21.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΤουρκία: Οξύνεται η κρίση του κράτους δικαίου, ύστερα από τον θάνατο της...

Τουρκία: Οξύνεται η κρίση του κράτους δικαίου, ύστερα από τον θάνατο της Ebru Timtik


Της Αμαλίας Μαρκέτου,

Στις 27 Αυγούστου, απεβίωσε η Τουρκάλα δικηγόρος, Ebru Timtik, σε νοσοκομείο στην Κωνσταντινούπολη, ύστερα από 238 ημέρες απεργίας πείνας, με αίτημά της, την διεξαγωγή δίκαιης δίκης. Πιο συγκεκριμένα, το 2019 καταδικάστηκε σε 13 χρόνια και 6 μήνες φυλάκισης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Συγχρόνως, τον Μάρτιο του ίδιου έτους, ασκήθηκε έφεση στην καταδικαστική ετυμηγορία, η οποία εν συνεχεία απορρίφθηκε, ενώ μια επιπλέον έφεση εκκρεμεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας.

Με μια σύντομη ανασκόπηση, η Ebru Timtik, ήταν δικηγόρος της οικογένειας του Berkin Elvan, ενός εφήβου που τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι έπειτα από την ρίψη δακρυγόνου από ομάδες καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που είχαν λάβει χώρα το 2013. Παράλληλα, συμμετείχε στο Λαϊκό Γραφείο (HHB) και στην Ένωση Προοδευτικών Δικηγόρων (CHD), της οποίας 18 μέλη έχουν κατηγορηθεί για αδικήματα φερόμενα με την τρομοκρατία. Χαρακτηριστικά, ο Aytaç Ünsal, μέλος της προαναφερθείσας ένωσης, καταδικάστηκε σε 10 χρόνια και 6 μήνες φυλάκισης, ενώ συνεχίζει την απεργία πείνας, προς ενίσχυση του αιτήματος της συναδέλφου του για δίκαιη δίκη.

Ο Peter Stano, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ειδικεύεται στα Δυτικά Βαλκάνια, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, ιδίως μετά τον θάνατο της Τουρκάλας δικηγόρου, καλώντας την κυβέρνηση του Erdogan να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προάσπιση των θεμελιωδών ελευθεριών. Με τη σειρά της, η Γαλλία καλεί για ακόμη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατόπιν της επιστολής 70.000 Γάλλων δικηγόρων προς τον πρόεδρο Macron, που τον προέτρεπαν να τοποθετηθεί δημόσια για το εν λόγω θέμα.

Παρόμοιες αντιδράσεις παρατηρήθηκαν και στο ελληνικό προσκήνιο. Ειδικότερα, αρκετοί δικηγορικοί σύλλογοι στηλίτευσαν το σύστημα της δικαιοσύνης της Τουρκίας, με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, να αποκαλεί τη δίκη της Ebru Timtik παρωδία. Επιπροσθέτως, η Ελληνική Αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE), σε συνεργασία με άλλες εθνικές αντιπροσωπείες βρίσκεται στη διαδικασία σύνταξης μιας κοινής ανοιχτής επιστολής, προς επίρρωση του αιτήματος του Aytaç Ünsal, ο οποίος νοσηλεύεται, σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς η υγεία του επιδεινώνεται μέρα με την μέρα. Να σημειώσουμε εδώ, ότι το εν λόγω Συμβούλιο είχε αναφερθεί ξανά στα δίκαια αιτήματα των απεργών πείνας.

Πέρα όμως από τους Τούρκους δικηγόρους, άδικη μεταχείριση υφίστανται και οι δημοσιογράφοι από τις αρχές της γειτονικής μας χώρας. Σύμφωνα, με εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, πάνω από 180 μέσα ενημέρωσης έχουν κλείσει και περίπου 2.500 δημοσιογράφοι, και γενικότερα εργαζόμενοι στο χώρο των μέσων ενημέρωσης, έχουν χάσει την δουλειά τους, με το πρόσχημα ότι ανήκουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Όπως αναφέρει η Milena Buyum, η υπεύθυνη των εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας, οι κρατούμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους μόλυνσης από τον κορωνοϊό, καθώς επικρατούν άθλιες συνθήκες υγιεινής στις υπερπλήρεις τουρκικές φυλακές.

Καταλήγοντας, η Ebru Timtik είναι το τέταρτο θύμα του συστήματος της δικαιοσύνης στην Τουρκία, ύστερα από το θάνατο 3 μελών του συγκροτήματος “Grup Yorum”. Ενώ, οι απεργίες πείνας συνεχίζονται και η ευρωπαϊκή κοινότητα συσπειρώνεται, προκειμένου να σταματήσουν να πεθαίνουν άνθρωποι διεκδικώντας τα αυτονόητα, παρατηρούμε με λύπη ότι ο Erdogan συνεχίζει πεισματικά, να μην ανταποκρίνεται στα αιτήματα των πολιτών του.


Αμαλία Μαρκέτου

Είναι πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Συμμετέχει σε ομάδες που ασχολούνται εθελοντικά με δράσεις σχετικές με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αναζητά συνεχώς μορφές έκφρασης των κοινωνικών προβληματισμών της, κυρίως μέσω του γραψίματος και του θεάτρου.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αμαλία Μαρκέτου
Αμαλία Μαρκέτου
Είναι τελειόφοιτη στο τμήμα της Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Συμμετέχει σε ομάδες που ασχολούνται εθελοντικά με δράσεις σχετικές με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αναζητά συνεχώς μορφές έκφρασης των κοινωνικών προβληματισμών της, κυρίως μέσω του γραψίματος και του θεάτρου.