12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΘεσσαλονίκη: Η ομορφότερη όλων

Θεσσαλονίκη: Η ομορφότερη όλων


Της Βασιλείας Τζιτζικάκη,

Η Θεσσαλονίκη ή αλλιώς «συμπρωτεύουσα», όπως συνηθίζεται να λέγεται, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και μια από τις ομορφότερες, όχι τόσο λόγω των κτισμάτων ή των «διαφορετικών» τοποθεσιών της, όσο λόγω του «αέρα» και του «χαρακτήρα» της. Οι περισσότεροι αγαπούν τη Θεσσαλονίκη γιατί τους βγάζει συναίσθημα, ρομαντισμό και απόλαυση. Μια πόλη 2 εκατομμυρίων κατοίκων, που συνηθίζουν να φέρονται «χαλαρά» και άπειρες τοποθεσίες να δεις, να γευτείς, να δοκιμάσεις, να ζήσεις.

Ξεκινώντας ιστορικά, ιδρύθηκε από τον Κάσσανδρο το 315 π.Χ και πήρε το όνομα της αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου «Θεσσαλονίκης». Πέρασε περιόδους ρωμαϊκής κυριαρχίας αλλά και οθωμανικής πολιορκίας, γεγονός που αποτυπώνεται μέχρι και σήμερα σε πολλά κτίσματα της πόλης. Απελευθερώθηκε το 1912. Είναι από τις πιο εύκολες πόλεις όσον αφορά τον προσανατολισμό καθώς όποτε κάποιος χάνεται απλώς οδηγείται προς τη θάλασσα και αντιλαμβάνεται ακριβώς το πού βρίσκεται. Ο πολυτραγουδισμένος Λευκός Πύργος, με τη μακροαιώνια ιστορία είναι σήμα κατατεθέν της πόλης καθώς δεσπόζει στην παραλία της Θεσσαλονίκης από τον 15ο αιώνα. Η πρωινή βόλτα στην παραλία της πόλης, η οποία είναι προσαρμοσμένη σε όλες τις ανάγκες έχοντας ποδηλατόδρομο αλλά και φαρδύ χώρο για τους πεζούς αναζωογονεί, ενώ η βραδινή βόλτα γεμίζει ρομαντισμό και χαρά τον επισκέπτη, ο οποίος μπορεί να απολαύσει κοκτέιλ στο χέρι από τα μαγαζάκια που βρίσκονται κατά μήκος της, βλέποντας τη θάλασσα ή τις «ομπρελίτσες» που κάνεις δεν χάνει την ευκαιρία να φωτογραφηθεί. Το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη είναι από τις πόλεις με τα περισσότερα φεστιβάλ διαφαίνεται στην κουλτούρα της.

Πηγή εικόνας: www.thessalonikiguide.gr

Η Άνω Πόλη είναι ίσως η πιο όμορφη περιοχή, με απέραντη θεά και μεγάλη ιστορικότητα. Εκεί μπορεί κάνεις να επισκεφτεί την Πορτάρα, το Πυροβολείο (ή Πύργος Τριγωνίου), το Γεντί Κουλέ που υπήρξε μέρος φυλάκισης και εκτέλεσης πολλών ανθρώπων κατά το παρελθόν, τις εκκλησίες της, που οι περισσότερες είναι μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας της UNESCO, και τις οθωμανικές κρήνες που διάσπαρτα συναντά κάνεις στην περιοχή της Άνω Πόλης. Ιδίως τη νύχτα η περιοχή γεμίζει χαρούμενες φωνές ανθρώπων που δεν χάνουν την ευκαιρία να απολαύουν φωτισμένη την πόλη από ψηλά, βλέποντας συγχρόνως φωταγωγημένα τα πανέμορφα κάστρα.

Επιστρέφοντας στο κέντρο της πόλης στο όποιο βρίσκονται και τα περισσότερα μέρη ιστορικού ενδιαφέροντος μπορείς να βρεις ό,τι ζητάς, από όλες τις ιστορικές εποχές, στα πολλά μουσεία αλλά και στα υπαίθρια μνημεία όπως είναι η Αψίδα του Γαλέριου (Καμάρα) η οποία είναι έως και σήμερα μέρος συνάντησης των Θεσσαλονικέων, η Ροτόντα, η Ρωμαϊκή Αγορά, ο Ρωμαϊκός Ιππόδρομος, τα ανάκτορα του Γαλέριου αλλά και πολλά ακόμα μνημεία UNESCO, καθώς η πόλη αριθμεί 15.

Επιπλέον, επιβάλλεται μια επίσκεψη στην περιοχή των Λαδάδικων που εκεί θα συναντήσει κάνεις όλη τη γευστική μαγεία της πόλης, η οποία γαστρονομικά φημίζεται για την ποσότητα και την ποιότητα των προϊόντων της. Άλλωστε, όλοι γνωρίζουν το κουλούρι Θεσσαλονίκης, τη μπουγάτσα, τα τρίγωνα πανοράματος, το μαστιχωτό τσουρέκι αλλά και το Street Food Festival που διεξάγεται κάθε χρόνο στην πόλη. Επίσης, πολύ κοντά στα Λαδάδικα, βρίσκονται το Καπάνι και η αγορά Μοδιάνο που είναι υπαίθριες αγορές και μπορείς να βρεις από φρούτα και λαχανικά μέχρι ρούχα και ειδή σπιτιού.

Όμως, πέραν των μνημείων, των μουσείων και των σημείων ενδιαφέροντος αυτό που διακρίνει τη Θεσσαλονίκη και την καθιστά έναν από τους πιο must προορισμούς της Ευρώπης είναι το φαγητό και η πληθωρική διασκέδασή της. Γεμάτη artistic cafeé στην Ικτίνου και την Ζεύξιδος, με πολυσύχναστα σοκάκια στην Προξένου Κορόμηλα, γεμάτη παραδοσιακές μπυραρίες στην οδό Αιγύπτου στα Λαδάδικα, bar και clubs σε όλες τις περιοχές του κέντρου, μαγαζιά για φαγητό και κρασί στα Λαδάδικα, στο Μπιτ Παζάρ και στην Άνω Πόλη, ιδίως στην περιοχή Τσινάρι, και σε διάφορα μέρη που μπορείς εύκολα να ανακαλύψεις κάνοντας μια βόλτα στην πόλη. Επιπρόσθετα, εκτός από τις κεντρικές περιοχές, αν υπάρχει διαθέσιμος χρόνος μπορείς να επισκεφτείς και άλλες συνοικίες εκτός κέντρου. Η Βασιλίσσης Όλγας, ή όπως λεγόταν παλιά Λεωφόρος των Κήπων, αξίζει μια βόλτα καθώς εκεί βρισκόντουσαν κάποτε πανέμορφα αρχοντικά που κάποια από αυτά είναι μέχρι σήμερα πανέμορφες βίλες, κάποιες εκ των οποίων έχουν μετατραπεί σε πανέμορφες καφετέριες, οι οποίες διατηρούνται σε καλή κατάσταση, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον ταξιδιώτη να ξεναγηθεί εντός τους μόνος του, αλλά και να απολαύσει τον καφέ ή το κοκτέιλ του στην αυλή ή σε κάποιο από τα δωμάτιά τους. Η Νέα Κρήνη, η οποία έχει μια πανέμορφη μαρίνα και πολλά μαγαζιά με θεά στην θάλασσα ή και τα δυτικά όπου υπάρχουν όμορφες πλατείες, γεμάτες ζωή και όμορφα μαγαζιά για να περάσει κανείς τον ελεύθερο του χρόνο και να παρατηρήσει τον κόσμο.

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με μια αίγλη και ατμόσφαιρα διαχρονική αλλά ταυτόχρονα βγαλμένη από μια άλλη εποχή, με κόσμο πολύ «ανοιχτό», «ζεστό» και φιλόξενο, πρόθυμο να βοηθήσει και με διάθεση να κάνει τον επισκέπτη να περάσει όμορφα και να γίνει μέρος της πόλης, μιας πόλης «έξω καρδιά» που θα σε παρασύρει στους ρυθμούς της και θα σε οδηγήσει μόνη της να βρεις αυτό που αναζητάς, ευκολοπρόσιτη καθώς το ιστορικό της κέντρο περπατιέται εύκολα, γεμάτη φως, χρώματα και μέρη για να καθίσεις, να ηρεμήσεις, να απολαύσεις, να ζήσεις έντονα και γενικώς να βρεις ό,τι χρειάζεσαι. Μη χάσεις την ευκαιρία να την ανακαλύψεις.


Βασιλεία Τζιτζικάκη

Γεννήθηκε το 1996 στη Θεσσαλονίκη, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αυτήν την περίοδο κάνει το μεταπτυχιακό της στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος με τίτλο «Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών». Έχει εργαστεί στο έργο «Ψηφιοποίηση Εφημερίδων στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης» με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μιλάει τέσσερις γλώσσες. Ενδιαφέρεται κυρίως για τα ταξίδια, τον πολιτισμό αλλά και την φωτογραφία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασιλεία Τζιτζικάκη
Βασιλεία Τζιτζικάκη
Γεννήθηκε το 1996 στη Θεσσαλονίκη, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αυτήν την περίοδο κάνει το μεταπτυχιακό της στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος με τίτλο «Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών». Έχει εργαστεί στο έργο «Ψηφιοποίηση Εφημερίδων στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης» με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μιλάει τέσσερις γλώσσες. Ενδιαφέρεται κυρίως για τα ταξίδια, τον πολιτισμό αλλά και την φωτογραφία.