22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΝέο ξεκίνημα, με το δεξί, για το χρηματιστήριο Αθηνών

Νέο ξεκίνημα, με το δεξί, για το χρηματιστήριο Αθηνών


Του Βασίλη Λίοση,

Ο Αύγουστος έφυγε και μαζί του έφυγε και η χαλάρωση των διακοπών. Την θέση του πήρε ο Σεπτέμβριος που στην ουσία, για την αγορά, αποτελεί την αρχή ενός νέου χρόνου, μιας νέας σεζόν, η οποία προβλέπεται δύσκολη και απαιτητική για όλους. Ας επικεντρωθούμε όμως, πιο αναλυτικά, στο τι έγινε στο χρηματιστήριο την εβδομάδα που ολοκληρώνεται σήμερα.

Το κλείσιμο του Αυγούστου συνδυάστηκε με την αρχή της εβδομάδας. Το Χρηματιστήριο Αθηνών, λοιπόν, την Δευτέρα, δεν μπήκε με το δεξί σε αυτό το εβδομαδιαίο ξεκίνημα και εν τέλει έκλεισε οριακά χαμηλότερα. Τα μέτωπα είναι αρκετά, για το ΧΑ το οποίο δεν ακολουθεί το τελευταίο διάστημα το διεθνές κλίμα. Από την μία, το αρνητικό γύρισμα της πορείας των τραπεζικών μετοχών που ασκεί σοβαρές πιέσεις στο Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου και ταυτοχρόνως η συνέχιση της αναστάτωσης ελέω των γεωπολιτικών μας συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο, μιας κατάστασης που συντηρεί την αβεβαιότητα και τον φόβο στην αγορά. Από την άλλη, το πλήγμα της οικονομίας από την πορεία του τουρισμού στην χώρα μας ολοένα και μεγαλώνει, με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s να εκτιμά ότι θα υπάρξει συνέχεια στην πτώση του κλάδου και μετά το 2020. Φυσικό επακόλουθο, λοιπόν, είναι να επηρεαστούν σημαντικά η απασχόληση, το δημόσιο χρέος αλλά και οι ελπίδες για οικονομική ανάπτυξη, οι οποίες κάθε μέρα λιγοστεύουν.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,08% στις 633,98 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 633,96 (-0,08%) και 641,60 μονάδων (+1,12%) και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα €60,1 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,42% στις 325,35 μονάδες, ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.513,39 μονάδες με πτώση 0,28% που ήταν χαμηλό ημέρας, ενώ έφτασε να κερδίζει ενδοσυνεδριακά έως και 1,21%. Σχετικά με τις μετοχές, θετικά ξεχώρισαν οι Σαράντης (+3,07%), ΔΕΗ, Τιτάν και Aegean Airlines, ενώ πτώση 3,35% είχε η Εθνική, -2,09% η Jumbo, -1,87% η Πειραιώς και -1,69% η ΕΥΔΑΠ.

Στην δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, αυτή της Τρίτης, αλλάζοντας ο μήνας άλλαξε και την κατάσταση στην αγορά. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη και έχοντας περιορισμένη διακύμανση στην διάρκεια της ημέρας, αλλά διατηρώντας τις επιφυλάξεις για την ανάληψη ρίσκου. Το θετικό αυτό ξεκίνημα του Σεπτέμβριου βρήκε στηρίγματα στις διεθνείς αγορές και στο κλίμα που επικρατεί σε αυτές, καθώς και στις κινήσεις της κυβέρνησης για την στήριξη της αγοράς. Μία εκ των βασικών κυβερνητικών κινήσεων που αναφέραμε είναι το νέο νομοσχέδιο για την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, μέσω του οποίου επιχειρείται μια διευθέτηση ύψους €234 δις. ευρώ και δεν θα αναγκάζει σε ανακεφαλαιοποίηση τις τράπεζες. Φυσικά, στην επικαιρότητα παραμένει και το «βαρίδι» για το χρηματιστήριο, η Ελληνοτουρκική διαμάχη με φόντο την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία με τον καιρό αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία και λογική από την αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,89% στις 639,60 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 636,03 (+0,32%) και 639,73 μονάδων (+0,91%), με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα €35,6 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,04% στις 332,00 μονάδες. Στις μετοχές, αρνητικά έκλεισαν μόνο ΟΤΕ, Coca Cola HBC, Lamda Development και Aegean Airlines, ενώ θετικά ξεχώρισαν, πλην των ΟΠΑΠ και Alpha Bank, οι ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, Motor Oil, Εθνική, Σαράντης και ΕΧΑΕ.

Η μεσοβδόμαδη συνεδρίαση της Τετάρτης, ήταν αυτή που στιγματίστηκε από την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και την βελτίωση του επιτοκίου του 10ετους ομολόγου. Το στίγμα αυτό επηρέασε θετικά το Γενικό Δείκτη που έκλεισε την ημέρα με άνοδο, σημειώνοντας κέρδη. Παρόλα αυτά, η κατάσταση θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερη μιας και ο τραπεζικός κλάδος ενδοσυνεδριακά δεν κατάφερε να κρατήσει τα κέρδη του, συντηρώντας τις ανησυχίες της αγοράς για την ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου, η οποία θα οδηγούσε σε περεταίρω ενίσχυση του ΓΔ.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,72% στις 644,20 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 641,02 (+0,22%) και 646,37 μονάδων (+1,06%), με τον τζίρο να ανέρχεται στα €39,9 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,65% στις 334,15 μονάδες και ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.542,07 μονάδες με άνοδο 0,80%. Στήριξη στον Γενικό Δείκτη, με άνοδο άνω του 1%, έδωσαν επίσης οι μετοχές όπως των Lamda Development, ΔΕΗ, Πειραιώς, Jumbo, ΕΥΔΑΠ και Μυτιληναίος, ενώ θετικά κινήθηκαν οι Coca Cola HBC, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΠΕ, Eurobank, EXAE, Viohalco, Alpha Bank, Fourlis και Εθνική. Παράλληλα, πιέσεις δέχτηκαν οι Σαράντης, Τιτάν, ενώ ήπια πτώση είχαν οι Aegean, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, ΟΛΠ και Ελλάκτωρ.

Την Πέμπτη, η συνεδρίαση έκλεισε ανοδικά, σημειώνοντας κέρδη με παράλληλη αύξηση των συναλλαγών. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστήριου Αθηνών, βέβαια, κατά την διάρκεια της ημέρας δέχθηκε σοβαρές πιέσεις, με αφορμή τους φόβους για ύφεση άνω του 15% για το β’ τρίμηνο του χρόνου, την ρευστή γεωπολιτική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την ανακοίνωση αναβάθμισης των εξοπλιστικών αμυντικών προγραμμάτων της χώρας μας. Η εν λόγω αναβάθμιση δεν είχε συμπεριληφθεί στον φετινό προϋπολογισμό, ούτε πριν, ούτε και μετά την κρίση της πανδημίας και αποτελεί λόγο ανησυχίας για την αγορά, καθώς το ποσό είναι υψηλό και με τις δεδομένες συνθήκες, μπορεί να φανεί η έλλειψη τους από τα κρατικά ταμεία. Πάντως, το ΧΑ και ο Γενικός Δείκτης κατάφεραν να απορροφήσουν τους κραδασμούς και να διατηρήσουν επαφή με το τωρινό επίπεδο του Γενικού Δείκτη.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,29% στις 646,08 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 643,42 (-0,12%) και 648,25 μονάδων (+0,63%) και ο τζίρος ανήλθε στα €39,2 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,49% στις 335,78 μονάδες, πιο αναλυτικά, με κέρδη 1,72% και 1,59%, αντίστοιχα, έκλεισαν οι Εθνική και Alpha Bank, ενώ υποχώρησαν οι Πειραιώς (-1,35%), Eurobank, Attica Bank και Τρ. Ελλάδος. Επίσης, ο FTSE 25 έκλεισε με άνοδο (0,42%), στις 1.548,50 μονάδες. Εκτός των μετοχών των ΟΠΑΠ και Coca Cola HBC, με κέρδη έκλεισαν και οι Σαράντης, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ και ΟΛΠ, ενώ υποχώρησαν οι Aegean Airlines (-2,12%), OTE (-1,86%), Motor Oil (-1,51%), ΕΛΠΕ (-1,34%) κ.α.

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, αυτή της Παρασκευής σημαδεύτηκε από τις πιέσεις για κατοχύρωση των κερδών των προηγουμένων τριών ημερών. Ο Γενικός Δείκτης, λοιπόν, υπέκυψε στις πιέσεις και υποχώρησε, με την αβεβαιότητα στο οικονομικό και γεωπολιτικό πεδίο να παραμένει. Παράλληλα, το γεγονός της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για την ύφεση του β’ τρίμηνου επηρέασε σημαντικά το κλίμα στις διεθνείς αγορές. Εξάλλου, η πρόβλεψη των Alpha Bank και Axia, ότι ο δρόμος της ύφεσης θα συνεχιστεί και στο γ’ τρίμηνο τους 2020, εντείνει τους φόβους για την ελληνική οικονομία, κάτι που σημαίνει πως ο δρόμος για την επαναφορά στα επίπεδα προ Κορωνοιού θα είναι εξαιρετικά δύσβατος. Υπό αυτές τις προβλέψεις, μόνο αβεβαιότητα, ανασφάλεια και έλλειψη διάθεσης για επενδύσεις ρίσκου επικοινωνεί, το ΧΑ, προς τους επενδυτές.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,05% στις 639,29 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 638,57 (-1,16%) και 644,72 μονάδες (-0,21%) και ο τζίρος ανήλθε στα €40,4 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.531,48 μονάδες, με πτώση 1,10% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 333,06 μονάδες με απώλειες 0,81%. Όσον αφορά τις μετοχές, ισχυρή στήριξη έδωσαν οι ΔΕΗ +2,66% και ΓΕΚ Τέρνα +1,46%, ενώ θετικά έκλεισαν και οι Aegean Airlines, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ και ΟΛΠ. Στον αντίποδα, πτώση, διόρθωση, -3,64% είχε ο τίτλος του ΟΤΕ που ενισχύθηκε κοντά στο 10% τον Αύγουστο, ενώ πιέστηκαν, επίσης, οι Motor Oil, Πειραιώς, ΕΧΑΕ, Coca Cola HBC, Μυτιληναίος, Fourlis (ζημιές άνω των 7 εκατ. ευρώ το 6μηνο), ΟΠΑΠ, Eurobank και Lamda Development.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,75%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,91%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Λιόσης
Βασίλης Λιόσης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστήμιο Πειραιά. Του αρέσει να ενημερώνεται για τις οικονομικές εξελίξεις ανά τον κόσμο. Λατρεύει τα ταξίδια και τον αθλητισμό.