17.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΗ πορεία του Τζεφ Μπέζος στο μικροσκόπιο

Η πορεία του Τζεφ Μπέζος στο μικροσκόπιο


Του Άρη Κατσίδη,

Χάρη στη μεγάλη επιτυχία της Amazon, ο CEO του Αμερικανικού κολοσσού, Jeff Bezos, έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, με την περιουσία του να φτάνει στα 207 δις δολάρια.

Ο Jeff Bezos ξεκίνησε το 1994 την Amazon ως ένα online βιβλιοπωλείο και όπως τόνισε το 2000, ναι 20 χρόνια νωρίτερα, στο KING-TVs Evening Magazine: «Σκεφτόμουν ότι περίπου κατά 30% η εταιρία θα είχε πιθανότητες για να είναι επιτυχημένη. Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι η Amazon θα γίνει αυτό που είναι σήμερα και είμαι αυτός που εξεπλάγη περισσότερο από όλους».

Οι μεγαλύτεροι επενδυτές στην πορεία του, ελληνικής καταγωγής, Jeff Bezos ήταν οι γονείς του, οι οποίοι του είχαν δώσει 245.573 δολάρια το 1995 για να ξεκινήσει μια επιχείρηση. Σε μεταγενέστερη δήλωση του στο Evening Magazine, ανέφερε πως, τότε, τους είχε πει πως πολύ πιθανόν να χάσουν όλα τα χρήματα που επένδυσαν στην εταιρία.

Βλέποντας τον Bezos να αφήνει μια σίγουρη και σταθερή δουλειά σε ένα hedge fund στην Νέα Υόρκη, για να μεταβεί στο Seattle και να ξεκινήσει ένα online βιβλιοπωλείο, την εποχή που ο περισσότερος κόσμος δεν ήξερε καν τι ήταν το internet, οι γονείς του και ιδιαίτερα η μητέρα του, Jacklyn Bezos, εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για την επιλογή που έκανε το παιδί τους. Η μητέρα του τον συμβούλεψε χαρακτηριστικά λέγοντας του «Μην παρατάς την δουλειά σου. Μπορείς να το κάνεις αυτό τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα».

Ο Bezos ρίσκαρε, με αποτέλεσμα η Amazon να μπει στο χρηματιστήριο το 1997 και να έχει market cap, σήμερα, περίπου στα 1.7 τρις δολάρια. Ο CEO του Αμερικανικού κολοσσού τόνισε ότι «Αυτό που έγινε τα τελευταία 25 χρόνια στην Amazon ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Ήλπιζα να δημιουργήσω μια εταιρία, αλλά όχι εταιρία τέτοιου βεληνεκούς, όπως είναι σήμερα».

Η περιουσία του θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη, αν δεν γινόταν το διαζύγιο με την ΜακΚένζι Σκοτ το 2019. Η πρώην γυναίκα του ισχυρού άνδρα της Amazon είναι πια η πιο πλούσια γυναίκα στον κόσμο αυτή τη στιγμή και 12η στη συνολική λίστα αν συμπεριλάβουμε και τους άνδρες. Από το διαζύγιο η Σκοτ πήρε το 4% των μετοχών της Amazon αξίας 35 δις δολαρίων, με την προσωπική της περιουσία αυτή τη στιγμή να υπολογίζεται γύρω στα 68 δις δολάρια, σίγουρα μια επίδοση ικανή να την διατηρήσει στις υψηλότερες θέσεις της λίστας για αρκετά ακόμα χρόνια.

Βεβαίως, η αλήθεια είναι κάπου στην μέση, όπως συμβαίνει στις περισσότερες των περιπτώσεων. Για να θέσει κάποιος σε κίνδυνο ένα ποσό παρόμοιου βεληνεκούς με το κεφάλαιο των γονιών του ελληνοαμερικανού επενδυτή πρέπει να έχει ένα πλάνο πλήρως λειτουργικό, αναλυτικό και με μεγάλες βλέψεις για το μέλλον. Ακόμα και μία απλή ιδέα, χαζή για κάποιους, ενός διαδικτυακού βιβλιοπωλείου ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της, το 1994. Το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Jeff Bezos και των συνεργατών του οδήγησαν την εταιρία σε αυτό που είναι σήμερα, όμως για όλα χρειάζονται οι κατάλληλες βάσεις.


Άρης Κατσίδης

Είναι φοιτητής του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις οικονομικές ειδήσεις, ενώ παρακολουθεί σταθερά το χρηματιστήριο. Ως χόμπι έχει τον αθλητισμό, την ιστορία, την γεωγραφία, αλλά και τα ταξίδια.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης Κατσίδης
Άρης Κατσίδης
Είναι φοιτητής του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις οικονομικές ειδήσεις, ενώ παρακολουθεί σταθερά το χρηματιστήριο. Ως χόμπι έχει τον αθλητισμό, την ιστορία, την γεωγραφία, αλλά και τα ταξίδια.