16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΜαγικό Πήλιο: 5 μέρη που αξίζει να επισκεφθείς

Μαγικό Πήλιο: 5 μέρη που αξίζει να επισκεφθείς


Της Παναγιώτας Προβατά, 

Έχοντας την τύχη να κατάγομαι από τον Αλμυρό Μαγνησίας, μια κωμόπολη περίπου 30 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού, τον Βόλο, ήδη, από πολύ μικρή ηλικία, συνήθιζα να περνάω το μεγαλύτερο μέρος των καλοκαιρινών μου διακοπών στη συγκεκριμένη πόλη, που, αν και μικρή, έχει σε κοντινές από αυτήν αποστάσεις μέρη, που επιβάλλεται να επισκεφθείς, σε περίπτωση που βρεθείς στον νομό Μαγνησίας. Όπως είναι φυσικό, από αυτά τα μέρη δεν θα μπορούσε να λείπει και το πανέμορφο Πήλιο, βουνό δίπλα στην πόλη του Βόλου, με ύψος 1.624 μέτρα και ανάμεσα στον Παγασητικό Κόλπο και το Αιγαίο Πέλαγος. Επονομαζόμενο αλλιώς και «σπίτι» των Κενταύρων, το Πήλιο είναι ένα μέρος, που συνδυάζει μοναδικά το καταπράσινο του βουνού με το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, δημιουργώντας τοπία, που εντυπωσιάζουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες του, από τα οποία δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα παραδοσιακά, πετρόκτιστα, σε πολλές περιπτώσεις, χωριουδάκια. Γι’ αυτούς τους λόγους, το Πήλιο καθιστά τον νομό Μαγνησίας, ίσως, τον ομορφότερο στη Θεσσαλία.

ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ–ΠΟΡΤΑΡΙΑ

Ανεβαίνοντας από τον Βόλο προς το Πήλιο, συναντάς δύο από τα γραφικότερα χωριά του Πηλίου, την Μακρινίτσα και την Πορταριά, ευρισκόμενα σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων μεταξύ τους. Χτισμένα μέσα στα πλατάνια και στις πήγες, ξεχωρίζουν για τα πετρόκτιστα σπίτια και αρχοντικά, πολλά από τα οποία έχουν μετατραπεί σε παραδοσιακούς ξενώνες και για τη θέα που έχουν, καθώς από αυτά τα δύο χωριά μπορείς να δεις τον Βόλο και τον Παγασητικό Κόλπο. Πηγαίνοντας στα δύο αυτά χωριά, μπορείς να απολαύσεις τον καφέ και το φαγητό σου στη σκιά των αιωνόβιων πλατανιών και να περιηγηθείς στα γραφικά σοκάκια τους, οπού και θα βρεις μαγαζάκια με αναμνηστικά και παραδοσιακά πηλιορείτικα προϊόντα. Στη Μακρινίτσα, τέλος, θα συναντήσεις το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας, οικοδομημένο στην κεντρική της πλατεία, και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας του Πηλίου, που στεγάζεται στο αρχοντικό Τόπαλη, ευρισκόμενο κάτω από την πλατεία της Μακρινίτσας.

ΖΑΓΟΡΑ-ΧΟΡΕΥΤΟ-ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ

Συνεχίζοντας την περιήγησή σου στο Πήλιο, συναντάς το μεγαλύτερο και ένα από τα ομορφότερα χωριά του Πηλίου, τη Ζαγορά, σε απόσταση 1 ώρας και 20 λεπτών περίπου από τον Βόλο. Χωρισμένη σε 4 συνοικίες, την Αγία Παρασκευή, την Αγία Κυριακή, τον Άγιο Γεώργιο και τον Σωτήρα, αμφιθεατρικά κτισμένες στην πλαγιά του βουνού, η Ζαγορά προσφέρει θέα στο Αιγαίο, ενώ από αυτήν δεν λείπουν τα παραδοσιακά πηλιορείτικα αρχοντικά και οι πηγές ανάμεσα στα πλατάνια. Στη Ζαγορά, θα συναντήσεις μια ιστορική βιβλιοθήκη, χτισμένη στην κεντρική πλατεία της, με χρόνο λειτουργίας αναγόμενο στον 18ο αιώνα, όπου φυλάσσονται 5.000 χειρόγραφα και παλαίτυπα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ζαγορά φημίζεται παγκοσμίως για τα μήλα της, καλλιεργούμενα στο πλαίσιο του γνωστού αγροτικού συνεταιρισμού, Ζαγορίν. Σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από τη Ζαγορά, βρίσκεται ο οικισμός και η παραλία του Χορευτού, που είναι το επίνειο της Ζαγοράς. Η πρόσβαση στην παραλία του Χορευτού είναι δυνατή και από διαδρομή που ξεκινάει από τη Ζαγορά και ενδείκνυται για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Η αμμουδερή παραλία, εκτεινόμενη σε 2 χιλιόμετρα μήκος, είναι αναμφισβήτητα μία από τις ομορφότερες του Πηλίου και ξεχωρίζει για τα πεντακάθαρα νερά της και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα. Στη μία άκρη της παραλίας, θα συναντήσετε το οργανωμένο κάμπινγκ, Chorefto Camp Pelion, το οποίο ενδείκνυται για ήρεμες διακοπές και ταιριάζει σε όλες τις ηλικίες. Στο αριστερό μέρος της παραλίας του Χορευτού, βρίσκεται η παραλία της Παρίσαινας, η οποία προτιμάται για ελεύθερο κάμπινγκ. Λίγα χιλιόμετρα από την παραλία του Χορευτού, θα συναντήσεις την παραλία των Αγίων Σαράντα, με κρυστάλλινα, καταγάλανα νερά και με τα βράχια να δημιουργούν φυσική σκιά, για όσους δεν προτιμούν την οργανωμένη παραλία.

ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑ–ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ–ΦΑΚΙΣΤΡΑ

Η Τσαγκαράδα, σε απόσταση 55 χιλιομέτρων από τον Βόλο, είναι ένα πανέμορφο χωριό, που ξεχωρίζει για την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική του. Στην αρχή της Τσαγκαράδας, βρίσκεται ένα πέτρινο μονότοξο γεφύρι 18 μέτρων, που ενώνει την Τσαγκαράδα με το κοντινό σε αυτήν χωριό, το Ξουρίχτι, ενώ μέσα στο χωριό υπάρχει ένας πλάτανος 1.000 ετών, που, με τη σκιά του, καλύπτει ολόκληρη την πλατεία της Τσαγκαράδας. Είναι γνωστή για τις εντυπωσιακές παραλίες, που βρίσκονται κοντά της, μία από τις οποίες είναι και ο Μυλοπόταμος. Πράγματι, πρόκειται για μια βοτσαλωτή, σχετικά μικρής έκτασης παραλία, περιτριγυρισμένη από απόκρημνα βράχια, που δημιουργούν ένα επιβλητικό τοπίο. Τα νερά είναι διάφανα και γαλαζοπράσινα και είναι πραγματικά απολαυστικό να κολυμπάς σε αυτά. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι, το περισσότερο διάστημα του χρόνου, στον Μυλοπόταμο, υπάρχουν τεράστια κύματα, που, σε συνδυασμό με τα βράχια, που υπάρχουν μέσα στη θάλασσα, την καθιστούν απαγορευτική για κολύμπι. Ακόμα και έτσι, όμως, μπορείς να απολαύσεις τη θέα στο Αιγαίο, καθισμένος στο ταβερνάκι ή την καφετέρια, που βρίσκονται πάνω από την παραλία. Κοντά στην παραλία του Μυλοπόταμου, βρίσκεται η μικρή παραλία της Φακίστρας, που χαρακτηρίζεται για την άγρια ομορφιά της. Προσβάσιμη μόνο με τα πόδια από ένα στενό μονοπάτι, η παραλία της Φακίστρας είναι κρυμμένη και σχετικά απομονωμένη μέσα στα πλατάνια και στα απότομα βράχια, που την περιτριγυρίζουν, τα οποία δημιουργούν έναν μικρό κολπίσκο. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη και παρά το γεγονός ότι η πρόσβαση δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη, τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά της θα σε αποζημιώσουν και με το παραπάνω.

ΧΑΝΙΑ

Πρόκειται για το ορεινότερο χωριό του Πηλίου, χτισμένο σε υψόμετρο 1.200 μέτρων και σε απόσταση 26 χιλιομέτρων από τον Βόλο. Τα Χάνια είναι ένα χωριό, που αγκαλιάζεται από καστανιές, έλατα, οξιές και αποτελεί αγαπημένο προορισμό, για όσους αγαπάνε τα χειμερινά σπορ, καθώς, σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το χωριό, βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου. Είναι ένας προορισμός ιδανικός και για το καλοκαίρι, καθώς χαρίζει δροσιά και προσφέρει δυνατότητες πεζοπορίας και εξερεύνησης στα καταπράσινα λιθόστρωτα μονοπάτια, που υπάρχουν γύρω από το χωριό. Στο χωριό, θα βρεις παραδοσιακούς ξενώνες και ταβερνάκια, οπού μπορείς να γευτείς την παραδοσιακή πηλιορείτικη κουζίνα.

ΑΦΗΣΣΟΣ

Η Άφησσος είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό του Νότιου Πηλίου, στις ακτές του Παγασητικού, αμφιθεατρικά χτισμένο και σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τον Βόλο. Πρόκειται για ένα από τα γνωστότερα τουριστικά θέρετρα του Νοτίου Πηλίου, το οποίο είναι γεμάτο ξενοδοχεία και σφύζει από ζωή, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα σπίτια, που εκτείνονται κατά μήκος της θάλασσας, θυμίζουν νησί, ενώ το πράσινο, που φτάνει κοντά στην παραλία, αποτελεί τη λεπτομέρεια που απογειώνει το τοπίο.

 


Παναγιώτα Προβατά

Είναι 20 χρονών και σπουδάζει στη Νομική Σχολή Αθηνών. Έχει λάβει μέρος σε προσομοιώσεις και συνέδρια σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών της. Αγαπάει την ανάγνωση βιβλίων, τη μουσική, τα ταξίδια, τις θεατρικές παραστάσεις και τις συναυλίες και γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά. Αυτή την περίοδο εργάζεται στον τομέα προώθησης προϊόντων, ενώ στον ελεύθερο χρόνο ασχολείται με τον αθλητισμό και ειδικότερα το στίβο, στο χώρο του οποίου έχει συμμετάσχει σε αγώνες και εθελοντικές δράσεις.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτα Προβατά
Παναγιώτα Προβατά
Είναι 20 χρονών και σπουδάζει στη Νομική Σχολή Αθηνών. Έχει λάβει μέρος σε προσομοιώσεις και συνέδρια σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών της. Αγαπάει την ανάγνωση βιβλίων, τη μουσική, τα ταξίδια, τις θεατρικές παραστάσεις και τις συναυλίες και γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά. Αυτή την περίοδο εργάζεται στον τομέα προώθησης προϊόντων, ενώ στον ελεύθερο χρόνο ασχολείται με τον αθλητισμό και ειδικότερα το στίβο, στο χώρο του οποίου έχει συμμετάσχει σε αγώνες και εθελοντικές δράσεις.