22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΠοιος είναι ο πραγματικός λόγος, που ο Trump επισκέφτηκε την Kenosha;

Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος, που ο Trump επισκέφτηκε την Kenosha;


Της Ιωάννας Ερμείδου,

Tην Τρίτη, ο Πρόεδρος Donald Trump επισκέφτηκε την Kenosha, στο Winsconsin, παρά την αντίθετη άποψη αρκετών αξιωματούχων και ενώ η πόλη ακόμα προσπαθεί να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, ύστερα από τον πυροβολισμό ενός άοπλου Αφροαμερικανού από την αστυνομία. Στην πόλη, ξέσπασαν έντονες διαμαρτυρίες, όπου δολοφονήθηκαν δύο διαδηλωτές από τα πυρά του 17χρονου, Kyle Rittenhouse. Η επίσκεψη του Trump στο Wisconsin, σημαντικού Swing State, σηματοδότησε μία ακόμη απόπειρα του Προέδρου, να συνδέσει τη βία και τις εξεγέρσεις με τη διοίκηση των Δημοκρατικών.

Επίσκεψη παρά τη θέληση αρκετών

Ο Δημοκρατικός Κυβερνήτης, Tony Evers, ζήτησε από τον Trump να μην επισκεφτεί την Kenosha, καθώς η πόλη ακόμα προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Δήμαρχος της Kenosha, John Antaramian, δηλώνοντας: «Η κοινότητά μας πέρασε πολλά τις τελευταίες ημέρες και σίγουρα δεν είναι ώρα για πολιτικά παιχνίδια. Θα προτιμούσαμε ο Πρόεδρος να περίμενε τουλάχιστον μία εβδομάδα, πριν από την επίσκεψή του». Για πολλούς αναλυτές, η επίσκεψή του έχει περισσότερο στόχο να ενισχύσει τη διχόνοια και τον φόβο, παρά να συμπαρασταθεί στην οικογένεια του Blake, την οποία, τελικά, δεν συνάντησε, «επειδή ήθελαν να μπλέξουν δικηγόρους».

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών

«Πιστεύει κανείς ότι θα υπάρξει λιγότερη βία στην Αμερική, εάν επανεκλεγεί ο Trump;», αναρωτήθηκε ο Biden, διατυπώνοντας το ευρύτερο επιχείρημα, ότι ο Πρόεδρος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες, που συνέβαλαν στην αναταραχή και τις φυλετικές διαμάχες, που έπληξαν τις Η.Π.Α., κατά τη διάρκεια ολόκληρου του καλοκαιριού. Για τον Biden, ο Πρόεδρος απέτυχε να προστατέψει την Αμερική και τώρα προσπαθεί να τη φοβίσει. «Σήμερα, υπάρχουν εικόνες από την Αμερική του Trump. Λέει συνεχώς ότι, αν ήταν Πρόεδρος, θα νιώθατε όλοι ασφαλείς. Λοιπόν, είναι Πρόεδρος και κανείς δεν νιώθει ασφαλής».

Ο Πρόεδρος αρνείται να καταδικάσει ακροδεξιούς

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης τύπου, ο Πρόεδρος Trump φάνηκε να υποστηρίζει την άποψη, ότι ο δεκαεπτάχρονος, Kyle Rittenhouse, έδρασε στα πλαίσια αυτοάμυνας. Ανέφερε ότι ο έφηβος σκόνταψε και λογικά θα είχε σκοτωθεί, αν δεν χρησιμοποιούσε το όπλο του. Το ίδιο υποστηρίζει, φυσικά, και ο συνήγορος του Rittenhouse, σύμφωνα με τον οποίο, οι κατηγορίες για την ανθρωποκτονία, που απαγγέλθηκαν, είναι αβάσιμες. Ο δεκαεπτάχρονος ταξίδεψε 50 χιλιόμετρα, προκειμένου να πάει στην Kenosha, όπου, λίγο πριν τα ξημερώματα, πυροβόλησε τρεις διαδηλωτές του κινήματος Black Lives Matter, τραυματίζοντας δύο από τους τρεις θανάσιμα. Οι εντάσεις στην Kenosha ξεκίνησαν μετά από ένα ακόμη επεισόδιο αστυνομικής βίας κατά ενός Αφροαμερικανού, αυτή τη φορά του άτυχου Jacob Blake, ο οποίος πυροβολήθηκε πισώπλατα επτά φορές, με αποτέλεσμα να μείνει παράλυτος από τη μέση και κάτω.

Η βία και το «μπαλάκι ευθυνών»

Έπειτα από ένα καλοκαίρι έντονων και πολλές φορές βίαιων διαδηλώσεων, το κλίμα στις Η.Π.Α. φαίνεται πιο πολωμένο από ποτέ. Λάδι στη φωτιά δεν σταματά να ρίχνει ο Πρόεδρος Trump, ο οποίος, σε δήλωσή του, την περασμένη Δευτέρα, συνέδεσε τον πολιτικό του αντίπαλο, Biden, και γενικώς τους Δημοκρατικούς κυβερνήτες, με τους υπεύθυνους για τις ταραχές σε ολόκληρη την επικράτεια, αναφέροντας πως αυτές λαμβάνουν χώρα σε πόλεις που διοικούνται από δημοκρατικούς, οι οποίοι προσφέρουν ηθική υποστήριξη σε ταραχοποιά στοιχεία και βανδάλους. Όσο παράδοξο και αν φαίνεται, ο Αμερικανός Πρόεδρος προσπαθεί να επωφεληθεί από την τεταμένη κατάσταση, με στόχο να κερδίσει την υποστήριξη, κυρίως, των συντηρητικών Αμερικανών, οι οποίοι νιώθουν ότι το κίνημα Black Lives Matter απειλεί τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους. Ο Πρόεδρος, καθώς πλησιάζουν και οι εκλογές, έχει θέσει ένα πολύ σημαντικό δίλημμα στους Αμερικανούς: «Οι επικείμενες εκλογές θα είναι καθοριστικές· είτε θα διατηρήσουμε τον αμερικανικό τρόπο ζωής είτε θα αφήσουμε ένα ριζοσπαστικό κίνημα να τον διαλύσει». Ο Trump προωθεί τον φόβο, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως τον σωτήρα της Αμερικής, που θα συνετίσει τους «αναρχικούς» Δημοκρατικούς. Όμως, παρά τα όσα αναφέρει ο Πρόεδρος, η υπόθεση στην Kenosha δείχνει κάτι διαφορετικό. Η σημαντική πλειοψηφία των διαδηλωτών, οι οποίοι διεκδικούν την ισότητα, κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο στη χώρα με τη μεγαλύτερη φιλελεύθερη παράδοση, διαδηλώνουν ειρηνικά, εν αντιθέσει με τον νεαρό υποστηρικτή του Trump που, αν και 17 χρονών, έφερε με απέραντη φυσικότητα ένα στρατιωτικού τύπου τουφέκι και, παρ’ όλο που τραυμάτισε θανάσιμα δύο ανθρώπους, αποχώρησε ανενόχλητος από τον τόπο του εγκλήματος.

Ο Πρόεδρος κατηγορεί τους δημοκρατικούς, ότι αυτοί είναι οι υπεύθυνοι των βίαιων επεισοδίων, κάτι που δεν έχει καμία λογική βάση, αφού, επί του Δημοκρατικού προκατόχου του, Barack Obama, δεν υπήρξαν ανάλογα φαινόμενα! Ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει αποδείξει, με πάμπολλες δηλώσεις του έως τώρα, ότι είναι άνθρωπος που δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. Ίσως η κατάσταση στις Η.Π.Α., σήμερα, να είναι μια προβολή της κοσμοθεωρίας του, σύμφωνα με την οποία, ο άνθρωπος είναι το πιο μοχθηρό πλάσμα και η ζωή είναι μια σειρά από μάχες, οι οποίες καταλήγουν στη νίκη ή την ήττα. Ένα είναι σίγουρο: η κατάσταση στις Η.Π.Α. θα επιδεινώνεται όλο και περισσότερο, όχι μόνο ελέω του κορωνοϊού, αλλά και λόγω της οικονομικής ύφεσης, εξαιτίας της οποίας εκατομμύρια Αμερικανών κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σπίτι, μέχρι το τέλος του μήνα!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Ιωάννα Ερμείδου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998. Διανύει το 4ο έτος των σπουδών της στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Διαθέτει άριστη γνώση Αγγλικών και Γαλλικών και καλή γνώση Ισπανικών και Ιταλικών. Έχει πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση στο Γραφείο Διπλωματικού Συμβούλου της Βουλής των Ελλήνων. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με τον αθλητισμό, την οικολογία και τον καθαρισμό των ακτών.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννα Ερμείδου
Ιωάννα Ερμείδου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998. Διανύει το 4ο έτος των σπουδών της στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Διαθέτει άριστη γνώση Αγγλικών και Γαλλικών και καλή γνώση Ισπανικών και Ιταλικών. Έχει πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση στο Γραφείο Διπλωματικού Συμβούλου της Βουλής των Ελλήνων. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με τον αθλητισμό, την οικολογία και τον καθαρισμό των ακτών.