14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςSouth Dakota: Η Πολιτεία του όρους Rushmore

South Dakota: Η Πολιτεία του όρους Rushmore


Του Νικόλαου Καραμήτρου,

Περίπου 110 χρόνια μετά την ανακήρυξη των Η.Π.Α. σε ανεξάρτητο κράτος, στις 2 Νοεμβρίου 1889, η South Dakota γίνεται δεκτή στο ομόσπονδο κράτος, όπως και η συνορεύουσά της, North Dakota. Τη μεσοδυτική περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, με πρωτεύουσα το Πιερ, διαρρέει ο ποταμός Missouri. Η ένταξή της στον κορμό της Συνταγματικής Δημοκρατίας διεύρυνε περαιτέρω τα σύνορα της συνομοσπονδίας και ενίσχυσε τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά το λιγοστό – συγκριτικά με άλλες Πολιτείες – πληθυσμό της.

Αν και τα εδάφη της αγγίζουν τα 199.729 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ενδείκνυνται για την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, ο πληθυσμός της παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και είναι η 47η σε πληθυσμό Πολιτεία των Η.Π.Α (869.666 κάτοικοι). Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο αγροτικός πληθυσμός της Dakota αυξάνεται σημαντικά. Ωστόσο, προς τα μέσα του 20ου αιώνα, παρατηρείται μια κινητικότητα των νέων ανθρώπων προς τα αστικά κέντρα της Πολιτείας ή και εκτός αυτής. Ιδιαίτερο ρόλο διαδραμάτιζε ανέκαθεν η φυλή Σίου, ευρύτερα γνωστή ως φυλή των Ινδιάνων, από την οποία πήρε το όνομά της και η Πολιτεία της Dakota, το όνομα της οποίας στην ομώνυμη γλώσσα σημαίνει «φιλία».

Όσον αφορά τη δημογραφική κατανομή της South Dakota, αξίζει να αναφερθεί πως το 84.47% είναι λευκοί πολίτες, το 8.72% ιθαγενείς Αμερικανοί και το 1.88% Αφροαμερικανοί. Οι κάτοικοι της φυλής Σίου αριθμούν πλέον περισσότερους από 150.000 ανθρώπους και χάρη στις ολοένα αυξανόμενες γεννήσεις αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο εντός των επόμενων δεκαετιών. Επίσημη γλώσσα της Πολιτείας είναι τα αγγλικά, που μιλούνται σε ποσοστό 93.54%, ενώ, σε πολύ μικρότερο ποσοστό, χρησιμοποιούνται τα ισπανικά. Οι κάτοικοί της χωρίζονται συχνά σε αυτούς που κατοικούν ανατολικά του ποταμού Missouri (East River) και σε αυτούς που κατοικούν στα δυτικά αυτού (West River). Οι δύο περιοχές εμφανίζουν διακριτές κοινωνικοοικονομικές διαφορές.

Η περιοχή της σημερινής South Dakota κατοικείται – σύμφωνα με ιστορικές πηγές – εδώ και περίπου 10.000 έτη. Στις αρχές του 18ου αιώνα, μετακινείται εκεί η φυλή Σίου και ασχολείται με τις αγροτικές δραστηριότητες. Ωστόσο, λόγω της πλούσιας σε κοιτάσματα χρυσού περιοχής, τον 19ο αιώνα, μετακινούνται στην περιοχή οι πρώτοι άποικοι από τη Γαλλική Δημοκρατία και αγοράζουν την περιοχή (αγορά της Louisiana). Έτσι, οι άποικοι προωθούν τη διαδικασία της ένταξης στις Η.Π.Α., που συντελείται, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το 1889. Παρά την πρόταση του Κογκρέσο για τη δημιουργία μιας κοινής Πολιτείας της Dakota, οι Νότιοι διατήρησαν την αυτονομία τους και τελικά έγιναν δεκτές στην ένωση των Πολιτειών ξεχωριστά και οι δυο Πολιτείες της Dakota.

Τα εύφορα εδάφη, που αγγίζουν τον ποταμό Missouri, έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής, η οποία αποτελεί τον σημαντικότερο κλάδο της τοπικής οικονομίας. Τα κοιτάσματα χρυσού, τσιμέντου, μαρμάρου, πετρελαίου είναι, επίσης, τομείς με τους οποίους ασχολούνται οι γηγενείς. Η ηλεκτρική ενέργεια της Πολιτείας παράγεται σχεδόν στο σύνολό της από υδροηλεκτρικά εργοστάσια και φυσικό αέριο. Η οικονομία επωφελείται, κυρίως, από τις ομοσπονδιακές στρατιωτικές βάσεις, αλλά, τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει επενδύσεις και σε άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός. Αναφορά πρέπει να γίνει και στο εθνικό μνημείο του Όρους Rushmore, που απεικονίζει τέσσερις Προέδρους των Η.Π.Α., προσελκύει περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους ανά έτος και δικαιολογημένα θεωρείται αρχιτεκτονικό αριστούργημα, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψιν του την εποχή κατασκευής του.

Το Σύνταγμα της South Dakota θεσπίστηκε το 1889. Έκτοτε, έχει υποστεί πληθώρα τροποποιήσεων. Η διάκριση των εξουσιών είναι τριμερής: η εκτελεστική ασκείται από τον Κυβερνήτη και η νομοθετική από τις δύο βουλές: των αντιπροσώπων, αποτελούμενη από 70 βουλευτές και των γερουσιαστών, την οποία συγκροτούν 35 μέλη. Η δικαστική διαρθρώνεται σε ένα Ανώτατο Δικαστήριο από 5 Αρχιδικαστές και από τοπικά δικαστήρια αστικής και ποινικής δικαιοδοσίας. Ουσιαστικές εξουσίες συγκεντρώνονται «εις τας χείρας του λαού», που έχει δικαίωμα υποβολής νομοθετικών προτάσεων και αναφοράς σημαντικών θεμάτων στις αρχές, με αποτέλεσμα η South Dakota να είναι μία από τις πιο δημοκρατικές Πολιτείες της Συνταγματικής Δημοκρατίας.

H σημερινή και 33η Κυβερνήτης είναι η Kristi Noem του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Οι Ρεπουμπλικάνοι κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή της Πολιτείας και στις προεδρικές εκλογικές αναμετρήσεις, από το 1972 έως και σήμερα, βάφοντας την Πολιτεία «έντονο κόκκινο». Από την άλλη οι κάτοικοι του Όρους Rushmore εκλέγουν 2 Γερουσιαστές και 1 Αντιπρόσωπο Βουλευτή στο Κογκρέσο.

Είναι προφανές πως η South Dakota είναι μία αμιγώς Ρεπουμπλικανική Πολιτεία, αφού υπολογίζεται πως το 61% των κατοίκων είναι εκ πεποιθήσεως Ρεπουμπλικάνοι και μόνο το 31% Δημοκρατικοί. Αποτελεί, λοιπόν, ένα «όπλο» για τον Donald J. Trump στις επερχόμενες εκλογές. Ωστόσο, οι κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις δρουν, όπως έχει επανειλημμένα δείξει η ιστορία, ως καταλύτης στη διαμόρφωση των πολιτικών πραγμάτων. Γι’ αυτό, ποτέ δεν μπορούμε να προβλέψουμε με βεβαιότητα το εκλογικό αποτέλεσμα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Νίκος Καραμήτρος

Γεννημένος το 2001. Διανύει το πρώτο έτος των σπουδών του στο τμήμα Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια με αντικείμενο το Διεθνές Δίκαιο, για το οποίο τρέφει μεγάλο ενδιαφέρον. Μιλάει αγγλικά και γερμανικά. Είναι μέλος του European Law Students’ Association (ELSA Komotini).

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Καραμήτρος
Νίκος Καραμήτρος
Γεννημένος το 2001. Διανύει το πρώτο έτος των σπουδών του στο τμήμα Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια με αντικείμενο το Διεθνές Δίκαιο, για το οποίο τρέφει μεγάλο ενδιαφέρον. Μιλάει αγγλικά και γερμανικά. Είναι μέλος του European Law Students’ Association (ELSA Komotini).