23.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΗ υπόθεση Snowden και πάλι στο τραπέζι

Η υπόθεση Snowden και πάλι στο τραπέζι


Της Ευφροσύνης Κουκουφιλίππου, 

Ο Edward Snowden απασχόλησε για πρώτη φορά τη διεθνή επικαιρότητα τον Ιούνιο του 2013. Ο πρώην συνεργάτης της National Security Agency (NSA) και της Central Intelligence Agency (CIA) κατάφερε να συγκεντρώσει μεγάλο όγκο απορρήτων αρχείων, που αποκάλυπταν ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν Αμερικανούς και ξένους πολίτες, αλλά και κυβερνήτες άλλων χωρών, κατέγραφαν τις ιδιωτικές τους συνομιλίες και συνέλεγαν προσωπικά δεδομένα. Το Μάιο του ίδιου έτους, πέταξε στο Χονγκ Κονγκ, ήρθε σε επαφή με δημοσιογράφους της εφημερίδας “The Guardian” και έδωσε στο φως της δημοσιότητας τα μαζικά προγράμματα παρακολούθησης που εκτελούνταν, εν αγνοία των Αμερικανών πολιτών. Ο Snowden ζήτησε σε πολλές χώρες άσυλο και, τελικά, του παραχωρήθηκε πολιτικό άσυλο από τη Ρωσία, γεγονός που δημιούργησε μεγάλη δυσαρέσκεια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θεωρείται ο νούμερο ένα καταζητούμενος άνθρωπος στον κόσμο, ενώ σήμερα συνεχίζει να παραμένει αυτοεξόριστος σε μυστική τοποθεσία στη Ρωσία.

Μετά την αποκάλυψη που «έκαιγε» τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ακολούθησαν κύματα αντιδράσεων, με την κοινή γνώμη των ΗΠΑ να διχάζονται. Ο Snowden είναι ήρωας ή προδότης; Οι δυο πρόεδροι των ΗΠΑ -Obama και Trump- έχουν δείξει εχθρικότητα προς το πρόσωπό του, καθώς αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 30 ετών, αν επιστρέψει στην πατρίδα του, εφόσον, αμέσως μόλις διέρρευσαν οι πληροφορίες, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς του απέδωσαν κατηγορίες περί κλοπής κυβερνητικής ιδιοκτησίας, διακίνησης πληροφοριών εθνικής άμυνας, χωρίς άδεια, και σκόπιμη διαβίβαση απορρήτων στοιχείων των μυστικών υπηρεσιών σε μη εξουσιοδοτημένους αποδέκτες. Από τη μεριά της, η NSA γνωρίζει σε ποια αρχεία απέκτησε πρόσβαση ο Snowden, καθώς άφησε ηλεκτρονικά αποτυπώματα, όμως δεν γνωρίζει ποια ακριβώς από αυτά αντέγραψε.

Ο Donald Trump, σε προεκλογικό του “tweet”, το 2016, είχε σχολιάσει πως ο Snowden είναι προδότης, πρέπει να εκτελεστεί και πως θα γινόταν θαυμαστής του, μόνο εάν έδινε στον τύπο τις τηλεφωνικές συνομιλίες του πρώην Προέδρου, Barak Obama. Μία τετραετία αργότερα, και πάλι προεκλογικά, ο Trump αλλάζει εκ βάθρων τη θέση του, ως προς το ζήτημα και, προ λίγων ημερών, δήλωσε πως θα κοιτάξει λεπτομερώς την υπόθεση και θα σκεφτεί σοβαρά να δώσει χάρη στον ίδιο άνθρωπο που είχε χαρακτηρίσει προδότη. Η επικοινωνιακή «κωλοτούμπα» του πλανητάρχη εγείρει -και πάλι- υποψίες ότι η Ρωσία μπορεί να εμπλέκεται στενά. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, για να δικαιολογήσει την δήλωσή του, επισήμανε στην “The New York Post” πως «πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι θα έπρεπε να μεταχειριστεί διαφορετικά και άλλοι πιστεύουν ότι έκανε πολύ άσχημα πράγματα».

Όμως τι θα μπορούσε να κρύβει μία τέτοια κίνηση του Αμερικανού Προέδρου; Τα γαλλικά μέσα, όπως και κάποια από τα αμερικανικά, ήδη βουίζουν, υποστηρίζοντας ότι η ρίζα για την αλλαγή της γνώμης του Trump βρίσκεται στις κατευθύνσεις που του δίνει ο Ρώσος ομόλογός του. Ως πιο πιθανή αιτία προβάλλεται η πιθανότητα τα στοιχεία που εξέθεσε ο Snowden να αφορούν άμεσα τον πλανητάρχη, κατά την προεκλογική του καμπάνια, το 2016, και τα πρώτα δυόμιση χρόνια της προεδρίας του, η οποία σχετίζεται με συνδέσμους του στη Ρωσία, πληροφορία που επιβεβαιώθηκε με μυστικό Αμερικανό πράκτορα που εγκολπώθηκε στα εσωτερικά της Ρωσίας. Εάν, λοιπόν, του αποδοθεί χάρη, δεν θα υπάρχει λόγος αποκάλυψης τέτοιων στοιχείων κατά του Trump, τα οποία θα ενοχοποιούν και τον Vladimir Putin, από τη στιγμή που, μέχρι σήμερα, και οι δύο αρνούνται πεισματικά τέτοιους ισχυρισμούς και υποστηρίζουν πως ουδεμία ανάμειξη της Μόσχας υπήρξε για την εκλογή του Donald Trump.

Ο Edward Snowden επικροτεί την πρόθεση του Προέδρου των ΗΠΑ και επιμένει σθεναρά στο αίτημα του για δίκαιη δίκη. Ο δικηγόρος του, μάλιστα, έχει υπογραμμίσει σε συνέντευξη του «Πιστεύω ότι δεν πρόκειται για χάρη, αλλά για εγκατάλειψη όλων των πιθανών κατηγοριών ενάντια του Edward Snowden» και ακόμη «Επρόκειτο, όχι μόνο για το συμφέρον των Αμερικανών πολιτών, αλλά και για το συμφέρον ολόκληρης της ανθρωπότητας».

Ο Snowden είναι ήρωας, γιατί αποκάλυψε στην ανθρωπότητα ότι παραβιάζονται καθημερινά θεμελιώδη δικαιώματα, τα οποία, έπειτα από αγώνες, τελικά σήμερα θεωρούνται αυτονόητα, όπως το δικαίωμα της προσωπικότητας, της ελευθερίας του λόγου και του ιδιωτικού βίου. Έβαλε το δικό του λιθαράκι για να γίνει ο κόσμος που ζούμε καλύτερος και για να συνεχίσει να βασίζεται σε βασικές ανθρώπινες αξίες και ιδανικά. Αποκάλυψε ότι ο “Μεγάλος Αδερφός” δεν είναι απλώς μία δυστοπική μυθοπλασία, όπως αυτή στο μυθιστόρημα του George Orwell, με τίτλο 1984, αλλά η καθημερινή μας ζωή, πριν λίγα χρόνια και, μάλιστα, εν αγνοία μας, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι έχουμε απαλλαχθεί από τον κίνδυνο. Η πράξη του στόχευε στο να αλλάξει η πολιτική των ΗΠΑ, που θυσίαζαν τα πάντα στο βωμό της κυβερνητικής υπεροχής τους στον πλανήτη, για να επιτύχουν τα επιθυμητά κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα, και όλα αυτά τοποθετώντας μπροστά τη “βιτρίνα” της τρομοκρατίας, της 11ης Σεπτεμβρίου. Κατάφερε, όμως, μία ουσιαστική αλλαγή ή απλώς μας έδειξε τις “τρύπες” του συστήματος; Με τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και την ενσωμάτωσή της στην ανθρώπινη ρουτίνα, πιο πιθανό φαίνεται, δυστυχώς, το δεύτερο.


Ευφροσύνη Κουκουφιλίππου

Γεννήθηκε στην Αθήνα και πέρασε τα σχολικά της χρόνια στο Ναύπλιο. Είναι φοιτήτρια στο 2ο έτος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Είναι επίσης, απόφοιτος υπότροφος προγράμματος του Πανεπιστημίου Harvard για μαθητές λυκείου και έχει λάβει μέρος σε προγράμματα προσομοίωσης του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Κοινοβουλίου. Μιλάει άπταιστα αγγλικά και γαλλικά. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την εκμάθηση άλλων ξένων γλωσσών και την άθληση.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ευφροσύνη Κουκουφιλίππου
Ευφροσύνη Κουκουφιλίππου
Γεννήθηκε στην Αθήνα και πέρασε τα σχολικά της χρόνια στο Ναύπλιο. Είναι φοιτήτρια στο 2ο έτος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Είναι επίσης, απόφοιτος υπότροφος προγράμματος του Πανεπιστημίου Harvard για μαθητές λυκείου και έχει λάβει μέρος σε προγράμματα προσομοίωσης του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Κοινοβουλίου. Μιλάει άπταιστα αγγλικά και γαλλικά. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την εκμάθηση άλλων ξένων γλωσσών και την άθληση.