17.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝομικά ΘέματαΕθνικός Διαγωνισμός Εικονικής ΔίκηςΑ. Βουβάκης, Α. Μαλιδέλης, Ν. Καψάλης: «Στον φετινό ΕΔΕΔ καταλάβαμε πώς είναι...

Α. Βουβάκης, Α. Μαλιδέλης, Ν. Καψάλης: «Στον φετινό ΕΔΕΔ καταλάβαμε πώς είναι να βρίσκεσαι στο δικαστήριο υπό πραγματικές συνθήκες»


Συνέντευξη στην Αναστασία Ερνεάνου,

Το OffLine Post παρευρέθηκε στην εξαιρετική πρωτοβουλία της Elsa Greece, δίνοντας το παρών στον 6ο Εθνικό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης, ο οποίος στέφθηκε με επιτυχία για έκτη συνεχόμενη χρονιά. Η φετινή καινοτομία ήταν η παράλληλη διεξαγωγή και των τριών δικαιοδοσιών: της ποινικής, της διοικητικής και της πολιτικής. Έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, μιλήσαμε με τους νικητές, ούτως ώστε να μας αναλύσουν τη διαδικασία και να μας περιγράψουν ολόκληρη την εμπειρία. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται η συνέντευξη της νικήτριας ομάδας της Ποινικής Δικαιοδοσίας από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η οποία αποτελούταν από τους Ανδρέα Βουβάκη, Αναστάσιο Μαλιδέλη και Νίκο Καψάλη.

Λίγα λόγια για τους νικητές της Ποινικής Δικαιοδοσίας του 6ου ΕΔΕΔ:

Ο Ανδρέας Βουβάκης είναι τελειόφοιτος φοιτητής της Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και κατάγεται από την Αθήνα. Στο παρελθόν έχει συμμετάσχει στο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών(ThessISMUN). Βασικό κίνητρο του καθ’ όλη τη διάρκεια της φοιτητικής του πορείας είναι η αντιμετώπιση νέων προκλήσεων και η συνεχής βελτίωση και επιμόρφωση. Συμμετείχε φέτος μαζί με τους Ν. Καψάλη και Α. Μαλιδέλη στην Ποινική Δικαιοδοσία του 6ου ΕΔΕΔ, εκπροσωπώντας το ΔΠΘ και μαζί κατέκτησαν την 1η θέση. Ομιλεί Αγγλικά και Γερμανικά. Τα νομικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο Ποινικό και Αστικό Δίκαιο.

Ο Νίκος Καψάλης είναι τελειόφοιτος φοιτητής της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και κατάγεται από την Αθήνα. Είναι ενεργό μέλος του δικτύου της ELSA από το πρώτο έτος των σπουδών του, ενώ φέτος διετέλεσε και Ειδικός Συνεργάτης στο τοπικό Σωματείο της ELSA Komotini. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος δράσεων τόσο του εν λόγω τοπικού, όσο και του Πανεπιστήμιου κερδίζοντας υποτροφία με σκοπό την παρακολούθηση μαθημάτων στον θερινό πρόγραμμα του πανεπιστήμιου του Σάλτσμπουργκ. Έχει συμμετάσχει σε ομάδες νομικής έρευνας που αφορούσαν τον Ποινικό και Εμπορικό Δίκαιο. Η συμμετοχή του στον ΕΔΕΔ βοήθησε καταληκτικά στην απόφαση του για την επαγγελματική του καριέρα, ενώ παράλληλα συνέβαλε στην διάνθηση των δεξιοτήτων του. Κύριος στόχος του είναι η λήψη του πτυχίου, ώστε να εισέλθει στην επόμενη φάση της ζωής του με εφόδια την πιστή στις δυνατότητες του και την αποφασιστικότητα του

Ο Αναστάσιος Μαλιδέλης είναι τελειόφοιτος φοιτητής νομικής του ΔΠΘ και είναι από την Αθήνα. Την χρόνια 2019-2020 διετέλεσε μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Νομικού Περιοδικού της ELSA Komotini «Υπαγωγή» και από φέτος θα είναι τακτικός συνεργάτης. Στο ίδιο περιοδικό έχει δημοσιεύσει νομικές μελέτες και σχολιασμούς δικαστικών αποφάσεων των ποινικών τμημάτων του Αρείου Πάγου. Είναι ενεργό μέλος της ELSA Komotini και έχει συμμετάσχει στην στελέχωση αρκετών οργανωτικών επιτροπών. Έχει, επίσης, συμμετάσχει στην Ομάδα Νομικής Έρευνας της ELSA Komotini με θέμα «Ποινικό Δίκαιο και Σαίξπηρ». Εκπροσωπώντας το ΔΠΘ μαζί με τους Ν. Καψάλη και Α. Βουβάκη κατέκτησαν την 1η θέση στην Ποινική Δικαιοδοσία του 6ο ΕΔΕΔ. Ομιλεί Αγγλικά, Γερμανικά και Ιταλικά. Τα νομικά ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στο Ποινικό Δίκαιο.

  • Πώς ήταν η διαδικασία της προετοιμασίας και τι θυσίες χρειάστηκε να κάνετε;

Ν.Κ. Η διαδικασία στην αρχή ήταν αρκετά αγχώδης, καθώς ήταν δύσκολο να καταλάβουμε ποια είναι η δομή των εγκλημάτων και πως μπορούμε να τα αποδημήσουμε. Σε αυτό το σημείο νομίζω ήταν μεγάλης σημασίας και η βοήθεια που είχαμε από τον προπονητή μας, ο οποίος κατευθείαν μας έδωσε όλο το υλικό. Ήταν μια περίοδος απίστευτα παραγωγική, κάθε βράδυ συναντιόμασταν δύο και τρεις ώρες στο πλαίσιο των οποίων ήταν παραγωγικότατες τόσο οι ερμηνείες όσο και οι σκέψεις που είχαμε, αλλά και παράλληλα η έρευνα που κάναμε. Φυσικά είχαμε και άγχος, ήταν μια απίστευτη περίοδος συνολικά, αλλά δημιουργήσαμε μια βάση και μια απίστευτη φιλία.

  • Πώς σας φάνηκε σαν εμπειρία; Θα την προτείνατε σε συμφοιτητές σας;

Α.Β. Σίγουρα είναι μια φοβερή εμπειρία. Ειδικά για άτομα που θέλουνε να δούνε στην πράξη πως είναι η δικαιοδοσία και το αντικείμενο που τους ενδιαφέρει. Ανεξαρτήτως του αν θα ακολουθήσει τον συγκεκριμένο τομέα κάποιος, πέρα από τις φιλίες που αναπτύσσει και τις γνωριμίες, στο δικαστήριο ή στο ακροατήριο, η εξέταση μαρτύρων όλα σε βοηθάνε να εξελίσσεσαι και είναι ένα μεγάλο εφόδιο για την μετέπειτα όχι μόνο επαγγελματική αλλά και προσωπική ζωή σου.

  • Πιστεύετε πως η εμπειρία αυτή θα συμβάλει με κάποιον τρόπο στην επαγγελματική σας πορεία;

Α.Μ. Θα συμβάλει από την άποψη ότι πήραμε ήδη μια πρώτη γεύση, νομίζω καταλάβαμε πως είναι να βρίσκεσαι στο δικαστήριο υπό πραγματικές συνθήκες, πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η χημεία, είχαμε απίστευτη χημεία και αυτό είναι που κρατάω.

  • Αυτή η εμπειρία σάς βοήθησε να συνειδητοποιήσετε κάποια πράγματα για τη σχολή που επιλέξατε;

Α.Β. Ναι, ειδικά το επίπεδο της επεξεργασίας μας έκανε να αντιληφθούμε αρκετά σημαντικά πράγματα. Για τη σχολή ειδικότερα, ότι όλο αυτό δεν θα είναι εύκολο στο μέλλον. Αλλά είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και αξίζει να καταβάλει κανείς την προσπάθεια.

  • Πιστεύετε πως η νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε λόγω κορωνοϊού, δυσχέραινε τη διαδικασία φέτος; Ποιες αλλαγές εντοπίσατε;

Α.Μ. Νομίζω ότι και μόνο που έγινε δια ζώσης είναι μια επιτυχία τεράστια. Θεωρώ ότι μεγάλο ρόλο σ’ αυτό έπαιξε και η απόφαση της διοργανώτριας. Βέβαια σε όλη την διάρκεια της εικονικής ποινικής δίκης εμείς ως συνήγοροι έπρεπε να παρακολουθούμε με την μέγιστη δυνατή προσοχή την λεκτική και σιωπηρή επικοινωνία όλων των παραγόντων της εικονικής διαδικασίας. Έτσι, η μάσκα μόνο εύκολο δεν κατέστησε το έργο μας. Πρέπει να σημειώσουμε, ωστόσο ότι ήταν αναγκαία για την ασφάλεια όλων μας.

  • Ποια στοιχεία της προσωπικότητάς σας θεωρείτε πως επιστρατεύσατε, για να φέρετε εις πέρας αυτή τη διαδικασία; Τι θα προτείνατε στους επόμενους; 

Ν.Κ. Θεωρώ ότι για ένα άτομο το οποίο είναι συνεργατικό και υπομονετικό, ο διαγωνισμός είναι μια εμπειρία στην οποία μπορεί να εξασκήσει τις δεξιότητες του. Η ευστροφία του και η γενικότερη δυνατότητα του, όταν τον «στήνουν στον τοίχο» να ξεγλιστράει και όταν ξεγλιστράει να κάνει και επίθεση, είναι μια απίστευτη δεξιότητα που θα εξασκήσει πάρα πολύ. Για τους επόμενους, θα έλεγα να λάβουν μέρος και να το χαρούν όσο μπορούνε.

Ευχαριστούμε θερμά για την ευγενική παραχώρηση της συνέντευξης!

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αναστασία Ερνεάνου
Αναστασία Ερνεάνου
Γεννήθηκε το 2000. Σπουδάζει στο τμήμα της Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων σχετικά με τα εγχώρια και τα διεθνή δρώμενα. Αγαπάει τα ταξίδια και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη όσον αφορά τον εθελοντισμό.