16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΚαναδάς και μετανάστες στην εποχή του COVID-19

Καναδάς και μετανάστες στην εποχή του COVID-19


Της Άννας Γκουέν,

Η περίοδος του COVID-19 έχει χαρακτηριστεί ως μια περίοδος αβεβαιότητας, φόβου και ανησυχίας. Είναι ένα γεγονός που επηρεάζει την παγκόσμια κοινότητα σε πολλούς τομείς, όπως, παραδείγματος χάριν, η υγεία και η οικονομία. Ο ιός SARS-CoV-2 δε γνωρίζει σύνορα, ούτε διαχωρίζει αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς έχει προσβάλλει όλους τους ανθρώπους, ανεξαιρέτως καταγωγής. Μια από αυτές που δεν έχει αφήσει αλώβητη είναι ο Καναδάς, ένα ανεπτυγμένο κράτος, το οποίο, έως και σήμερα, έχει διαχειριστεί επιτυχώς την κατάσταση από την αρχή της. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως, παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί, οι Καναδοί είναι σίγουροι πως στηρίζονται στην αύξηση της μετανάστευσης, ώστε να σταθεί ξανά στα πόδια της η οικονομία.

Η καναδική μεταναστευτική πολιτική

Ο Καναδάς είναι ένα κράτος που στηρίζει την οικονομία του στους μετανάστες που εισέρχονται, καθώς ο αριθμός των συνταξιούχων αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, ενώ, συνάμα, η υπογεννητικότητα είναι υψηλή. Επομένως, είναι φανερό πως το κράτος έχει στρέψει το ενδιαφέρον του σε αυτούς τους ανθρώπους, για να καταφέρει η οικονομία να επιβιώσει καλύπτοντας το κενό του εν δυνάμει εργατικού δυναμικού. Ειδικότερα, προβλέπεται πως 13,4 εκατομμύρια άνθρωποι θα βγουν στη σύνταξη, ενώ αυτοί που δύνανται να δουλέψουν είναι μόλις 11,8 εκατομμύρια. Πρόκειται, δηλαδή, για μια διαφορά της τάξης των 1,6 εκατομμυρίων, η οποία θα καλυφθεί από τους μετανάστες. Μάλιστα, αρκετοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως αυτοί είναι που θα συνδράμουν στην καναδική οικονομική ανάπτυξη και στη σταθεροποίηση των συστημάτων, όπως το συνταξιοδοτικό και το σύστημα υγείας. Για το λόγο αυτό, η μεταναστευτική πολιτική του είναι αρκετά ευνοϊκή, καθιστώντας, έτσι, τον Καναδά έναν ελκυστικό προορισμό για τους ανθρώπους που είναι σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Απόδειξη αυτού είναι ο αριθμός μεταναστών που δέχεται, ο οποίος ανέρχεται στους 300.000 (2019) και προβλέπεται πως θα φτάσουν τους 350.000 το 2021.

Καναδάς και COVID-19

Ο Καναδάς ανήκει στα κράτη που έχουν αντιμετωπίσει την κατάσταση του κορωνοϊού, SARS-CoV-2, αξιέπαινα. Αιτία αυτού είναι τα επίπεδα ετοιμότητάς του για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας, μετά τις εμπειρίες της προηγούμενης, του 2003, με τον ιό SARS-CoV. Η αξιέπαινη αντιμετώπιση έγκειται στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, καθώς τα κρούσματά του κυμαίνονται στα περίπου 400 ημερησίως, ενώ, στην αρχή της πανδημίας, είχαν φτάσει κατά μέσο όρο τα 1.500 ανά ημέρα. Ενώ, λοιπόν, οι Καναδοί έχουν κάνει αυτό το πρώτο βήμα για να επανέλθουν στην κανονικότητα, έχουν αρχίσει να σκέφτονται πώς θα ανακάμψει η οικονομία, ύστερα από την πανδημία. Όπως προαναφέρθηκε παραπάνω, οι μετανάστες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία του και, για το λόγο αυτό, ειδικά σε αυτήν την κατάσταση, η σημασία τους έχει αυξηθεί. Από την πλευρά των μεταναστών, μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που θα επιλέξουν να μεταναστεύσουν στον Καναδά, καθώς εκτιμάται πως είναι το κράτος που θα βγει λιγότερο «πληγωμένο» οικονομικά από άλλα. Ωστόσο, λόγω της εξάπλωσης του SARS-CoV-2, οι μετανάστες που έγιναν δεκτοί στον Καναδά ήταν πολύ λιγότεροι από τους αναμενόμενους. Ειδικότερα, με το κλείσιμο των συνόρων και τη δυσκολία πραγματοποίησης πτήσεων, η διαδικασία της μετανάστευσης έχει καταστεί δυσχερής. Αξιοσημείωτο είναι πως ο Καναδάς δεν έχει ανοίξει ακόμη τα σύνορά του με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, από τις οποίες δέχονταν σημαντικό αριθμό μεταναστών.

Αντί επιλόγου

Η υφιστάμενη πανδημία έχει αυξήσει το βαθμό αβεβαιότητας, ανασφάλειας και του φόβου που υπάρχει παγκοσμίως. Οι άνθρωποι που επιλέγουν να γίνουν μετανάστες ανήκουν στην κατηγορία των ανθρώπων οι οποίοι ζώντας στις χώρες καταγωγής τους δεν ήταν σίγουροι για το τι τους επιφύλασσε το μέλλον και για το λόγο αυτό μετανάστευαν σε άλλες χώρες. Το τελευταίο χρονικό διάστημα που έχει γίνει η έξαρση της πανδημίας με όλες τις αρνητικές της συνέπειες, είναι θετικό που υπάρχει έστω ένα κράτος  -ο Καναδάς- το οποίο δύναται ειδικά αυτές τις μέρες να προσφέρει αυτήν τη σιγουριά σε αυτούς τους ανθρώπους.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Γκουέν
Άννα Γκουέν
Απόφοιτη του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με κύρια ενδιαφέροντα τις διεθνείς, αλλά και τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των κρατών. Είναι βιετναμέζικης καταγωγής, αλλά έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αθήνα. Έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις του ΟΗΕ, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών θεσμών. Μιλάει ελληνικά, βιετναμέζικα και αγγλικά, καθώς μαθαίνει και γαλλικά. Της αρέσουν τα ταξίδια και ο αθλητισμός.