20.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΞεκάθαρο μήνυμα Ε.Ε. σε Τουρκία: Αποκλιμάκωση ή Κυρώσεις

Ξεκάθαρο μήνυμα Ε.Ε. σε Τουρκία: Αποκλιμάκωση ή Κυρώσεις


Της Ευρυδίκης Παπαβαρνάβα,

Oι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο έγιναν εντονότερες από ποτέ, με αποτέλεσμα η ένταση στην περιοχή να φτάνει στα ύψη. Οι νέες αυτές προκλήσεις, που παραβιάζουν, για ακόμη μία φορά, τα κυριαρχικά δικαιώματα Κύπρου και Ελλάδας, δεν πέρασαν απαρατήρητες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ε.Ε., με τη σειρά της, προσπαθούσε και προσπαθεί με διάλογο να αποκλιμακώσει την κατάσταση, αλλά δεν αποκλείει και την περίπτωση των κυρώσεων, αν συνεχιστεί η κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Η άφιξη του σεισμικού σκάφους, Oruç Reis, μαζί με την έγκριση της τουρκικής κυβέρνησης για νέες σεισμικές έρευνες στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, από τις 10 έως τις 23 Αυγούστου, ήρθε αντιμέτωπη με ένα κύμα αμφισβητήσεων για τη νομιμότητά τους. Η κίνηση της τουρκικής κυβέρνησης είναι μέρος των ευρύτερων προσπαθειών της Άγκυρας για έρευνες στο τι θεωρεί η ίδια ως τα δικά της ύδατα, τη «Γαλάζια Πατρίδα». Όπως είναι λογικό, Ελλάδα και Κύπρος έχουν εναντιωθεί σε αυτές τις έρευνες, αφού, όπως και οι ίδιες θεωρούν, οι περιοχές, που ασκεί έρευνες η Τουρκία, είναι εντός των δικών τους χωρικών υδάτων, με αποτέλεσμα να καταπατά τα κυριαρχικά τους δικαιώματα. Η ένταση είναι έκδηλη, αφού, πριν από εβδομάδες, ελληνικές και τουρκικές φρεγάτες συγκρούστηκαν. Είναι εξίσου σημαντικό πως η απόφαση ερευνών και Navtex της Τουρκίας έρχεται, λίγες ημέρες μετά από τη συμφωνία οριοθέτησης μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου, την οποία η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει. Επίσης, τα τέλη του Ιούλη σημάδεψε ένα παρόμοιο περιστατικό, που αποφεύχθηκε, μετά από παρέμβαση της Γερμανίας και είχε ως αποτέλεσμα η Τουρκία να αναστείλει ερευνητικά σχέδια στο Καστελλόριζο για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Ωστόσο, o Recep Tayyip Erdoğan, Τούρκος πρόεδρος, στο τέλος, διέκοψε τις συνομιλίες για διαπραγματεύσεις, ισχυριζόμενος πως η Αθήνα δεν τήρησε τις υποσχέσεις της, αφού υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο. Αυτό είχε ως κατάληξη τις συνεχόμενες ερευνητικές ενέργειες της Άγκυρας στη Μεσόγειο. 

Ο Josep Borell, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, είχε δηλώσει πως ήθελε να δώσει μια ευκαιρία για διάλογο και διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε πως, αν συνεχιστεί η έλλειψη προόδου στην προσπάθεια συνεργασίας με την Τουρκία, περαιτέρω περιοριστικά μέτρα θα ληφθούν υπόψη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 24 Σεπτεμβρίου. Οι κυρώσεις θα μπορούν να απευθύνονται σε ιδιώτες ή ακόμη και σε πλοία. Συγκεκριμένα, η Ε.Ε. θα μπορεί με κυρώσεις να χτυπήσει ακόμη περισσότερο την οικονομία της Τουρκίας, σε τομείς, που σχετίζεται η οικονομία της με εκείνη της Ε.Ε., όπως και να προχωρήσει σε απαγόρευση χρήσης ευρωπαϊκών λιμένων, τεχνολογιών και προμηθειών. Δεν είναι σίγουρο κατά πόσο νέες κυρώσεις θα φέρουν αποτέλεσμα, αφού και στο παρελθόν είχαν γίνει βήματα, συμπεριλαμβανομένων περικοπών κονδυλιών, που προορίζονταν για την ενταξιακή προετοιμασία της Τουρκίας στην Ε.Ε., που δεν την είχαν σταματήσει από τη συμπεριφορά της. 

Εν τέλει, η Τουρκία φαίνεται να απαξιώνει πλήρως το διεθνές δίκαιο και οποιαδήποτε αξία και αρχή της Ε.Ε., με αποτέλεσμα να απαξιώνει την ίδια την Ε.Ε. στο σύνολό της. Η ίδια η Τουρκία, μέσω του Fuat Oktay και του Mevlüt Çavuşoğlu, που δήλωσαν πως αποτελεί αιτία πολέμου η ανακοίνωση της Ελλάδας για επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η περίπτωση κυρώσεων, ειδικά αν συνεχιστούν οι τουρκικές προκλήσεις, φαίνεται πολύ πιθανή, αλλά οποιαδήποτε τελική απόφαση θα ληφθεί στην ειδική σύνοδο κορυφής ηγετών της Ε.Ε., στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.


Ευρυδίκη Παπαβαρνάβα

Γεννήθηκε το 1996 στην Λευκωσία, Κύπρο. Έχει σπουδάσει στο University of Nottingham στην Νομική και είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο University of Bath στην Διεθνή Ασφάλεια. Μιλάει την αγγλική και τη ισπανική γλώσσα. Ενδιαφέρεται για τα διεθνή θέματα και λατρεύει τον εθελοντισμό και τον χορό. Αυτή την στιγμή βρίσκεται στο Βέλγιο.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρυδίκη Παπαβαρνάβα
Ευρυδίκη Παπαβαρνάβα
Γεννήθηκε το 1996 στην Λευκωσία, Κύπρο. Έχει σπουδάσει στο University of Nottingham στην Νομική και είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο University of Bath στην Διεθνή Ασφάλεια. Μιλάει την αγγλική και τη ισπανική γλώσσα. Ενδιαφέρεται για τα διεθνή θέματα και λατρεύει τον εθελοντισμό και τον χορό. Αυτή την στιγμή βρίσκεται στο Βέλγιο.