20.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςWho is Fake News? Παραπληροφόρηση στις Αμερικανικές Εκλογές

Who is Fake News? Παραπληροφόρηση στις Αμερικανικές Εκλογές


Του Μελέτη Ανανία,

Σήμερα, το κοινό έχει πρόσβαση στη μεγαλύτερη βάση πληροφοριών που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Στο διαδίκτυο, ο καθένας μπορεί να διαβάσει και να ανεβάσει πλέον το δικό του περιεχόμενο, κάνοντάς το προσβάσιμο σε σχεδόν κάθε σημείο της υφηλίου. Όμως, με τη σχεδόν παντελή έλλειψη ελέγχου, σχετικά με το πόσο αληθείς είναι οι ειδήσεις, οι οποίες καταναλώνουμε, κάτι τόσο απλό όσο ένας τίτλος στο “timeline” μπορεί να επηρεάσει πολλά πράγματα. Ακόμα και το εκλογικό αποτέλεσμα, σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτή την ανησυχία, λοιπόν, εξέφρασε το Facebook, με την αποκάλυψη μίας «σπείρας» fake news, συνδεδεμένη με ρωσικές εταιρείες.

Ο τρόπος με τον οποίο δούλευαν ήταν το κλειδί σε αυτή την «αποστολή». Οι άνθρωποι πίσω από την όλη επιχείρηση επιστράτευαν δημοσιογράφους γνωστούς για τα άρθρα τους, η ρητορική των οποίων ήταν επικριτική των Δημοκρατικών υποψηφίων, Joe Biden και Kamala Harris. Μία εμφανής προσπάθεια, λοιπόν, των υποστηρικτών του προέδρου Trump, να υποβαθμίσουν την αντίπαλη πλευρά. Η διεύθυνση του Facebook είπε πως το δίκτυο αποτελούνταν από 13 ψεύτικους λογαριασμούς και 2 σελίδες και πως κατάφεραν να αποτρέψουν αυτές τις ενέργειες, πριν να αποκτήσουν ένα πιο μεγάλο κοινό. Όπως ανακαλύφθηκε, το κλείσιμο των σελίδων είναι αποτέλεσμα μιας παράκλησης του FBI και συνδέεται, μαζί με αρκετές άλλες «επιχειρήσεις», με τη ρωσική Internet Research Agency, που έχει έδρα στην Αγία Πετρούπολη. Τον Μάρτιο, το CNN αποκάλυψε πως η ίδια εταιρεία ενεπλάκη σε “troll factories”, δηλαδή επιστράτευση χρηστών, που μοιράζονται ψευδές περιεχόμενο, στη Νιγηρία και την Γκάνα.

Το περιεχόμενο των ψευδών ειδήσεων είναι απλό. Η προσέγγιση των δικτύων αυτών δεν απευθύνεται στους οπαδούς του Trump. Απευθύνεται, όμως, στο φιλελεύθερο κοινό και τις μειονότητες, που παραδοσιακά ψηφίζουν το Δημοκρατικό Κόμμα. Προσπαθούν να προβάλλουν τους Joe Biden, Kamala Harris και όσους βρίσκονται κοντά σε αυτούς ως πιόνια ενός ανέκαθεν συντηρητικού συστήματος και ως DINOs (Democrats In Name Only), δηλαδή «ψεύτικους Δημοκρατικούς». Μία έξυπνη και συνάμα «ύπουλη» στρατηγική, εάν σκεφτεί κανείς πως υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό των Δημοκρατικών ψηφοφόρων που τοποθετούνται ως Δημοκρατικοί Σοσιαλιστές και δεν νιώθουν πως ο Joe Biden τους εκπροσωπεί. Είναι εμφανές, λοιπόν, πως οι ψεύτικες ειδήσεις αυτές αποσκοπούν στο να τραβήξουν στην αντίθετη πλευρά όλους τους ψηφοφόρους, που δεν είναι υποστηρικτές του Joe Biden, αλλά θα τον ψηφίσουν μόνο επειδή δεν είναι ο Donald Trump.

Αυτές οι σελίδες μπορεί να έχουν κλείσει και το περιεχόμενό τους μπορεί να έχει σβηστεί, όμως, μία ατάκα από την ταινία The Social Network μάς λέει πως το διαδίκτυο δεν γράφεται με μολύβι, γράφεται με μελάνι. Η ζημιά των ψευδών ειδήσεων στην καμπάνια του Joe Biden έχει ήδη γίνει και το περιεχόμενο των ψευδών ειδήσεων σίγουρα υπάρχει ακόμα στο διαδίκτυο. Πόση ελευθερία στο διαδίκτυο, λοιπόν, είναι υπερβολική ελευθερία; Αυτή η απάντηση δεν θα βγει από κάποιον αλγόριθμο, όσο εξελιγμένος και αν είναι. Ο μόνος που μπορεί να ξεχωρίσει την αληθινή είδηση από μία ψευδή είναι ο ενημερωμένος πολίτης.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Μελέτης Ανανίας

Γεννήθηκε στη Ρόδο το 2000. Είναι φοιτητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια προσομοίωσης διεθνών φορέων, στα οποία απέσπασε δύο βραβεία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μελέτης Ανανίας
Μελέτης Ανανίας
Γεννήθηκε στη Ρόδο το 2000. Είναι φοιτητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια προσομοίωσης διεθνών φορέων, στα οποία απέσπασε δύο βραβεία.