22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςKellyanne Conway: Αποχωρεί παραμονές εκλογών η Σύμβουλος του Προέδρου Trump

Kellyanne Conway: Αποχωρεί παραμονές εκλογών η Σύμβουλος του Προέδρου Trump


Της Αθηνάς Φατσέα,

Σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για τον Donald Trump, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου 2020, η σύμβουλός του, Kellyanne Conway, ανακοίνωσε, προ ολίγων ημερών, πως, στο τέλος του μήνα Αυγούστου, θα αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο. Η 53χρονη μητέρα τεσσάρων παιδιών εξήγησε ότι ο λόγος της αποχώρησής της είναι πως επιθυμεί να αφοσιωθεί στην ανατροφή των παιδιών της.

Η Conway είναι κάτοχος πτυχίου πολιτικών επιστημών, καθώς και πτυχίου νομικής. Έχει εργαστεί σε διάφορες εταιρείες δημοσκοπήσεων και δημογραφικών μελετών, μέχρι το 1995, που ίδρυσε τη δική της εταιρεία. Στο παρελθόν, πελάτες της υπήρξαν και Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και ο Αντιπρόεδρος, Mike Pence. Το 2016, ανέλαβε καθήκοντα συμβούλου στον Λευκό Οίκο, αφού προηγουμένως έπαιξε σημαντικό ρόλο στη επικράτηση του Trump, ως επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας. Μάλιστα, χάρη σε αυτήν της την επιτυχία, θεωρείται η πρώτη γυναίκα στις Η.Π.Α. που διεξήγαγε επιτυχώς μια προεδρική προεκλογική εκστρατεία.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της, η Conway έχει ανταλλάξει πολλάκις διαξιφισμούς με δημοσιογράφους. Όπως και ο Trump, έτσι και αυτή, όταν δέχεται επίμονες ερωτήσεις, περνά στην επίθεση. Συγκεκριμένα, το 2017, της είχε ασκηθεί δριμεία κριτική, λόγω της αναφοράς της σε μια σφαγή στις Η.Π.Α., που δεν συνέβη ποτέ, την οποία επικαλέστηκε σε μία προσπάθεια να υπερασπιστεί την αντιμεταναστευτική πολιτική του Trump. Χαρακτηριστική ήταν, επίσης, και η φράση, που χρησιμοποίησε τον Ιανουάριο του 2017, για να δικαιολογήσει τις δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου τύπου του Λευκού Οίκου, Sean Spicer, υποστηρίζοντας ότι ο τελευταίος διατύπωσε «εναλλακτικά γεγονότα», όταν περιέγραψε πως το κοινό στην ορκωμοσία του Trump ήταν το μεγαλύτερο όλων των εποχών, ενώ, στην πραγματικότητα, ήταν πολύ μικρότερο από αυτό του Προέδρου Obama, 8 χρόνια πριν.

Ακόμη, τον Νοέμβριο του 2016, μετά από την επικράτηση του Trump στις προεδρικές εκλογές και κατά τη διαδικασία της στελέχωσης της επόμενης κυβέρνησης, εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή της για την υποψηφιότητα του Mitt Romney ως πιθανού Υπουργού Εξωτερικών, υποστηρίζοντας πως πολλοί από τους ψηφοφόρους τους αντιτίθενται έντονα στην υποψηφιότητα Romney, εξαιτίας ιδεολογικών διαφορών. Εξέφρασε, επίσης, και την αμφιβολία της για το αν ο τελευταίος ψήφισε τον Trump στις εκλογές. Η στάση της αυτή πυροδότησε εντάσεις στις σχέσεις της με άλλα μέλη της κυβέρνησης Trump και τον ίδιο τον Πρόεδρο, ωστόσο ο τελευταίος ισχυρίστηκε απλώς πως η Conway είχε λανθασμένη εντύπωση.

Πρόσφατα, η 53χρονη έπεισε τον Ρεπουμπλικάνο Πρόεδρο να ξεκινήσει εκ νέου τις τακτικές ενημερώσεις του για την πανδημία του κορωνοϊού. Παρόλο που ήταν πιο σύντομες χρονικά, οι αξιωματούχοι του θεωρούν ότι συνετέλεσαν στην αναχαίτιση της πτώσης της δημοτικότητας του Προέδρου, η οποία επλήγη ιδιαίτερα, τους τελευταίους μήνες, λόγω του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε το ξέσπασμα της πανδημίας.

Όσον αφορά τον σύζυγό της, George Conway, αυτός αποτελεί σφοδρό επικριτή του Trump και, επομένως, πολιτικό της αντίπαλο. Σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Twitter, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το “Lincoln Project”· μια πρωτοβουλία Ρεπουμπλικανών, με κύριο στόχο «τη νίκη επί του Trump και του τραμπισμού στις εκλογές». Επιπλέον, πέρυσι, σε μια δημόσια διαμάχη με τον George Conway, ο Trump τον είχε αποκαλέσει «τρελάρα» και «σύζυγο από την κόλαση», ενώ εκείνος απάντησε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν είναι διανοητικά κατάλληλος για τη θέση αυτή.

Επιπρόσθετα, στην απόφαση του ζεύγους Conway, να αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική σκηνή, συνέβαλε σημαντικά η ανάρτηση στο Twitter της 15χρονης κόρης τους, Claudia, η οποία ανέφερε ότι σκοπεύει να κινήσει τις διαδικασίες, ώστε οι γονείς της να μην ασκούν πια την κηδεμονία της, καταγγέλλοντας τα παιδικά τραύματα και τις κακοποιήσεις που υπέστη επί σειρά ετών. Στο παρελθόν, η Claudia έχει επικρίνει στα social media τις συντηρητικές απόψεις των γονιών της. Εντούτοις, η Kellyanne Conway υποστήριξε πως μπορεί να έχει πολλές διαφωνίες με τον σύζυγό της, όμως είναι ενωμένοι σε ό,τι αφορά τα παιδιά τους, τα οποία είναι στην εφηβεία και έχουν αυξημένες ανάγκες. Χαρακτηριστικά, είπε πως η ζωή τους στο μέλλον θα περιλαμβάνει “Less drama, more mama”.

Τέλος, στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, στις 26 Αυγούστου, η Kellyanne Conway υποστήριξε δημόσια, για ακόμη μία φορά, τον Donald Trump. Παρά τις κατηγορίες περί σεξισμού, που έχει δεχτεί κατά καιρούς ο Αμερικανός Πρόεδρος, η σύμβουλός του στάθηκε στην εμπειρία που είχε η ίδια για το διάστημα της συνεργασίας τους. Ιδιαίτερα, τόνισε πως ο Trump προασπίζει τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά και βοηθάει στην ανέλιξη των ατόμων, που δεν διαθέτουν τα μέσα, για να πραγματοποιήσουν μόνοι τους τα όνειρά τους.

Συνοψίζοντας, η αποχώρηση της Conway αφήνει τον Trump χωρίς μία από τις πιο πολύτιμες συνεργάτριές του και πιστές υποστηρίκτριες της πολιτικής του. Άραγε, είναι εφικτό να καλυφθεί το κενό, που αφήνει πίσω της και μάλιστα με αποτελεσματικό τρόπο, μόλις δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές;


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Αθηνά Φατσέα

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998. Αποφοίτησε με Άριστα από το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στη νομική, οικονομική, πολιτική και λογοτεχνική μετάφραση. Σήμερα, είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση και Πολιτική» του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά, και στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η λογοτεχνία, η ιστορία, η πολιτική επικαιρότητα, οι διεθνείς σχέσεις και η διπλωματία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αθηνά Φατσέα
Αθηνά Φατσέα
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998. Αποφοίτησε με Άριστα από το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στη νομική, οικονομική, πολιτική και λογοτεχνική μετάφραση. Σήμερα, είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση και Πολιτική» του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά, και στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η λογοτεχνία, η ιστορία, η πολιτική επικαιρότητα, οι διεθνείς σχέσεις και η διπλωματία.