17.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Ίλυα Λιβυκού

Fe-Memorance: Ίλυα Λιβυκού


Της Μαριτίνας Γκίνη, 

Η Ίλυα Λιβυκού ήταν Ελληνίδα ηθοποιός και γεννήθηκε το 1919 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το πραγματικό της όνομα ήταν Αμαλία Χατζάκη. Σε νεαρή ηλικία, ασχολήθηκε με τον ακοντισμό και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών. Παρ’ όλα αυτά, την κέρδισε ο χώρος της υποκριτικής και αποφάσισε να δώσει εξετάσεις, για να εισαχθεί στη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου, στις οποίες πέτυχε.

Η Ίλυα Λιβυκού πρωταγωνίστησε τόσο σε κινηματογραφικές όσο και θεατρικές παραγωγές, διαγράφοντας μια σπουδαία πορεία στον χώρο του θεάματος. Το 1948, ούσα 19 ετών, έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο θεατρικό σανίδι, μαζί με το θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη, με τον οποίο υπήρξαν ζευγάρι έως το 1960. Στην πρώτη της παράσταση, «Ερωτικό κυνήγι», ξεχώρισε για την ερμηνεία της ως «Ρετζίνα Λασάλ» και έπειτα ακολούθησε πληθώρα θεατρικών επιτυχιών με τον θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη, όπως η «Πολυγαμία», το «Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε», «Ο θάνατός σου, η ζωή μου» και η τελευταία παράσταση, «Τιμόνι στον έρωτα». Μετά τη συνεργασία της με τον Βασίλη Λογοθετίδη, ανοίγει στη ζωή της ένας νέος κύκλος στη θεατρική της πορεία με τη συμμετοχή στο Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη. Το 1959, ερμηνεύει την Καλλιώ στον «Πατούχα», εν συνεχεία «Το κορίτσι με το κορδελάκι» και ολοκληρώνει τη συνεργασία της ως Καλπουρνία στον «Ιούλιο Καίσαρ».

Το υποκριτικό της στίγμα υπήρξε έντονο και στον ελληνικό κινηματογράφο. Το ντεμπούτο της έγινε το 1948 με την ταινία «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Τη δεκαετία του 1950, συμμετέχει και άλλες φορές πρωταγωνιστεί σε ταινίες, όπως η «Δεσποινίς ετών 39», η «Κάλπικη λίρα», ενώ στην ταινία «Ούτε γάτα ούτε ζημιά» ξεχωρίζει η ατάκα της στον σπαρταριστό διάλογο με τον συμπρωταγωνιστή της:

– Λαλάκης Μαρυκώστας (Β. Λογοθετίδης): «Πρόσεξε καλά γιατί δεν τρώω άχυρα».

– Κα Μακρυκώστα (Ι. Λιβυκού): «Το βρίσκω πολύ φυσικό. Άχυρα τρώνε μόνο τα άλογα».

Η πορεία της στον κινηματογράφο συνεχίζει να είναι λαμπρή και τις επόμενες δεκαετίες, με την ίδια να ερμηνεύει ρόλους, όπως η Ευρυδίκη στην «Αντιγόνη», το Ειρηνάκι στον «Ντελικανή» και η Σάρα στην «Θυσία του Αβραάμ».

Η Ίλυα Λιβυκού έφυγε για τη γειτονιά των αγγέλων στις 6 Σεπτεμβρίου 2002, σε ηλικία 83 ετών.


Μαριτίνα Γκίνη

Γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1999. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λατρεύει τον εθελοντισμό, τα ταξίδια και τα βιβλία που μπορούν να την ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριτίνα Γκίνη
Μαριτίνα Γκίνη
Γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1999. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λατρεύει τον εθελοντισμό, τα ταξίδια και τα βιβλία που μπορούν να την ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή.