14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΑνάπτυξηΕπένδυση στο Ελληνικό; Για μισό λεπτό!

Επένδυση στο Ελληνικό; Για μισό λεπτό!


Του Χάρη Πετράκη,

Η επένδυση στο Ελληνικό, αδιαμφισβήτητα, συγκαταλέγεται στις εμβληματικότερες και πολυαναμενόμενες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα! Μια επένδυση έκτασης 2.000.000 τ.μ., ύψους 8 δις., που θα αποφέρει σε βάθος χρόνου 14 δις. έσοδα σε φόρους στο κράτος και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Επίσης, αναμένεται να προσελκύσει 1 εκατ. νέους τουρίστες, λόγω των νέων καταλυμάτων, με αποτέλεσμα την μείωση της εποχικότητας στην Αθήνα! Όλα αυτά, σύμφωνα με την εταιρία Lamda Development που ανήκει στον γνωστό Έλληνα δισεκατομμυριούχο Σπύρο Λάτση, του οποίου η εταιρία είναι υπεύθυνη να αναλάβει το τεραστίων διαστάσεων έργο.

Όλα αυτά ακούγονται ονειρικά για μια χώρα καταχρεωμένη και βυθισμένη για χρόνια σε οικονομικό τέλμα. Τον τελευταίο καιρό, μετά από κάποιες κατεδαφίσεις κτιρίων στο Ελληνικό, φαίνεται σε πολλούς να είναι όλα έτοιμα για την κατασκευή του εμβληματικού έργου! Είναι όμως έτσι; Δύναται αυτή η εταιρία να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει αυτό το έργο; Σε αυτό το άρθρο δεν θα μείνουμε σε θεωρητικές προσεγγίσεις! Υπάρχουν πολυάριθμα άλλα άρθρα γι’αυτό. Εδώ θα μιλήσουμε με αριθμούς, στοιχεία και πάντα με σύμμαχο την αντικειμενικότητα! Αρκεί μία ματιά στον ισολογισμό της υπεύθυνης εταιρίας για να ξεπροβάλλουν κάποια πρώτα συμπεράσματα.

Η εταιρία έχει 1,058 δις. ευρώ ίδια κεφάλαια, σε σύνολο επενδυμένων κεφαλαίων 1,963 δις. ευρώ. Παράλληλα, τα χρηματικά διαθέσιμα είναι 642 εκατ. ευρώ, ενώ καρφί είναι τα 434 εκατ. ευρώ δάνεια! Όπως, εύκολα, μπορούμε να συμπεράνουμε, η μόχλευση της εταιρίας μακροχρόνια θα αυξηθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, αφού τα κεφάλαια που ήδη έχει είναι πολύ μικρά για τις απαιτήσεις αυτού του έργου! Ήδη η Lamda προχώρησε σε έκδοση ομολόγου ύψους 320 εκατ. ευρώ με επικόκιο 3,4%. Λαμβάνοντας, επιπλέον, υπόψιν και τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, η εταιρία ενδέχεται να εμφανίσει ζημίες ή πολύ μικρά κέρδη στις οικονομικές ανακοινώσεις 6μήνου στις 10/9. Αναλογιζόμενοι, την ίδια στιγμή, και τον μικρό αριθμό απαιτήσεων, ύψους περίπου 29 εκατ. ευρώ, μπορεί να βγει το πόρισμα ότι η Lamda θα πρέπει να δανειστεί ακόμη περισσότερα κεφάλαια και φυσικά όχι σε εκατομμύρια, αλλά σε δισεκατομμύρια! Συνεπώς, είναι απαραίτητο να γίνει μια γενναία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, κάτι που θα είναι πολύ δύσκολο, κυρίως επειδή οι δανειστές και οι πιστωτές θα καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος των επενδυμένων κεφαλαίων με αποτέλεσμα την αδυναμία μετατροπής μέρους αυτών των χρεών σε μετοχές.

Εφόσον, λοιπόν, μια τέτοια αύξηση είναι δύσκολα πραγματοποιήσιμη, ποιος εγγυάται πως το έργο δεν θα αναβληθεί, όπως συμβαίνει εξάλλου αυτά τα 20 χρόνια; Ας αφήσουμε, όμως, τώρα την δική μου λογιστική μεριά και ας πάμε να κοιτάξουμε την γνώμη των επενδυτών στο ταμπλό του χρηματιστηρίου! Η μετοχή τον τελευταίο μήνα δεν δείχνει σημάδια ανόδου. Η μεταβλητότητά της είναι μικρή και η τιμή ανάμεσα σε 5,6 και 5,85. Η απόφαση να αναλάβει το έργο δεν δείχνει να αποτυπώνεται στο ταμπλό και σε συνδυασμό με την αγορά που λιμνάζει σε χαμηλά επίπεδα τιμών με αναιμικούς όγκους συναλλαγών, η τιμή της παραμένει χαμηλά! Οι επενδυτές, και κάποιοι από αυτούς γνώστες των κατασκευαστικών εταιριών, φαίνεται να μην προσμένουν καν κέρδη από την επένδυση. Έντονος προβληματισμός γεννιέται από αυτό!

Συνοψίζοντας, μήπως τα λογιστικά αποτελέσματα και η εικόνα επιφυλακτικότητας των επενδυτών μας δείχνουν «τι μέλλει γενέσθαι» με την επένδυση στο Ελληνικό; Κανένας δεν γνωρίζει ακόμη! Το σίγουρο είναι ότι ελπίζουμε τα προαναφερθέντα να μην επαληθευτούν.


Χάρης Πετράκης

Προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και θέλει να αποδείξει πολλά στο αντικείμενο του. Ασχολείται με το χρηματιστήριο και είναι θερμός υποστηρικτής της πράσινης ενέργειας και της αυτοβελτίωσης.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Πετράκης
Χάρης Πετράκης
Προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και θέλει να αποδείξει πολλά στο αντικείμενο του. Ασχολείται με το χρηματιστήριο και είναι θερμός υποστηρικτής της πράσινης ενέργειας και της αυτοβελτίωσης.