18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνία«Το σεξ εν όπως τα σουβλάκια #χώνεψέτο»

«Το σεξ εν όπως τα σουβλάκια #χώνεψέτο»


Της Μαρίας Τάκη,

Αρχές Αυγούστου 2020, κυκλοφόρησε ένα δίλεπτο βίντεο από τον Κ.Σ.Ο.Π. (Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού), έναν από τους παλαιότερους μη κυβερνητικούς οργανισμούς στην Κύπρο, που ειδικεύεται σε θέματα σεξουαλικής υγείας, σεξουαλικών δικαιωμάτων και οικογενειακού προγραμματισμού. Το βίντεο δεν άργησε να κεντρίσει το ενδιαφέρον και οι προβολές που μετράει μέχρι στιγμής στην επίσημη σελίδα του Κ.Σ.Ο.Π. στο Facebook, είναι σχεδόν 1 εκατομμύριο (!).

Γιατί; Διότι κάπως μαγικά, πολύ απλά, κατανοητά και –κυρίως– καθόλου πρόστυχα, παραλληλίζει το σεξ με τα σουβλάκια –ήτοι το σεξ με το φαγητό–, βγάζοντάς το από το κουτάκι των «ταμπού», διότι αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, ειδικά στην ελληνική κοινωνία, οι περισσότεροι εκεί το έχουν τοποθετήσει και παρουσιάζοντάς το ως ακόμη μια φυσιολογική ανάγκη και ανθρώπινη ευχαρίστηση. Επιπρόσθετα, πάλι με πολλή γλυκύτητα, θίγει το θέμα της σεξουαλικής αυτοδιάθεσης –κυρίως των γυναικών– και το δικαίωμά τους να πουν «ΟΧΙ», αν δεν θέλουν να συνευρεθούν σεξουαλικά.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Τα δυο βιολογικά φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό, έχουν από τη φύση τους –και το τονίζω– διαφορετική ανάγκη, οπτική και συμπεριφορά όσον αφορά το σεξ. Το αρσενικό, παράγει κάθε μέρα σπερματοζωάρια και από τη φύση του είναι πολεμοχαρές, έχει αυξημένη μυϊκή μάζα σε σχέση με το θηλυκό, επιθυμεί να διασπείρει το γενετικό του υλικό όσο περισσότερο μπορεί αφήνοντας πίσω του απογόνους και είναι αυτό το οποίο θα βρει τροφή προκειμένου να θρέψει την οικογένειά του.

Στον αντίποδα, βρίσκεται το θηλυκό, που είναι προγραμματισμένο να μπορεί να γεννήσει ζωή, που ακριβώς χάρη σε αυτή του την ικανότητα έχει εξ αρχής περισσότερο αναπτυγμένο τον συναισθηματικό του κόσμο, γεννιέται με συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων –και μάλιστα χάνει και από ένα σε κάθε έμμηνο ρύση του–, και ως γεννήτορας, φροντίζει την οικογένεια και προφυλάσσει το γενετικό του υλικό όσο περισσότερο μπορεί.

Τα πράγματα όμως στη σημερινή κοινωνία είναι κάπως διαφορετικά. Τα αρχέγονα ένστικτα του κάθε φύλου έχουν αμβλυνθεί και έχουν αντικατασταθεί από κοινωνικά χαρακτηριστικά. Οι πόλεμοι –τουλάχιστον όπως έχουμε τον πόλεμο στο μυαλό μας– έχουν σταματήσει, οι άνδρες έχουν αφήσει κάτω το δόρυ και η συναισθηματική τους νοημοσύνη βρήκε χώρο για να αναπτυχθεί. Στον αντίποδα, οι γυναίκες, εκτός από μεγάλωμα των παιδιών, εξελίσσονται επαγγελματικά και πνευματικά. Ακούγεται ιδανικό ή έστω πολύ πιο προοδευτικό σε σύγκριση με τις προηγούμενες εποχές. Όμως δεν είναι. Γιατί ένα πράγμα συνεχίζει και μεταφράζεται διαφορετικά στα δυο φύλα. Το σεξ.

Και εξηγούμαι. Η πατριαρχία, η τάση των κοινωνιών δηλαδή στις οποίες οι άνδρες έχουν τον κύριο λόγο και κινούν τα νήματα στην πολιτική, τις αξίες, την εκπαίδευση και σε πολλούς άλλους τομείς, εντείνει την ανισότητα των δυο φύλων. Το κομμάτι των σεξουαλικών σχέσεων δεν θα έμενε στο απυρόβλητο. Το αρσενικό που διασπείρει το γενετικό του υλικό δυστυχώς πολλές φορές μεταφράζεται στον «άντρα πολλά βαρύ που δεν μπορεί να του πει καμία όχι» και το θηλυκό που έχει μια περισσότερη συναισθηματική φόρτιση –διότι πριν την εφεύρεση των ασφαλών μεθόδων προφύλαξης από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και Σ.Μ.Ν. (σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα), κάθε σεξουαλική συνεύρεση ήταν και μια ευκαιρία/πιθανότητα για αναπαραγωγή–, οφείλει να «ευχαριστήσει» τον άνδρα/σύζυγό της κατά αυτόν τον τρόπο, ακόμη κι αν η ίδια δεν το επιθυμεί.

Τα αποτελέσματα του παραπάνω στερεότυπου σκάνε πολλές φορές στη χώρα μας με διάφορους τρόπους. Υπόθεση Τοπαλούδη, που βιάστηκε και δολοφονήθηκε, υπόθεση της 22χρονης φοιτήτριας που πήδηξε από τις φοιτητικές εστίες στη Θεσσαλονίκη το 2019, όταν ο πρώην σύντροφός της την απείλησε ότι θα δημοσιοποιήσει «ροζ» βίντεο με προσωπικές τους στιγμές, υπόθεση της 16χρονης κοπέλας από τα Τρίκαλα που βρέθηκε νεκρή ενώ στο παρελθόν είχε καταγγείλει περιστατικά βίας από τον σύντροφό της. Ταυτόχρονα, εκτός από την «έκπληκτη τοπική κοινωνία που δεν πιστεύει ότι ο Χ –και ο κάθε Χ– έφτασε σε αυτό το σημείο γιατί φαινόταν τίμιος», το μεγαλύτερο ποσοστό των βιασμών δεν καταγγέλλεται ποτέ και ο βιασμός μέσα στον έγγαμο βίο θεωρήθηκε κακούργημα στην Ελλάδα μόλις το 2006 (!). Τα ανωτέρω περιστατικά εκφράζουν το ίδιο φαινόμενο με διαφορετικές λέξεις.

«Αν είσαι γυναίκα και δεν θέλεις να κάνεις σεξ ενώ ο παρτενέρ σου θέλει, μπορεί και να σε σκοτώσει, να σε βιάσει ή να δημοσιοποιήσει προσωπικές σας στιγμές στο διαδίκτυο για εκδίκηση, επειδή αντιτάσσεσαι στα θέλω του. Επειδή πληγώνεις τον ανδρισμό του. Επειδή αυτός θέλει να “εκτονωθεί σεξουαλικά” και του το στερείς. Επειδή “πήγαινες γυρεύοντας γιατί το ντύσιμο σου μαρτυρούσε την επιθυμία σου να συνευρεθείς σεξουαλικά”. Η λίστα δεν έχει τελειωμό».

Είναι όμως έτσι; ΟΧΙ! Αυτό βροντοφωνάζει το βίντεο του Κ.Σ.Ο.Π. Γυρνά την τράπουλα και εξηγεί ότι το σεξ είναι μια πράξη αγάπης, που οφείλει να αποδίδει ευχαρίστηση και να προκύπτει από την επιθυμία και των δυο φύλων. Ότι εμπεριέχει τον σεβασμό των «θέλω» και των δυο πλευρών. Ότι το γεγονός πως είσαι άνδρας, δεν σου δίνει κανένα συγκριτικό πλεονέκτημα αναφορικά με τις φορές και τον τρόπο που θα κάνεις σεξ. Ότι δεν μπορείς να πιέσεις καμία γυναίκα να κάνει σεξ μαζί σου αν σου είπε «όχι» εξ αρχής, αν είναι μεθυσμένη, ή ακόμη κι αν αυτή αρχικά συμφώνησε, αλλά τελικά άλλαξε γνώμη. Ότι οι ενδυματολογικές της επιλογές εκφράζουν πρώτα την ίδια και δευτερευόντως την επιθυμία της για σεξ. Ότι η διαρροή ροζ υλικού στο Ίντερνετ δεν καθιστά πόρνη τη γυναίκα και μάγκα τον άνδρα που απεικονίζεται.

Γιατί η εκτίμηση και ο σεβασμός της προσωπικότητας του άλλου φαίνονται και από τον τρόπο που θα φερθείς σε μια τόσο ευάλωτη και συναισθηματικά φορτισμένη κατάσταση, όπως το σεξ. Γιατί η παιδεία σου φαίνεται αν αντιληφθείς πως, στέλνοντας το sextape που γύρισες με τη γυναίκα/κοπέλα σου στους φίλους ή ανεβάζοντας το online, χωρίς να ρωτήσεις –ή ακόμα χειρότερα χωρίς να έχει συναινέσει η κοπέλα στη βιντεοσκόπηση–, είσαι ο πρώτος που δεν εκτιμά ούτε τον εαυτό του ούτε τον άνθρωπο που συνευρέθηκε, δεδομένου ότι βιάζεις το συναισθηματικό κόσμο και την αξιοπρέπεια του άλλου που σε εμπιστεύτηκε. Γιατί, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το βίντεο:

«άμα σε κόφτει τι γουστάρει και το άλλο πλάσμα και σέβεσαι τι θέλει, όλα είναι καλύτερα. Και τα σουβλάκια, και το σεξ. Γιατί όσο κι αν πεινάς, πρέπει να ρωτάς #χώνεψέτο».

Δείτε το βίντεο εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=YmW6Wgwsm9Y


Μαρία Τάκη

Γεννήθηκε στην Έδεσσα. Είναι απόφοιτη του τρίτου ευρωπαϊκού σχολείου Βρυξελλών και της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Γνωρίζει άριστα Αγγλικά και Γαλλικά. Παίζει ακορντεόν και πιάνο και έχει κάνει μαθήματα φωνητικής. Χορεύει μπαλέτο και λάτιν και ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο και την φωτογραφία. Η αγάπη της για την λογοτεχνία και την ποίηση την οδήγησε στην αρθρογραφία, ενώ τα ταξίδια και η επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς είναι το διάλειμμα από την καθημερινότητά της.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Τάκη
Μαρία Τάκη
Γεννήθηκε στην Έδεσσα. Είναι απόφοιτη του τρίτου ευρωπαϊκού σχολείου Βρυξελλών και της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Γνωρίζει άριστα Αγγλικά και Γαλλικά. Παίζει ακορντεόν και πιάνο και έχει κάνει μαθήματα φωνητικής. Χορεύει μπαλέτο και λάτιν και ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο και την φωτογραφία. Η αγάπη της για την λογοτεχνία και την ποίηση την οδήγησε στην αρθρογραφία, ενώ τα ταξίδια και η επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς είναι το διάλειμμα από την καθημερινότητά της.