20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςNew Mexico: Η ισπανόφωνη Δημοκρατική Πολιτεία

New Mexico: Η ισπανόφωνη Δημοκρατική Πολιτεία


Του Φιλίππου-Αθανασίου Μισούλη,

Το Νέο Μεξικό αποτελεί μια αμερικανική πολιτεία, που εμφανίζει σημαντικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, και αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στο αμερικανικό πολιτικό σκηνικό, ως προπύργιο του Δημοκρατικού κόμματος (“blue state”). Παρότι είναι η πέμπτη μεγαλύτερη σε έκταση πολιτεία των Η.Π.Α., διαθέτει έναν πληθυσμό, κατά προσέγγιση, 2 εκατομμυρίων κατοίκων, καταλαμβάνοντας την 36η θέση μεταξύ των 50 πολιτειών, ενώ βρίσκεται στα νότια σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημογραφικά, αποτελεί μια πολιτεία με πολύ ισχυρό το ισπανόφωνο στοιχείο, καθώς ο πληθυσμός των Λατίνων-Iσπανόφωνων κατοίκων του αγγίζει, κατά προσέγγιση, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, το ποσοστό του 46%, ενώ είναι ισχυρή και η παρουσία αυτοχθόνων Αμερικανών, σε ποσοστό 9%, από τα μεγαλύτερα μεταξύ των πενήντα πολιτειών, δεύτερο μόνο μετά από την Alaska.

Η δημογραφική αυτή σύσταση αποτελεί, εν μέρει, έναν από τους λόγους, που το Δημοκρατικό κόμμα αποτελεί την κυρίαρχη πολιτικά δύναμη στο Νέο Μεξικό. Ειδικότερα, η πολιτειακή Γερουσία αποτελείται από 26 έδρες των Δημοκρατικών έναντι 16 των Ρεπουμπλικάνων, ενώ η πολιτειακή Βουλή των Αντιπροσώπων από 45 έδρες των Δημοκρατικών έναντι 24 των Ρεπουμπλικάνων και με μια κενή θέση. Αξίζει να σημειώσουμε πως η πολιτειακή νομοθετική εξουσία βρίσκεται εξ ολοκλήρου υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών, από το 1992, με μοναδική εξαίρεση τη διετία 2014-2016, όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων ελεγχόταν από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Σε ομοσπονδιακό, όμως, επίπεδο, ως προς την αντιπροσώπευση της πολιτείας, η πλάστιγγα γέρνει αξιοσημείωτα προς την πλευρά του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο κατέχει τις 2 έδρες της Γερουσίας και τις 3 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων, δηλαδή αθροιστικά το σύνολο των εδρών της πολιτείας στο αμερικανικό Κογκρέσο. Μια εκ των εδρών αυτών κατέχει και η Deb Haaland, η οποία, το 2018, εξελέγη ως μια εκ των δύο πρώτων γυναικών αυτοχθόνων Αμερικανών (Native American), η οποία εκλέγεται στην ιστορία του αμερικανικού Κογκρέσο. Παράλληλα, η κυβερνήτης της Πολιτείας, Michelle Lujan Grisham, πρόσκειται στο Δημοκρατικό Kόμμα.

Αντίστοιχα στις προεδρικές εκλογές, παρά το γεγονός ότι την πολιτεία, από το 1968 έως το 1988, είχαν κερδίσει οι Ρεπουμπλικάνοι, σε όλες τις προεδρικές εκλογές, από το 1992 έως και τις τελευταίες εκλογές του 2016, κέρδισαν οι Δημοκρατικοί, με μοναδική εξαίρεση εκείνες του 2004. Η τάση αυτή, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, προβλέπεται να επιβεβαιωθεί και στις επικείμενες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Joe Biden, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που έγιναν στην Πολιτεία, προηγείται σε ποσοστό 53% έναντι 39% του νυν προέδρου Donald Trump. Το γεγονός αυτό δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη στους αναλυτές των αμερικανικών εκλογών, καθώς πρόκειται για μια πολιτεία που πρόσκειται πάγια στο Δημοκρατικό κόμμα των Η.Π.Α., σε κάθε εκλογική διαδικασία τόσο προεδρική (πλην εκείνη του 2004, όταν την πολιτεία κέρδισε ο George Bush), όσο και στην εκλογή κυβερνήτη, γερουσιαστών ή αντιπροσώπων, κατά τα τριάντα τελευταία χρόνια.

Εν γένει, δηλαδή, πρόκειται για μια πολιτεία με πολιτικά σταθερή συμπεριφορά, η οποία δεν θα αποτελέσει πεδίο σημαντικής αντιπαράθεσης στις προεδρικές εκλογές, καθώς ανήκει στο σύνολο εκείνων των πολιτειών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από προβλεψιμότητα ως προς το εκλογικό τους αποτέλεσμα, αλλά και από μεγάλου βαθμού προσήλωση σε ένα από τα δύο κόμματα. Επομένως, δεν θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, μια πολιτεία που θα αποτελέσει σημαντικό πεδίο αντιπαράθεσης των δύο διεκδικητών της προεδρίας και ούτε θα έχει την ίδια σημασία με τις εκλογικά αμφίσημες πολιτείες, που αποκαλούνται στην αμερικανική πολιτική “swing states”.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Φίλιππος-Αθανάσιος Μισούλης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Σπούδασε στην Νομική Σχολή Αθηνών, με μεταπτυχιακό στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, και ενδιαφέρον για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Μιλά αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Ασχολείται στον ελεύθερο χρόνο του με βιβλία, ταινίες και θαλάσσια σπορ.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Φίλιππος-Αθανάσιος Μισούλης
Φίλιππος-Αθανάσιος Μισούλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Σπούδασε στην Νομική Σχολή Αθηνών, με μεταπτυχιακό στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, και ενδιαφέρον για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Μιλά αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Ασχολείται στον ελεύθερο χρόνο του με βιβλία, ταινίες και θαλάσσια σπορ.