18.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΑς ξεμπερδεύουμε με τους συμπλεγματισμούς του παρελθόντος

Ας ξεμπερδεύουμε με τους συμπλεγματισμούς του παρελθόντος


Του Αθανάσιου Μαντζώλα,

Τέσσερα χρόνια στην εξουσία, αν κατάφερε να κάνει κάτι με επιτυχία η Αριστερά, αυτό ήταν να αποδομήσει το ανιστόρητο όσο και ανήθικο επιχείρημα περί ηθικού πλεονεκτήματος. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς, το αριστερό μνημόνιο, τους κεφαλαιακούς ελέγχους, τις Πρέσπες, τον Τσίπρα να γελοιοποιείται στα διεθνή fora, τον υπουργό οικονομικών με την ροζ τσαντούλα και το αρκουδάκι, όλους αυτούς τους απίθανους τύπους που ξύπνησαν ένα πρωί και έγιναν βουλευτές και υπουργοί, τα κότερα, τη διαφθορά, την πρωτοφανή ανικανότητά τους; Ό,τι έχτιζαν τόσα χρόνια πετραδάκι-πετραδάκι, ήρθαν οι ίδιοι και το σάρωσαν. Βέβαια, άλλο πράγμα το ηθικό πλεονέκτημα και άλλο η ιδεολογική ηγεμονία. 

Είναι δυνατόν, σήμερα, εν έτει 2020, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κόμμα που έχει υπάρξει κυβέρνηση και φιλοδοξεί μάλιστα να βρεθεί ξανά σε αυτή τη θέση, στην επέτειο της λήξης του εμφυλίου, του πιο αιματηρού πολέμου της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, να οργανώνει εκδηλώσεις και να τιμά τις κομμουνιστικές θηριωδίες; Αναφέρομαι προφανώς στα εγκλήματα των κομμουνιστών την περίοδο 1946-1949, στην κομμουνιστική ανταρσία, στις αιματηρές επιδρομές στην ελληνική ύπαιθρο, στις μαζικές σφαγές αμάχων, στις βίαιες στρατολογήσεις γυναικών και εφήβων, στην αναγκαστική μεταφορά ανήλικων παιδιών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των χωρών του Ανατολικού Μπλοκ, το λεγόμενο παιδομάζωμα και φυσικά, στην απόπειρα απόσχισης της Μακεδονίας και της Θράκης από τον εθνικό κορμό (σχέδιο Λίμνες).

Καλό είναι να μην αναμοχλεύουμε τα πάθη, μέχρι όμως στον βαθμό που αυτό δεν συνεπάγεται την ιστορική άγνοια και ακόμα χειρότερα, που αποτελεί πρόφαση για την παραποίηση της ιστορίας. Καταπίνουμε παρόμοιες συμπεριφορές από το Κ.Κ.Ε., ως ένδειξη ανεκτικότητας και πλουραλισμού. Αναστατώθηκε -λέει- το κομμουνιστικό κόμμα, το οποίο μάλιστα έβγαλε και σχετική ανακοίνωση διαμαρτυρίας για τη μετάβαση του ΥΦΕΘΑ, Αλκιβιάδη Στεφανή, στον Γράμμο στην ετήσια εκδήλωση μνήμης για τους πεσόντες του ελληνικού στρατού στην τελική μάχη του Εμφυλίου, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης.

Είναι καιρός, νομίζω, να ξεμπερδεύουμε με τους συμπλεγματισμούς του παρελθόντος. Αποτελεί χρέος της εκάστοτε κυβέρνησης, κάθε χρόνο να τιμά αυτήν την λησμονημένη επέτειο, να τιμά τους Έλληνες στρατιώτες που πολέμησαν και κράτησαν την Ελλάδα στον ελεύθερο τότε κόσμο. Κανένας τους δεν επέλεξε να μακελεύεται στα ελληνικά βουνά με Έλληνες. Η θητεία τους τους έβαλε στον αδελφοκτόνο αυτόν πόλεμο. Σε αυτούς οφείλουμε το ότι δεν γίναμε Σοβιέτ, το ότι δεν γίναμε Βουλγαρία και Αλβανία. Ο σημερινός πρωθυπουργός, που φιλοδοξεί για το κόμμα του να αποτελέσει την διάδοχο κατάσταση του κόμματος των φιλελευθέρων, δεν πρέπει να ξεχνά πως όλοι οι φιλελεύθεροι ηγέτες από τον Βενιζέλο έως τον Πλαστήρα και τον Παπανδρέου ήταν και σφοδροί αντικομμουνιστές. Ο Αντικομμουνισμός εξάλλου είναι μία όψη του Φιλελευθερισμού, ασχέτως αν η αριστερά τον έχει αναγάγει από τον χώρο της πολιτικής στο χώρο της ηθικής και του έχει προσδώσει αρνητικό πρόσημο. Κάθε ελεύθερος άνθρωπος οφείλει να αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μορφή ολοκληρωτισμού και σε κάθε μορφή βίας.


Αθανάσιος Μαντζώλας

Γεννήθηκε το 1999 στην Βέροια Ημαθίας. Αποφοίτησε το 2017 από το Γενικό Λύκειο Μελίκης και έκτοτε φοιτά στην Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αθανάσιος Μαντζώλας
Αθανάσιος Μαντζώλας
Γεννήθηκε το 1999 στην Βέροια Ημαθίας. Αποφοίτησε το 2017 από το Γενικό Λύκειο Μελίκης και έκτοτε φοιτά στην Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.