18.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαS&P 500 Τριμηνιαίο Rebalance: Απόρριψη της Tesla!

S&P 500 Τριμηνιαίο Rebalance: Απόρριψη της Tesla!


Του Σταύρου Λουκά,

Σε μια αρκετά βαριά αναταραχή, αρκετές εταιρίες μετακινήθηκαν μεταξύ του δείκτη S&P 500, του S&P MidCap 400 και του SmallCap 600, ως μέρους της τριμηνιαίας ισορροπίας του Σεπτεμβρίου. Μια σημαντική είδηση που έχει προκαλέσει αίσθηση στον κόσμο των επενδυτών ήταν ότι δεν προστέθηκε στον S&P 500 η Tesla (NASDAQ: TSLA), με αποτέλεσμα την πτώση στην τιμή της μετοχής της Tesla. Οι εταιρίες που κατάφεραν να ενταχθούν στον S&P 500 είναι οι Etsy (NASDAQ: ETSY), Teradyne (NASDAQ: TER) και Catalent (NYSE: CTLT). Κάνοντας χώρο για αυτές τις τρεις εταιρίες, τα ονόματα που κατευθύνονται προς το MidCap 400 είναι: H&R Block (NYSE: HRB), Coty (NYSE: COTY) και Kohl’s (NYSE: KSS). Στο MidCap 400 ανέβηκαν Wingstop (NASDAQ: WING), Medpace Holdings (NASDAQ: MEDP) και Fox Factory Holding (NASDAQ: FOXF). Αντικαθιστούν PBF Energy (NYSE: PBF), Allegheny Technologies (NYSE: ATI) και Mack-Cali Realty (NYSE: CLI), τα οποία κατευθύνονται προς το SmallCap 600. Η Jazz Pharmaceuticals (NASDAQ: JAZZ) συμμετέχει επίσης στο MidCap 400, αντικαθιστώντας το Transocean (NYSE: RIG), το οποίο δεν είναι πλέον αντιπροσωπευτικό του χώρου και η Mr. Cooper Group (NASDAQ: COOP) και η R1 RCM (NASDAQ: RCM) εντάσσονται στο SmallCap 600, αντικαθιστώντας τα Express (NYSE: EXPR) και Pennsylvania Real Estate (NYSE: PEI).

Μέχρι στιγμής η S&P Global δεν έχει προσφέρει καμία εξήγηση σχετικά με την απόρριψη της ένταξης της Tesla, αλλά αναμένεται να κάνει τις επόμενες εβδομάδες σχετικές ανακοινώσεις. Ποια είναι όμως τα κριτήρια του δείκτη για αυτές τις κινήσεις εταιριών στους δείκτες;

Όπως και άλλοι δείκτες που διαχειρίζεται η S&P Dow Jones Indices, σε αντίθεση όμως με τους δείκτες όπως το Russell 1000 που βασίζονται σε αυστηρούς κανόνες, τα στοιχεία του δείκτη S&P 500 επιλέγονται από μια επιτροπή. Κατά την εξέταση της επιλεξιμότητας μιας νέας προσθήκης, η επιτροπή αξιολογεί την αξία της εταιρίας, χρησιμοποιώντας οκτώ βασικά κριτήρια: κεφαλαιοποίηση της αγοράς, ρευστότητα, domicile, public float, πρότυπο ταξινόμησης παγκόσμιας βιομηχανίας και εκπροσώπηση των βιομηχανιών στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, οικονομική βιωσιμότητα, χρονική διάρκεια διαπραγμάτευσης στο κοινό και χρηματιστήριο. Επιπλέον, προϋποθέσεις για να προστεθούν νέες εταιρίες στον δείκτη είναι:

  • Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς πρέπει να είναι μεγαλύτερη ή ίση με 8,2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ
  • Η ετήσια τιμή του δολαρίου που διαπραγματεύεται σε κεφαλαιοποίηση αγοράς προσαρμοσμένη με float να είναι μεγαλύτερη από 1.0
  • Ελάχιστος μηνιαίος όγκος συναλλαγών 250.000 μετοχών σε καθέναν από τους έξι μήνες πριν από την ημερομηνία αξιολόγησης
  • Πρέπει να είναι δημόσια εισηγμένη είτε στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (συμπεριλαμβανομένης της NYSE Arca ή της NYSE American) είτε στο NASDAQ (NASDAQ Global Select Market, NASDAQ Select Market ή το NASDAQ Capital Market)

Για να παραμείνει ενδεικτικό των μεγαλύτερων δημοσίων εταιρειών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο δείκτης ανασυστάται κάθε τρίμηνο. Ωστόσο, καταβάλλονται προσπάθειες για την ελαχιστοποίηση του κύκλου εργασιών του δείκτη, ως αποτέλεσμα της μείωσης της αξίας των συστατικών εταιρειών. Μια μετοχή μπορεί να αυξηθεί σε αξία όταν προστίθεται στον δείκτη, καθώς τα κεφάλαια του δείκτη πρέπει να αγοράσουν τη μετοχή για να συνεχίσουν να παρακολουθούν τον δείκτη.


Σταύρος Λουκάς

Είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών Επιστημών και έχει 2 μεταπτυχιακά (Msc in Finance και MBA). Εργάζεται από το 2015 σε ιδιωτική εταιρεία παροχής λογιστικών υπηρεσιών ως υπεύθυνος μισθοδοσίας και είναι εξειδικευμένος σε θέματα εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και ενδιαφέρεται για την εγχώρια και τη διεθνή οικονομία. Ήταν υποψήφιος το 2019 στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Λουκάς
Σταύρος Λουκάς
Είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών Επιστημών και έχει 2 μεταπτυχιακά (Msc in Finance και MBA). Είναι εξειδικευμένος σε θέματα εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Εργάστηκε από το 2015 σε ιδιωτική εταιρεία παροχής λογιστικών υπηρεσιών ως υπεύθυνος μισθοδοσίας έως τα μέσα Ιουλίου 2020. Από τον Ιούλιο του 2020 εργάζεται σε εταιρεία παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών ως ειδικός μισθοδοσίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και ενδιαφέρεται για την εγχώρια και τη διεθνή οικονομία. Ήταν υποψήφιος το 2019 στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.