17.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Washington: The Ever… Blue State


Της Ιωάννας Χατζηαντωνίου,

42η στη σειρά ένταξης Πολιτειών στην Αμερικανική Ομοσπονδία, η Πολιτεία της Washington βρίσκεται στη βορειοδυτική γωνία του χάρτη των Η.Π.Α. Η Washington, γεωλογικά, χαρακτηρίζεται από τεράστιες εκτάσεις δασών με κωνοφόρα δέντρα, ενώ, γεωγραφικά, βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό στα δυτικά και συνορεύει με την επαρχία British Columbia του Καναδά στον Βορρά και τις Πολιτείες του Idaho και του Oregon στα ανατολικά και στα νότια, αντιστοίχως.

Το εξαιρετικά εύφορο κλίμα της Washington οδηγεί σε μια οικονομική βάση στην πρωτογενή παραγωγή, δηλαδή στους τομείς της γεωργίας, ξυλείας, αλιείας (στο δυτικό κομμάτι) και κτηνοτροφίας (κυρίως στα ανατολικά). Παράλληλα, η ακτή της Πολιτείας στον Ειρηνικό Ωκεανό την καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της χώρας και ιδιαίτερα σημαντικό εμπορικό εταίρο της Alaska, του Καναδά και άλλων παράκτιων χωρών. Μια ιδιαιτερότητά της έγκειται στο ότι πολλές πόλεις της έχουν στενές σχέσεις με «αδελφές-πόλεις» του Καναδά, σχηματίζοντας και κάποιους επαγγελματικούς κι εμπορικούς συνδέσμους.

Οι πιο πρόσφατες δημογραφικές αναλύσεις αναδεικνύουν μια Πολιτεία των 7.7 εκατομμυρίων κατοίκων, με έναν «υγιή» ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 1,27%. Στη βάση εθνικοτήτων και φυλών, ο πληθυσμός της Washington διακρίνεται σε ένα 76% Λευκών, ένα σχετικά υψηλό ποσοστό Ισπανόφωνων, στο 12,4%, ένα 8,3% κατοίκων ασιατικής καταγωγής και περίπου ένα 4% Μαύρων ή Αφροαμερικανών, ενώ το στοιχείο των ιθαγενών είναι γύρω στο 1,5%. Όσον αφορά την εκπαίδευση, το 24% του πληθυσμού έχει τελειώσει κάποιο Πανεπιστημιακό ίδρυμα, ενώ το 22% του πληθυσμού έχει και ένα πτυχίο bachelors.

Ο πληθυσμός της Washington, λοιπόν, όπως αναλύθηκε παραπάνω, στο πολιτικό επίπεδο, φαίνεται να έχει μια τάση προτίμησης του Δημοκρατικού Κόμματος σε όλα τα επίπεδα πολιτικής οργάνωσης.

Ξεκινώντας από την εκτελεστική εξουσία της Πολιτείας, ο λαός έχει εκλέξει τον Δημοκρατικό Jay Inslee από το 2013. Ο Κυβερνήτης Inslee έχει διατελέσει και μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, από το 1993 ως το 1995 και από το 1999 ως το 2012, ενώ το όνομά του βρέθηκε βραχυπρόθεσμα και στη λίστα των υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος για τις φετινές προεδρικές εκλογές!

Προχωρώντας στον ενδοπολιτειακό νομοθετικό τομέα, το Δημοκρατικό Κόμμα κρατάει τα ηνία τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Washington. Πιο συγκεκριμένα, η Γερουσία, σε σύνολο 49 μελών, απαριθμεί 29 εκπροσώπους του μπλε κόμματος, ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων, σε σύνολο 98 μελών, 57 Δημοκρατικούς. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως, ενώ στο δεύτερο σώμα η «μπλε κυριαρχία» κρατάει από το 2002, στη Γερουσία η κατάσταση είναι πιο ευέλικτη με αρκετές εναλλαγές της ηγεσίας μεταξύ των δύο κομμάτων.

Βέβαια, το πιο σημαντικό κόμματι βρίσκεται στην ομοσπονδιακή νομοθετική εξουσία, καθώς εκεί εκπροσωπούνται, σε μεγαλύτερο βαθμό, τα αιτήματα και οι ανάγκες του πληθυσμού της εκάστοτε Πολιτείας. Για την Washington, καλύτερη εκπροσώπηση φαίνεται να βρίσκεται με το Δημοκρατικό Κόμμα, καθώς και οι 2 Γερουσιαστές της, αλλά και 7 από τους 10 Αντιπροσώπους, πρόσκεινται σε αυτό. Στη Γερουσία, η κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει, καθώς οι 2 Γερουσιαστές, Patty Murray και Maria Cantwell, διατηρούν τις θέσεις του μέχρι το 2022 και 2024, αντιστοίχως.

Για τις προεδρικές εκλογές, δεν υπάρχει ιδιαίτερο περιθώριο για αμφιβολίες. Με ένα σερί από το 1988, η Πολιτεία βάφεται «μπλε» στις προεδρικές εκλογές, με μια ιδιαιτερότητα σε αυτές του 2016. Παρά το 54,3% της λαϊκής ψήφου υπέρ της Clinton -έναντι του 38,1% υπέρ του Trump- από τους 12 εκλέκτορες της Πολιτείας, μόνο οι 8 έδωσαν την ψήφο τους στην Δημοκρατική υποψήφια! Το γεγονός αυτό -η μερική ασυμφωνία της λαϊκής ψήφου με το εκλεκτορικό κολλέγιο- δεν παρατηρήθηκε, φυσικά, μόνο στην Πολιτεία της Washington και αυτό συνέβαλλε σημαντικά στη νίκη του Ρεπουμπλικανού Trump, που φέτος διεκδικεί μια δεύτερη θητεία στο Οβάλ Γραφείο.

Τα προγνωστικά, ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι με το μέρος του. Στις 27 Ιουλίου, δημοσκόπηση του FiveThirtyEight, εξέφρασε την προτίμηση των πολιτών της Washington στο πρόσωπο του Biden, μια προτίμηση της τάξεως του 62%! Το αποτέλεσμα, λοιπόν, είναι, μάλλον, ήδη προδιαγεγραμμένο. Με τα Convention να έχουν περάσει και τον νυν Αμερικανό Πρόεδρο να συνεχίζει την στρατηγική των «αφιλτράριστων tweet», της προσπάθειας παράκαμψης του νόμου και την ακατάπαυστη επίδειξης άγνοιας και αλαζονείας στα καίρια ζητήματα των Η.Π.Α. (ήτοι πανδημία, φυλετικός ρατσισμός, αυθαίρετη αστυνομική βία), η επιλογή για την Washington είναι ξεκάθαρη. Η μοναδική αμφιβολία κρύβεται στους εκλέκτορες και στην επιλογή τους να ακούσουν τον λαό ή να βαδίσουν κατά τα δικά τους πιστεύω.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Ιωάννα Χατζηαντωνίου

Γεννημένη στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη το 1999, μετακόμισε στην πρωτεύουσα για σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όνειρο της είναι να αλλάξει κάτι μικρό στον κόσμο δίνοντας το παρόν όπου και όπως μπορεί. Κυνηγάει τα ταξίδια γιατί πιστεύει πως πρέπει να δεις τον κόσμο και μάλιστα με πολλά διαφορετικά μάτια. Λατρεύει την ποίηση, τα βιβλία και έχει πίστη στη δύναμη των λέξεων σε όποια γλώσσα και αν είναι αυτές, εξ ου και η εκμάθηση ξένων γλωσσών ως χόμπι.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννα Χατζηαντωνίου
Ιωάννα Χατζηαντωνίου
Γεννημένη στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη το 1999, μετακόμισε στην πρωτεύουσα για σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όνειρο της είναι να αλλάξει κάτι μικρό στον κόσμο δίνοντας το παρόν όπου και όπως μπορεί. Κυνηγάει τα ταξίδια γιατί πιστεύει πως πρέπει να δεις τον κόσμο και μάλιστα με πολλά διαφορετικά μάτια. Λατρεύει την ποίηση, τα βιβλία και έχει πίστη στη δύναμη των λέξεων σε όποια γλώσσα και αν είναι αυτές, εξ ου και η εκμάθηση ξένων γλωσσών ως χόμπι.