17.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΕυαγγελικοί: Το εισιτήριο του Trump για την επανεκλογή

Ευαγγελικοί: Το εισιτήριο του Trump για την επανεκλογή


Της Ροδάνθης Αλεξίου,

Η προεκλογική καμπάνια του Donald Trump δεν πηγαίνει πολύ καλά. Παρά τις πολυάριθμες προβληματικές δηλώσεις, που έχει κάνει ή γράψει στο twitter, τις λανθασμένες πληροφορίες, που έχει μεταδώσει, την έλλειψη σεβασμού, που έχει επιδείξει σε αρκετές κοινωνικές ομάδες, ο Πρόεδρος της Αμερικής καλωσόριζε το 2020 με ελπίδες επανεκλογής. Η οικονομία των Η.Π.Α. λειτουργούσε αρκετά καλά και αυτό ήταν, για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, το μοναδικό πράγμα που μετρούσε. Σε διάστημα μερικών μηνών, όμως, η οικονομία σταμάτησε να αποτελεί το ατού της κυβέρνησης, με εκατομμύρια Αμερικανούς να χάνουν τις δουλειές τους λόγω του κορωνοϊού και η στρατηγική του Trump να καταπολεμήσει τον ιό και να αποφύγει μια βαριά οικονομική κρίση είχε αποτύχει. Μήνες μακριά από τις εκλογές του Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. θα πρέπει να προσευχηθεί (κυριολεκτικά) για ένα θαύμα και θα χρειαστεί την στήριξη, για ακόμα μια φορά, των Ευαγγελικών Προτεσταντών Αμερικάνων. Δεν θα είναι η πρώτη φορά, που η ψήφος τους θα διαμορφώσει καθοριστικά το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, όπως έγινε άλλωστε και το 2016, όταν το 82% των Ευαγγελικών, που ζουν στην Αμερική, διάλεξαν τον Trump έναντι της Clinton και του χάρισαν το προβάδισμα στους εκλέκτορες, που χρειαζόταν. Τέσσερα χρόνια μετά, θα επιλέξουν εκείνον πάλι με την ψήφο τους;

“Evangelicals for Trump” event in Miami, on Jan. 3, 2020.
Jim Watson/AFP via Getty Images

Οι Ευαγγελικοί Αμερικάνοι, παρά την πολιτική τους δύναμη, δεν αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού στις Η.Π.Α. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο στις προεδρικές εκλογές έχουν οι εκλέκτορες, από τους οποίους σχεδόν το ένα τέταρτο δηλώνουν Ευαγγελικοί. Το 2016, ο Donald Trump κατάφερε να κερδίσει τους εκλέκτορες στη Florida και το Michigan, απέχοντας ελάχιστα σε ψήφους από την αντίπαλό του με την στήριξη των Ευαγγελικών της περιοχής. Δεν θα έχει, λοιπόν, φέτος περιθώρια να χάσει αυτή την ομάδα Αμερικάνων ψηφοφόρων, αφού η καμπάνια του δεν στοχεύει κυρίως στις ψήφους πολιτών που δεν ασπάζονται τον Χριστιανισμό, κάτι που ο ίδιος ο Trump το είχε κάνει ξεκάθαρο, ήδη τέσσερα χρόνια πριν. Είχε υποσχεθεί ότι ο Χριστιανισμός θα κυριαρχήσει, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του και πολλοί συντηρητικοί χριστιανοί ψηφοφόροι είδαν στο πρόσωπό του κάποιον, που εγγυόταν να φέρει πίσω στην Αμερική τα ήθη, που πρέσβευαν. Για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, οι Ευαγγελικοί είχαν κάποια συγκεκριμένα αιτήματα, που ο Πρόεδρος θα βοηθούσε να υλοποιηθούν:

Επιθυμούν να καταργήσουν το νόμιμο της έκτρωσης και με τον σκοπό αυτό, μεταξύ άλλων, θέλουν οι Ρεπουμπλικάνοι να έχουν την πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο οι δικαστές ορίζονται από τον εκάστοτε Πρόεδρο, με θητεία που λήγει με τη συνταξιοδότησή τους. Καθώς οι περισσότεροι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχουν οριστεί από Ρεπουμπλικάνους Προέδρους, θα μπορούσαν να εγκριθούν νόμοι πιο φιλικοί στην ιδεολογία των Ευαγγελικών. Θέματα που τους απασχολούν είναι ο γάμος ομοφυλοφίλων, τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας και φυσικά η έκτρωση, η νομιμοποίηση της οποίας έγινε, το 1973, με την υπόθεση Roe v. Wade. Η νομιμοποίηση της έκτρωσης σηματοδότησε και την πολιτικοποίηση ενός μεγάλου αριθμού Ευαγγελικών, οι οποίοι, μέχρι τότε, δεν ψήφιζαν, καθώς θεωρούσαν την πολιτική ανήθικη και «βρώμικη» και έτσι χαρακτήριζαν και όποιον ασχολείτο με αυτή. Θεωρώντας, όμως, ότι το Ανώτατο Δικαστήριο άρχιζε να διαμορφώνει νομολογία, που ερχόταν σε αντίθεση με τις δικές τους κοινωνικές απόψεις και αλλοίωναν τον αμερικανικό τρόπο ζωής, που γνώριζαν οι ίδιοι, θέλησαν να λάβουν δράση.

Αρχικά, τη δεκαετία του ’80, μετά την υπόθεση Roe v. Wade, οι Ευαγγελικοί υποστήριξαν τον Δημοκρατικό Πρόεδρο, Jimmy Carter, ο οποίος ήταν ένας έντονα θρησκευόμενος πολιτικός, με τον οποίο, όμως, δεν έμειναν ευχαριστημένοι, όταν εκείνος, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του, υποστήριζε πιο φιλελεύθερους νόμους και δεν σκόπευε να αλλάξει κάτι, για να καταργηθεί το δικαίωμα στην έκτρωση. Έτσι, όταν τελείωνε η πρώτη θητεία του, διάλεξαν να υποστηρίξουν τον Ρεπουμπλικάνο Ronald Reagan, που μπορεί η πολυτάραχη προσωπική του ζωή και οι αποφάσεις του ως Κυβερνήτης της California (ήταν υπέρ της έκτρωσης) να μην ακολουθούσαν τις αξίες, που ζητούσαν οι Ευαγγελικοί από τον Πρόεδρό τους, παρόλα αυτά, τον προτίμησαν έναντι του Carter. Μέσω αυτής της πολιτικής τους απόφασης, ήλπιζαν να έχουν την πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο και κάθε Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος, μετά τον Reagan, υποσχόταν αυτό: την αντιπροσώπευση των απόψεων των Ευαγγελικών, μέσω των δικαστών, που θα όριζε ο Πρόεδρος στο Ανώτατο Δικαστήριο, έτσι ώστε να μην υπάρξει φιλελεύθερη νομολογία.

Αυτό υποσχέθηκε και ο Donald Trump το 2016. Και ακόμα και αν δεν ήταν η πρώτη επιλογή ανάμεσα στους άλλους υποψήφιους για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, όταν έπρεπε να ψηφίσουν ανάμεσα σε εκείνον και την Hillary Clinton, αποφάσισαν να διαλέξουν τον λιγότερο κακό υποψήφιο. Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του, δεν τους είχε απογοητεύσει στα βασικά τους αιτήματα. Όρισε δύο δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο, κερδίζοντας έτσι την πλειοψηφία, με πέντε δικαστές ορισμένους από Ρεπουμπλικάνους Προέδρους και τέσσερις από Δημοκρατικούς και μετέφερε την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στο Ισραήλ από το Tel Aviv στην Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζοντας εκείνη ως πρωτεύουσα της χώρας, άλλο ένα βασικό αίτημα των Ευαγγελικών. Όλα έδειχναν πως είχε κερδίσει την υποστήριξή τους και για τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Banners thanking President Trump were on display in Israel in December.Credit…Abir Sultan/European Pressphoto Agency

Ενώ δέχονταν, όμως, πολλοί Ευαγγελικοί να παραβλέψουν στοιχεία του χαρακτήρα του Trump και να «συγχωρήσουν» δηλώσεις, που έχει κάνει, περίμεναν πιο συντηρητικές αποφάσεις από το Ανώτατο Δικαστήριο. Μέσα Ιουνίου, όμως, ο Neil Gorsuch, ο πρώτος δικαστής που όρισε ο νυν Αμερικανός Πρόεδρος, προώθησε ο ίδιος μια φιλελεύθερη νομολογία, που προστάτευε τα εργασιακά δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας μέσω του Civil Rights Act του 1964, η οποία κιόλας πέρασε. Τότε, πολλοί Ευαγγελικοί αμφισβήτησαν την πραγματική δύναμη, που έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι στο Ανώτατο Δικαστήριο και αν τα αιτήματά τους θα εκπληρωθούν. Εδώ και μήνες, όμως, υπάρχουν υποψίες ότι ο Donald Trump χάνει τις άλλοτε σίγουρες ψήφους τους, όταν ένα από τα πιο γνωστά Ευαγγελικά περιοδικά της χώρας, το Christianity Today, δημοσίευσε ένα άρθρο υπέρ της αποπομπής του Προέδρου. Αυτή η άποψη δεν έλαβε ποτέ την υποστήριξη ηγετών ευαγγελικών ομάδων και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσοι Ευαγγελικοί την συμμερίζονταν. Σε αυτή την είδηση, βέβαια, ο Trump είχε αναφέρει σε ένα tweet του: «Κανείς δεν έχει κάνει όσα έχω κάνει εγώ για τους Ευαγγελικούς.». Οι Ευαγγελικοί, όμως, τον πιστεύουν; Και, προπαντός, θα ανέχονται, για πολύ καιρό ακόμα, τη συμπεριφορά του, ώστε να μπορούν να ελέγχουν τις αποφάσεις, που θα βγάλει το Ανώτατο Δικαστήριο;

Καθώς βλέπουν ότι η πλειοψηφία Ρεπουμπλικάνων δικαστών, που τους εξασφάλισε ο Trump, δεν είναι αρκετή και η κοινωνία χρειάζεται πιο φιλελεύθερη κοινωνικά νομολογία, για να προστατεύει τα δικαιώματα όλων των Αμερικανών, ίσως να δούνε ότι δεν τον χρειάζονται πραγματικά και ακόμα κι αν δεν ψηφίσουν τον Biden (καθώς η καμπάνια του Προέδρου υποστηρίζει ότι με τους Δημοκρατικούς στην εξουσία θα οριστούν ακροαριστεροί δικαστές, που θα φέρουν ανάλογη νομολογία), μπορεί οι Ευαγγελικοί ψηφοφόροι απλώς να μείνουν σπίτι τους την ημέρα των εκλογών. Για να έχει, όμως, ελπίδες επανεκλογής τώρα, που η οικονομία βουλιάζει, ο Trump θα χρειαστεί το ποσοστό των 81% των Αμερικανών Ευαγγελικών, που είχε καταφέρει να μαζέψει το 2016.

Από φωτογραφίες με τη Βίβλο στο χέρι, ενώ διαδηλωτές απομακρύνονταν με τη χρήση δακρυγόνων μερικά μέτρα πιο μακριά και τις υποσχέσεις να ορίσει και άλλους Ρεπουμπλικάνους δικαστές, που συμμερίζονται τις απόψεις πολλών Ευαγγελικών στο Ανώτατο Δικαστήριο, μέχρι πού θα φτάσει ο Πρόεδρος Trump, για να κερδίσει άλλα τέσσερα χρόνια στον Λευκό Οίκο;


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Ροδάνθη Αλεξίου

Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα και τελείωσε την Γερμανική Σχολή Αθηνών πριν συνεχίσει ως προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Μεγάλο πάθος της τα ταξίδια, η λογοτεχνία και οι ξένες γλώσσες, που προσπαθεί να τις χρησιμοποιήσει ως μέσο κατανόησης πολιτισμών. Την ενδιαφέρει η παγκόσμια πολιτική, η ανθρώπινη κοινωνική συμπεριφορά και φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί την περιέργειά της για κάθε καινούριο τεχνολογικό επίτευγμα για να συμβάλει στην δημιουργία ενός πιο ασφαλούς και δίκαιου εικονικού κόσμου.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ροδάνθη Αλεξίου
Ροδάνθη Αλεξίου
Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα και τελείωσε την Γερμανική Σχολή Αθηνών πριν συνεχίσει ως προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Μεγάλο πάθος της τα ταξίδια, η λογοτεχνία και οι ξένες γλώσσες, που προσπαθεί να τις χρησιμοποιήσει ως μέσο κατανόησης πολιτισμών. Την ενδιαφέρει η παγκόσμια πολιτική, η ανθρώπινη κοινωνική συμπεριφορά και φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί την περιέργειά της για κάθε καινούριο τεχνολογικό επίτευγμα για να συμβάλει στην δημιουργία ενός πιο ασφαλούς και δίκαιου εικονικού κόσμου.