16.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςUnited States Postal Service: Πώς η Ταχυδρομική Υπηρεσία των Η.Π.Α. βρέθηκε στο...

United States Postal Service: Πώς η Ταχυδρομική Υπηρεσία των Η.Π.Α. βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές


Του Ηλία Κοντού,

Delivering for America Act

Τα τελευταία 11 οικονομικά έτη, η United States Postal Service (στο εξής USPS) έχει γνωρίσει ζημίες της τάξεως των 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το συνολικό χρέος της, στα τέλη του 2018, ανερχόταν στα 143 δισεκατομμύρια δολάρια. Η επιχείρηση διάσωσής της, λοιπόν, κατέφθασε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με το όνομα “Delivering for America Act”, δια χειρός Carolyn Maloney, μέλους της Δημοκρατικής παράταξης. Η πρόταση, η οποία υπερψηφίστηκε στις 22 Αυγούστου, με 257 ψήφους έναντι 150, με 26 Ρεπουμπλικάνους να προστίθενται στις ψήφους των Δημοκρατικών, περιλαμβάνει το πόσο των 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έναν βασικό όρο: Να μην γίνει καμία αλλαγή στην USPS είτε μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2021 είτε μέχρι να λυθεί το ζήτημα του κορωνοϊού, όποιο έρθει αργότερα.

Το νομοσχέδιο δημιούργησε αρκετές εντάσεις, ενώ φήμες από τον Λευκό Οίκο μιλούσαν για προεδρικό veto. Αχρείαστο, μάλλον: η Scopos Labs δίνει 21% πιθανότητες στο νομοσχέδιο να περάσει τη Γερουσία και τη Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία της. Το παράδοξο που δημιουργείται είναι εμφανές: Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί στην Ελλάδα ως κύριο θέμα προεκλογικής διαμάχης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας-ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τη χρηματοδότηση των ΕΛ.ΤΑ; Η λύση, όμως, είναι πολύ απλή. Στις 3 Νοεμβρίου 2020, ημέρα των εκλογών, περίπου 180 εκατομμύρια ψήφοι θα έχουν κατατεθεί δι’ αλληλογραφίας.

Louis DeJoy

Προσφάτως διορισθείς (τον Ιούνιο του 2020), ο νέος διευθυντής της USPS και χορηγός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Louis DeJoy, ανακοίνωσε μέτρα λιτότητας. Μειώνοντας τις υπερωρίες, κλείνοντας καταστήματα και αφαιρώντας ταχυδρομικά κουτιά και 671 μηχανήματα ταχείας διαλογής αλληλογραφίας. Το αποτέλεσμα ήταν άμεσο με καθυστερήσεις στην παράδοση παραγγελιών σε όλη την επικράτεια των Η.Π.Α. Επομένως, 20 πολιτείες απείλησαν με μήνυση την USPS, υπό τον φόβο καθυστερήσεων, κατά τη διάρκεια των εκλογών. Ο DeJoy, σε ακρόασή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, υποσχέθηκε να αναστείλει αλλαγές, που θα μπορούσαν να φέρουν περαιτέρω καθυστέρηση, αρνήθηκε, όμως, να επανεγκαταστήσει τα κουτιά και τα μηχανήματα διαλογής, που ήδη είχαν αφαιρεθεί.

WASHINGTON, DC – AUGUST 05: U.S. Postmaster General Louis Dejoy arrives at a meeting at the office of Speaker of the House Rep. Nancy Pelosi (D-CA) at the U.S. Capitol August 5, 2020 in Washington, DC. Negotiations between Treasury Secretary Steven Mnuchin, Speaker of the House Rep. Nancy Pelosi, Senate Minority Leader Sen. Chuck Schumer and White House Chief of Staff Mark Meadows for an agreement on how to move forward on a new relief package to help people and businesses weather the COVID-19 pandemic continue today at the U.S. Capitol. (Photo by Alex Wong/Getty Images)

Η άλλη διάσταση

Ταυτόχρονα, 6 πολιτείες των Η.Π.Α. θα πραγματοποιήσουν τις εκλογές αποκλειστικά μέσω του συστήματος της αλληλογραφίας. Η πλειοψηφία των πολιτειών θα επιτρέψει την επιστολική ψήφο χωρίς περιορισμούς ή όρους. Η απροθυμία των Ρεπουμπλικάνων να επιτρέψουν την ενίσχυση της USPS διαφαίνεται και στις δηλώσεις του Προέδρου Donald Trump. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Fox Business Network, παραδέχθηκε ότι δεν θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση της USPS, γιατί αυτό «θα δώσει το βήμα στους Δημοκρατικούς να επιβάλλουν την καθολική επιστολική ψήφο». Σε ανύποπτο χρόνο, δήλωσε πως θα δεχθεί οικονομική χείρα βοηθείας στη USPS, μόνο αν τετραπλασιάσει τις τιμές της. Μάλλον, κάποιος δεν χρειάζεται να είναι εκατομμυριούχος επιχειρηματίας, για να γνωρίζει ότι μια τέτοια κίνηση θα έβγαζε εκτός ανταγωνισμού την ταχυδρομική υπηρεσία. Το σύστημα, βέβαια, της επιστολικής ψήφου θα εφαρμοστεί, κυρίως, στα μεγάλα αστικά κέντρα, για να αποφευχθούν οι μεγάλες συγκεντρώσεις πληθυσμού, υπό τον φόβο του κορωνοϊού (180.000 νεκροί στις Η.Π.Α.). Στατιστικά, τα μεγάλα αστικά κέντρα τείνουν να ευνοούν το Δημοκρατικό κόμμα.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, εξηγείται και η επίθεση του Trump στην ψήφο μέσω USPS, λέγοντας ότι αυτή είναι επιρρεπής σε νοθεία από τρίτους, άρα αποτελεί χρέος του ο περιορισμός της πρακτικής για την προστασία του αδιάβλητου της διαδικασίας. Κατά την προσφιλή του τακτική, ο Trump έχει αναφερθεί στην ακεραιότητα των επικείμενων εκλογών 80 φορές από τον Μάρτιο, σύμφωνα με καταμέτρηση της Washington Post. Την ίδια ώρα, έρευνες του Brennan Center for Justice δίνουν ένα ποσοστό δολιοφθοράς μεταξύ 0.00004% και 0.0009%. Ενδεικτικά, οι πιθανότητες να σε χτυπήσει κεραυνός είναι 0,00066%. Εξάλλου, αμφισβητώντας την άποψη του Προέδρου, ο επιφανής Ρεπουμπλικάνος, Mitt Romney, έχει δηλώσει ότι δεν έχει «στοιχεία, που να δείχνουν ότι η επιστολική ψήφος μπορεί να αλλοιωθεί πιο εύκολα σε σχέση με τη συνήθη διαδικασία ψηφοφορίας».

Η επόμενη ημέρα

Σε μια ακόμη συνέντευξή του στο Fox News Sunday, ο Donald Trump αρνήθηκε να δηλώσει ρητώς ότι θα δεχθεί το όποιο αποτέλεσμα των εκλογών και ότι θα παραδώσει τα σκήπτρα, όπως αρμόζει σε περίπτωση εκλογικής ήττας. Φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος για την αμφισβήτηση του αποτελέσματος, με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις να τον φέρνουν αρκετά πίσω από τον Biden. Ανάλογους φόβους έχει εκφράσει και η Nancy Pelosi, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, και ο ίδιος ο Joe Biden σε ερώτηση που του έγινε, μην αποκλείοντας την επέμβαση του στρατού για την απομάκρυνση ενός απρόθυμου ενοίκου του Λευκού Οίκου. Παρεμπιπτόντως, στις προκριματικές εκλογές της Florida για την επιλογή υποψηφίου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, ο Donald Trump ψήφισε δι’ αλληλογραφίας. Χάρις στην United States Postal Service.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Ηλίας Κοντός

Γεννήθηκε το 1992 και μεγάλωσε στο Πέραμα Αττικής. Είναι απόφοιτος του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Επιστημονικά τον ιντριγκάρει η διεθνής πολιτική και η ιστορία. Τα ενδιαφέροντα του περιλαμβάνουν τον αθλητισμό, τα ταξίδια και την λογοτεχνία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλίας Κοντός
Ηλίας Κοντός
Γεννήθηκε το 1992 και μεγάλωσε στο Πέραμα Αττικής. Είναι απόφοιτος του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Επιστημονικά τον ιντριγκάρει η διεθνής πολιτική και η ιστορία. Τα ενδιαφέροντα του περιλαμβάνουν τον αθλητισμό, τα ταξίδια και την λογοτεχνία.