22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαIn MemoriamIn Memoriam: Πριγκίπισσα Μαρίνα της Ελλάδας και της Δανίας

In Memoriam: Πριγκίπισσα Μαρίνα της Ελλάδας και της Δανίας


Του Άγγελου Μεταλλίδη,

Η Πριγκίπισσα Μαρίνα της Ελλάδας και της Δανίας ήταν η σύζυγος του Γεωργίου, δούκα του Κεντ, τέταρτου γιου του βασιλιά Γεωργίου Ε’ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Μαίρης της Βυρτεμβέργης-Τεκ. Ήταν κόρη του πρίγκιπα Νικολάου και της Μεγάλης Δούκισσας Έλενας Βλαντιμίροβνα της Ρωσίας. Νονά της ήταν η βασίλισσα Μαίρη, γιαγιά της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, ενώ ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν πρώτος ξάδελφός της.

Η Πριγκίπισσα Μαρίνα γεννήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 1906 στην Αθήνα. Είχε δυο μεγαλύτερες αδελφές, την Όλγα και την Ελισάβετ. Η μητέρα της ήταν η Μεγάλη Δούκισσα Ελένη Βλαντιμίροβνα της Ρωσίας, εγγονή του Αλεξάνδρου Β΄, τσάρου της Ρωσίας. Βαπτίσθηκε προς στο τέλος του 1906 και ανάδοχοί της ήταν ο Γεώργιος Α΄ της Ελλάδας, ο Εδουάρδος Ζ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου, η σύζυγός του, Μαίρη του Τεκ, ο Ανδρέας, πρίγκιπας της Ελλάδας, ο Μπόρις Βλαδιμήροβιτς, μέγας δούκας της Ρωσίας και η Βικτώρια Φεοντόροβνα, μεγάλη δούκισσα της Ρωσίας. Έζησε στο Τατόι, μέχρι τα 11 της, που εξορίστηκε με όλη τη βασιλική οικογένεια, μετά την ανατροπή του καθεστώτος. Το 1932, η Πριγκίπισσα Μαρίνα και ο Γεώργιος, δούκας του Κεντ, που ήταν δεύτερα ξαδέλφια μέσω του Χριστιανού Θ΄ της Δανίας, συναντήθηκαν στο Λονδίνο. Ο αρραβώνας τους ανακοινώθηκε τον Αύγουστο του 1934. Στις 29 Νοεμβρίου 1934, παντρεύτηκαν στο Αβαείο του Γουέστμινστερ. Τον γάμο τους ακολούθησε μια ελληνική τελετή στο ιδιωτικό παρεκκλήσι στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Ήταν η πρώτη βασιλική εκδήλωση που μεταδόθηκε ζωντανά από το ραδιόφωνο. Είχε οκτώ παράνυφους, τις πρώτες της εξαδέλφες της και Ελληνίδες πριγκίπισσες, Ειρήνη, Ευγενία και Αικατερίνη, την πρώτη εξαδέλφη της μητέρας της, τη Μεγάλη Δούκισσα Κίρα Κυρίλλοβνα της Ρωσίας, τη Γιουλιάνα, μέλλουσα βασίλισσα της Ολλανδίας, την ανιψιά του συζύγου της, Ελισάβετ Β’, μέλλουσας βασίλισσας του Ηνωμένου Βασιλείου και τις εξαδέλφες του συζύγου της, τη Λαίδη Ίρις Μαουντμπάττεν και τη Λαίδη Μαίρη Κέιμπριτζ. Το νυφικό της ήταν λευκό και ασημένιο μπροκάρ, σχεδιασμένο από τον Edward Molyneux. Είχε μακριά ουρά και τούλινο πέπλο, που κοσμούσε μια τιάρα.

Η Βασιλική Σχολή Κεντημάτων έκανε ένα πάπλωμα ως γαμήλιο δώρο στην πριγκίπισσα Μαρίνα και τον δούκα του Κεντ. Μετά τον γάμο, έγινε η δούκισσα το Κεντ. Το ζευγάρι είχε τρία παιδιά, οκτώ εγγόνια και δεκαέξι δισέγγονα. Το 1942, όμως, η μοίρα είχε άλλα σχέδια. Ο Δούκας του Κεντ σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στη Σκωτία και η Μαρίνα ήταν απαρηγόρητη. Ασχολούνταν με τις φιλανθρωπίες, όπως συνήθιζαν οι γαλαζοαίματοι, ενώ λάτρευε την κοσμική ζωή και έγινε σύμβολο κομψότητας και βασιλικού στιλ. Μιλούσε ρωσικά, γερμανικά, γαλλικά, ενώ τα αγγλικά της είχαν μια «ελκυστική ξένη προφορά», όπως αναφέρει το History of Royal Women. Είχε κάποιες ερωτικές σχέσεις, αργότερα, στη ζωή της, που, όμως, κράτησε μυστικές. Υπηρέτησε ως πρώτη Καγκελάριος του Πανεπιστημίου του Κεντ στο Καντέρμπουρι, από το 1963 μέχρι τον θάνατό της.

Πέθανε στον ύπνο της, στις 27 Αυγούστου 1968, ενώ είχε διαγνωστεί με όγκο στον εγκέφαλο. Η τελετή έγινε στο St. George’s Chapel στο Παλάτι του Windsor, ενώ κηδεύτηκε στο Κοιμητήριο του Frogmore. Κατά τη στιγμή του θανάτου της, ο τίτλος της Πριγκίπισσας Μαρίνας ήταν «Η Αυτής Βασιλική Υψηλότητα Πριγκίπισσα Μαρίνα, Δούκισσα του Κεντ, Κόμισσα του Αγίου Ανδρέα και Βαρόνη του Ντάουνπατρικ, Σύντροφος του Αυτοκρατορικού Τάγματος του Στέμματος της Ινδίας, Κυρία Μεγαλόσταυρου του Βασιλικού Βικτοριανού Τάγματος, Κυρία Μεγαλόσταυρου του Εξαίρετου Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, Κυρία Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ».


Άγγελος Μεταλλίδης

Είμαι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Γεννήθηκα στις 12 Φεβρουαρίου 1998 και μεγάλωσα στην Καλαμαριά του νομού Θεσσαλονίκης. Τα επιστημονικά μου ενδιαφέροντα εντάσσονται στο χώρο της πολιτικής ιστορίας του νέου ελληνικού κράτους και στην διαμόρφωση των πολιτικών θεσμών και ιδεολογιών της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άγγελος Μεταλλίδης
Άγγελος Μεταλλίδης
Είναι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1998 και μεγάλωσε στην Καλαμαριά του νομού Θεσσαλονίκης. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται στο χώρο της πολιτικής ιστορίας του νέου ελληνικού κράτους και στην διαμόρφωση των πολιτικών θεσμών και ιδεολογιών της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας.