπνού, την περιορισμένη νυχτερινή ζωή και τη συμμετοχή σε αθλήματα και προγράμματα αυτοβελτίωσης. Παρόλο που οι Μορμόνοι αποτελούν την πολυπληθέστερη θρησκευτική ομάδα της Utah, άλλες θρησκευτικές ομάδες δηλώνουν, επίσης, παρούσες, όπως οι Ρωμαιοκαθολικοί, οι Βαπτιστές, οι Λουθηρανοί Προτεστάντες κ.α.

Οι Μορμόνοι πρωτοεμφανίστηκαν στην κοιλάδα του Great Salt Lake, το 1847, υπό την ηγεσία του Brigham Young και ήταν αποφασισμένοι να μετατρέψουν αυτή την ξερή κοιλάδα σε ένα πράσινο και ακμαίο «Βασίλειο του Θεού». Από την πόλη της Salt Lake, οι άποικοι κατευθύνθηκαν προς όλες τις κατευθύνσεις της πολιτείας, μέχρι να εγκαταστήσουν μια καλά οργανωμένη και σταθερή οικονομία και ένα καλά δομημένο πολιτικό σύστημα. Μέχρι το 1860, περισσότερες από 150 αυτοσυντηρούμενες κοινότητες, με πληθυσμό 40.000 κατοίκων η καθεμία, είχαν μπορέσει να εγκατασταθούν στα διάφορα μέρη της πολιτείας.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των Μορμόνων και των Ιθαγενών ήταν σχετικά εξασθενημένες, μέχρι οι πρώτοι να εξαπλωθούν σε όλο το μήκος και πλάτος της πολιτείας και οι δεύτεροι να αρχίσουν τις επιδρομές στις εγκαταστάσεις των πρώτων. Οι Μορμόνοι ήρθαν σε σύγκρουση, επίσης, με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όταν, το 1857, περισσότερα από 100 άτομα, μη οπαδοί των Μορμόνων, δολοφονήθηκαν σε μια συνδυασμένη επίθεση Ιθαγενών και Μορμόνων. Αυτή η κίνηση θεωρήθηκε ως ανοιχτή εξέγερση από τον τότε πρόεδρο, James Buchanan, και για αυτόν τον λόγο έστειλε 2.500 στρατιώτες, για να απομακρύνουν τον Young από την θέση του κυβερνήτη.

Μετά την προσχώρηση της πολιτείας στην Ένωση, το 1896, η Utah μετακινήθηκε άρδην προς την κοινή κατεύθυνση, που είχε χαράξει έως τότε η Ομοσπονδία. Το πολιτικό οικοδόμημα μεταβλήθηκε ριζικά και από εκεί που η Utah αποτελούσε μια, ως επί το πλείστον, θεοκρατική πολιτεία αναδιαμορφώθηκε σε μια συμβατική δημοκρατία. Επίσης, πλέον μπορούσαν να καταλάβουν σημαντικές πολιτικές θέσεις ή και, ακόμα, την κυβέρνηση της πολιτείας, πρόσωπα που δεν ήταν οπαδοί των Μορμόνων. Η εκκλησία των Μορμόνων, με την αυγή του 20ου αιώνα, έγινε πολιτικά ουδέτερη, παρόλο που τα δόγματά της εξακολουθούν να ασκούν μια συντηρητική επιρροή.

Σε πολιτικό επίπεδο, η νομοθετική εξουσία της Utah αποτελείται από δύο τμήματα, αυτά της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Οι γερουσιαστές αριθμούν τους 29 και εκλέγονται κάθε 2 χρόνια, ενώ οι αντιπρόσωποι αριθμούν τους 75 και εκλέγονται κάθε 4 χρόνια. Πρωτοπορία της πολιτείας αυτής αποτελεί η δυνατότητα θέσης σε λειτουργία της νομοθετικής διαδικασίας από το εκλογικό σώμα και η απόφανση με δημοψήφισμα για όλους τους νόμους, οι οποίοι δεν έχουν ψηφιστεί με πλειοψηφία των 2/3 και από τα δύο τμήματα. Η πολιτεία εκπροσωπείται, επίσης, από τον κυβερνήτη, ο οποίος εκλέγεται κάθε 4 χρόνια, χωρίς όρια στη δυνατότητα για επανεκλογή του.

Utah State Capitol is the house of government for the U.S. state of Utah in Salt Lake City. Salt Lake City is the capital and the most populous city in the state of Utah. Salt Lake City has a strong outdoor recreation tourist industry and is well-known as the center of The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints

Η Utah, επηρεασμένη σε μεγάλο βαθμό από τον συντηρητικό τρόπο ζωής των Μορμόνων, αποτελεί σταθερό υποστηρικτή των Ρεπουμπλικανών. Οι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι πρόεδροι έχουν νικήσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, εκτός από μια, το 1952. Επίσης, οι Ρεπουμπλικανοί κρατούν τη θέση του κυβερνήτη από τότε που η Utah έγινε πολιτεία. Μοναδική σταθερή επιτυχία των Δημοκρατικών, σε αυτή την πολιτεία, αποτελεί η κατάληψη της δημαρχίας στην πρωτεύουσα της Utah, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα. Σε γενικό, πάντως, πλαίσιο, οι Δημοκρατικοί βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι των Ρεπουμπλικανών, εκτός και αν εκπροσωπούν συντηρητικές θέσεις.

Στο Κογκρέσο, η πολιτεία εκλέγει 2 γερουσιαστές και 4 αντιπροσώπους, εκ των οποίων, μόνο 1 από αυτούς είναι εκπρόσωπος του Δημοκρατικού κόμματος. Για την εκλογή του Προέδρου, η πολιτεία συμβάλλει με 6 εκλεκτορικές ψήφους. Τωρινός κυβερνήτης είναι ο Ρεπουμπλικανός Gary R. Herbert, o οποίος βρίσκεται σε αυτή τη θέση από το 2009. Τέλος, αν θα έπρεπε να γίνει μια σχετική πρόβλεψη για τις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου, αυτή δεν θα πιθανολογούσε κάποια αλλαγή στη στάση του εκλογικού σώματος της Utah. Οι Ρεπουμπλικανοί είναι το φαβορί εδώ.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Παναγιώτης Παλαιοκαστρίτης

Γεννήθηκε το 1992 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Σπουδάζει Νομική στο ΑΠΘ. Γνωρίζει άριστα Αγγλικά. Έχει έντονο ενδιαφέρον για την Πολιτική Φιλοσοφία, την Ιστορία, την Κοινωνιολογία και τις διεθνείς σχέσεις. Φιλοδοξεί να αποκτήσει ένα μεταπτυχιακό στην Εγκληματολογία. Τέλος, ως χόμπι έχει την ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παλαιοκαστρίτης
Παναγιώτης Παλαιοκαστρίτης
Γεννήθηκε το 1992 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Σπουδάζει Νομική στο ΑΠΘ. Γνωρίζει άριστα Αγγλικά. Έχει έντονο ενδιαφέρον για την Πολιτική Φιλοσοφία, την Ιστορία, την Κοινωνιολογία και τις διεθνείς σχέσεις. Φιλοδοξεί να αποκτήσει ένα μεταπτυχιακό στην Εγκληματολογία. Τέλος, ως χόμπι έχει την ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες.