23.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςMontana: Ένα ακόμη Ρεπουμπλικανικό προπύργιο

Montana: Ένα ακόμη Ρεπουμπλικανικό προπύργιο

Της Κυριακής Θεοδοσάκη,

Η πολιτεία της Montana, ευρισκόμενη στα βορειοδυτικά των Η.Π.Α., δεν είναι μόνο γνωστή για τη γεωγραφική θέση και τον φυσικό πλούτο της, αλλά και για τον πολιτικό προσανατολισμό της. Μία πολιτεία 1,086,760 πολιτών, με σημαντικά ποσοστά γηγενών πληθυσμών, είναι ένα αναμφισβήτητο “red state”. Πρόκειται για μια από τις πιο ομοιογενείς φυλετικά πολιτείες, δεδομένων και των χαμηλών ποσοστών Αφροαμερικανών και ασιατικής καταγωγής πολιτών˙ μια ομοιογένεια που αντικατοπτρίζεται και στις πολιτικές προτιμήσεις της πολιτείας.

Ειδικότερα, αναφορικά με την ενδοπολιτειακή κομματική κατεύθυνση, αν και ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Steve Bullock, είναι δημοκρατικός, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα υπερτερεί στην πολιτειακή νομοθετική εξουσία. Πιο συγκεκριμένα, στην πολιτειακή Γερουσία, οι Ρεπουμπλικάνοι είναι 58 έναντι 42 Δημοκρατικών, ενώ, αντίστοιχα, στην πολιτειακή Βουλή των Αντιπροσώπων, 30 έναντι 20.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στο Κογκρέσο˙ 2 γερουσιαστές, εκ των οποίων 1 είναι Ρεπουμπλικάνος και 1 αντιπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, συνθέτουν την αντιπροσωπεία της Montana στο ομοσπονδιακό επίπεδο. Λαμβάνοντας υπόψιν την διάρθρωση της οικονομίας της πολιτείας, τα ζητήματα, που αφορούν περισσότερο τους αντιπροσώπους της, επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, στον αγροτικό τομέα, την ενέργεια και τις υπηρεσίες. Αυτό οφείλεται στο ότι ο πρωτογενής και ο τριτογενής, ειδικά τα τελευταία χρόνια, τομέας της οικονομίας διαδραματίζουν τους βασικούς άξονες της οικονομικής δραστηριότητας. Με άλλα λόγια, μια αγροτική οικονομία, πλούσια σε φυσικούς πόρους, που αξιοποιεί παράλληλα και των τομέα των υπηρεσιών, όπως η τεχνολογία και ο τουρισμός.

Ευρύτερα, η επικράτηση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Montana διαφαίνεται και από την πορεία που διαγράφει στις προεδρικές εκλογές. Αν και ο αριθμός των εκλεκτορικών ψήφων, που προσφέρει, είναι μικρός -μόνο 3 ψήφους-, είναι σημαντική για τον εκάστοτε ρεπουμπλικάνο υποψήφιο λόγω του σταθερού πολιτικού προσανατολισμού της. Στις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2000 μέχρι και το 2016, η πολιτεία έχει επιλέξει σε ποσοστό 100% ρεπουμπλικάνο υποψήφιο, ενώ, παράλληλα, την ίδια περίοδο, το ποσοστό στήριξης στον νικηφόρο υποψήφιο ανέρχεται στο 60%. Ένα αρκετά αξιόλογο ποσοστό για όσους επιδίδονται στις προβλέψεις για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Έτσι, όπως, το 2016, ο Donald Trump επικράτησε στην Montana έναντι της Hilary Clinton, με διαφορά μεγαλύτερη των 20 μονάδων (σε ποσοστό 56,2%), παρόμοια πορεία φαίνεται να έχει και τώρα. Αν και στα primaries του Δημοκρατικού κόμματος η πολιτεία στήριξε τον δημοκρατικό υποψήφιο, Joe Biden, στην πορεία για την προεδρική κάλπη φαίνεται να επιστρέφει στην παραδοσιακή πολιτική της. Παρόλο που, σε γενικές γραμμές, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται να δίνουν ένα προβάδισμα 9 μονάδων στον Joe Biden, στη Montana οι σφυγμομετρήσεις δίνουν ένα ποσοστό 51,7% στον Donald Trump έναντι ενός 43% για τον Biden.

Καταληκτικά, πολιτείες σαν τη Montana αποτελούν τη σταθερή βάση κάθε υποψηφίου, βάσει της ιστορικής τους πορείας, σε αντίθεση με την αβεβαιότητα των “swing states”. Ωστόσο, η γενικότερη εικόνα, εν όψει των φετινών προεδρικών εκλογών, δεν φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκή για τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο. Συνεπώς, θα καταφέρουν τέτοιες πολιτείες να δώσουν τη νίκη στον Donald Trump και να προκαλέσουν μια ανατροπή των προγνωστικών παρόμοια με εκείνη του 2016;


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Κυριακή Θεοδοσάκη

Σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά και συμμετέχει ενεργά σε προσομοιώσεις (Εuropa.S, RhodesMRC). Συμμετείχε στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ευρωπαϊκές εκλογές «This time I’m voting» ως εθελόντρια. Ενδιαφέρεται για τα ευρωπαϊκά θέματα καθώς και για τα ζητήματα της διεθνούς πολιτικής.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριακή Θεοδοσάκη
Κυριακή Θεοδοσάκη
Σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά και συμμετέχει ενεργά σε προσομοιώσεις (Εuropa.S, RhodesMRC). Συμμετείχε στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ευρωπαϊκές εκλογές «This time I’m voting» ως εθελόντρια. Ενδιαφέρεται για τα ευρωπαϊκά θέματα καθώς και για τα ζητήματα της διεθνούς πολιτικής.