Του Γιώργου Δαλακούρα,

Η Ελένα Μπέρτα Αμάλιε Ρίφενσταλ, ή απλώς Λένι Ρίφενσταλ, υπήρξε Γερμανίδα χορεύτρια, ηθοποιός και σκηνοθέτιδα. Γεννήθηκε στο Βερολίνο, στις 22 Αυγούστου 1902. Καθώς οι γονείς της ασχολούνταν με τον κόσμο των επιχειρήσεων, ήλπιζαν πως η κόρη τους θα συνεχίσει το έργο τους. Η συνέχεια τούς διέψευσε. Η Ρίφενσταλ γρήγορα συνειδητοποίησε την έφεσή της προς τις τέχνες. Αρχικά, ασχολήθηκε με τον χορό. Παρότι ήταν ιδιαιτέρως ταλαντούχα, οι συνεχείς τραυματισμοί και ένα χειρουργείο στο γόνατό της την ανάγκασαν να εγκαταλείψει οριστικά τον χώρο αυτό.

Το 1924, η καριέρα της αλλάζει ρότα, αφού αποφασίζει να ασχοληθεί με την υποκριτική. Ο σκηνοθέτης Άρνολντ Φανκ την ανακάλυψε και την προώθησε. Το ντεμπούτο της ως ηθοποιός έλαβε χώρα δύο χρόνια αργότερα, με την ταινία The Holy Mountain. Η ταινία ξεπούλησε τα εισιτήρια στη Γερμανία και εξήχθη στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Η.Π.Α. Κορυφαία της στιγμή υπήρξε ο πρωταγωνιστικός της ρόλος, το 1929, στην ταινία The white hell of Pitz Palu.

Η Ρίφενσταλ σύντομα συνδέθηκε με τον Αδόλφο Χίτλερ, αρχηγό του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανίας. Η πρώτη σκηνοθετική απόπειρά της, το 1932, με την ταινία Η γαλάζια λάμψη, κέντρισε το ενδιαφέρον του Χίτλερ. Η συνεργασία τους ξεκινά το καλοκαίρι του 1933, όταν ο Χίτλερ αναθέτει στη Ρίφενσταλ την σκηνοθεσία της πρώτης προπαγανδιστικής ταινίας των Ναζί, Η νίκη της πίστης. Στόχος της ταινίας ήταν να παρουσιάσει το πέμπτο συνέδριο του κόμματος, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Νυρεμβέργη. Το 1935, σκηνοθετεί την ταινία Ο θρίαμβος της θέλησης, στην οποία παρουσιάζονται τα γεγονότα του συνεδρίου του ναζιστικού κόμματος του Σεπτεμβρίου του 1934, λίγους μήνες μετά τις μαζικές εκτελέσεις των πολιτικών αντιπάλων του Χίτλερ. Από σκηνοθετικής άποψης, πρόκειται για κορυφαίο δημιούργημα της κινηματογραφικής τέχνης, ωστόσο θα παραμείνει, μέχρι και σήμερα, συνδεδεμένο με τη ναζιστική προπαγάνδα.

Το 1938, κυκλοφορεί η ταινία Olympia. Πρόκειται για άλλη μία ναζιστική προπαγανδιστική παραγωγή. H Ρίφενσταλ καταγράφει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 και κατακτά σειρά βραβείων. Κυκλοφόρησε σε δύο μέρη και αποτελεί τομή στην ιστορία των τεχνών και των Ολυμπιακών Αγώνων, διότι, για πρώτη φορά, βιντεοσκοπούνται οι Αγώνες.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ακολουθούσε τα ναζιστικά στρατεύματα και κατέγραφε τις νίκες τους. Μετά τον θάνατο του αδελφού της, το 1944, στο μέτωπο της Ρωσίας, οι σχέσεις της με τον Χίτλερ ψυχράνθηκαν. Με τη λήξη του πολέμου, η Ρίφενσταλ αρνήθηκε πάσα εμπλοκή με το φασιστικό καθεστώς. Στο εξής, η καριέρα της θα περιοριστεί σημαντικά και θα τελειώσει.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2003, η Λένι Ρίφενσταλ πέθανε, ενώ κοιμόταν, καθώς έπασχε από καρκίνο καλπάζουσας μορφής.


Γιώργος Δαλακούρας, Υπεύθυνος Διόρθωσης

Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1998. Σήμερα, ζει στα Ιωάννινα, όπου φοιτά στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικεύεται σε ζητήματα αρχαίας ελληνικής ιστορίας, ενώ τον αφορούν και λαογραφικά θέματα. Γνωρίζει άριστα αγγλικά. Στον ελεύθερο χρόνο του, ασχολείται ερασιτεχνικά με τη συγγραφή μικροδιηγημάτων και ποιημάτων.