24.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςColorado: Το καινούριο προπύργιο των Δημοκρατικών

Colorado: Το καινούριο προπύργιο των Δημοκρατικών


Του Κωνσταντίνου Χαρέμη,

Από τις αρχές του 21ου αιώνα, το Colorado αποτελεί μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πολιτείες των Η.Π.Α. Η οικονομική και κοινωνική πρόοδος, που έχει επιτευχθεί τα τελευταία 30 χρόνια, είναι αξιοσημείωτη, καθώς η πολιτεία έχει μεταμορφωθεί, από μία αγροτική και συντηρητική κοινωνία της επαρχίας της Αμερικής, σε μια πολιτεία πρότυπο οικονομικής και πολιτισμικής ανάπτυξης.

Το Colorado έγινε η 38η πολιτεία που εντάχθηκε στις Η.Π.Α., όταν, το 1876, ακριβώς 100 χρόνια μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αμερικής, ο τότε Αμερικανός Πρόεδρος, Ulysses S. Grant, υπέγραψε την πράξη προσχώρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανέκαθεν στην πολιτεία υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός φυλών αυτόχθονων Αμερικάνων, ο οποίος, όμως, αυξήθηκε ριζικά, έπειτα από τη βάναυση εκδίωξη, που επιχείρησε στις νότιες πολιτείες των Η.Π.Α. o 7ος πρόεδρος της Αμερικής, Andrew Jackson, από το 1830 έως το 1841. Οι αυτόχθονες Αμερικάνοι είχαν πολύ λιγότερες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας σε σχέση με τον λευκό πληθυσμό και συχνά ζούσαν στα όρια της φτώχειας. Για το Colorado, αλλά και για την υπόλοιπη Αμερική, χρειάστηκαν δεκαετίες, προκειμένου να αναγνωριστούν η καταπίεση, που υπέστησαν οι φυλές των αυτόχθονων Αμερικάνων και τα εγκλήματα, που πραγματοποιηθήκαν εις βάρος τους.

Φτάνοντας στο σήμερα, το Colorado είναι μια σύγχρονη, οικονομικά εύρωστη και φιλελεύθερη πολιτεία. Διατηρεί ακόμα τον γεωργικό χαρακτήρα της, αν και τα τελευταία χρόνια η γεωργική δραστηριότητα έχει πληγεί σημαντικά εξαιτίας της ερημοποίησης των εδαφών της ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Το Denver, η πρωτεύουσα της Πολιτείας, αποτελεί το οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο της πολιτείας. Έχει συνεχή παρουσία μεγάλων εταιρειών παγκοσμίου βεληνεκούς και μερικά από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια των Η.Π.Α. βρίσκονται στην πόλη του Denver.

Γεωγραφικά, το Colorado, με πληθυσμό 5.758.736 κατοίκους, ανήκει στις κεντροδυτικές Πολιτείες της Αμερικής. Συνορεύει με τις Πολιτείες της Arizona, της Utah, του Wyoming, της Nebraska, του Kansas, της Oklahoma και του New Mexico.

Δημογραφικά, το Colorado, χρόνο με τον χρόνο, αλλάζει ραγδαία και ο πληθυσμός των μειονοτήτων, ιδιαίτερα των Λατίνων, αυξάνεται. Σήμερα, το 67,7% των πολιτών είναι λευκοί, το 21,8% προέρχεται από ισπανόφωνες χώρες, το 4,6% είναι Αφροαμερικανοί, το 3% προέρχεται από τις Ασιατικές χώρες και το 1,6% δηλώνουν αυτόχθονες Αμερικανοί.

Στην πραγματικότητα, η παρουσία του Δημοκρατικού Κόμματος στην Πολιτεία είναι τόσο ισχυρή, ώστε πλέον οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία, σε τοπικό επίπεδο. Το Δημοκρατικό Κόμμα κατέχει την πλειοψηφία των εδρών και στα δύο σώματα του πολιτειακής Γενικής Συνέλευσης, και από το 2018 ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Jared Polis, όχι μόνο είναι Δημοκρατικός, αλλά αποτελεί, επίσης, τον πρώτο κυβερνήτη στην ιστορία των Η.Π.Α. που εκλέγεται έχοντας δηλώσει ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το Colorado εκπροσωπείται από 7 μέλη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκ των οποίων οι 4 είναι Δημοκρατικοί και οι 3 Ρεπουμπλικάνοι και από 2 Γερουσιαστές, τον Ρεπουμπλικάνο Gory Gardner και τον Δημοκρατικό Michael Bennet.

Λόγω της αυξανόμενης πολυπολιτισμικότητας της Πολιτείας, το Colorado, από τις προεδρικές εκλογές του 2008, τείνει να εκλέγει υποψήφιους του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι 9 εκλεκτορικές ψήφοι που αντιστοιχούν στην Πολιτεία σίγουρα δεν είναι πολλές, ωστόσο, έχουν έναν σημαντικό ρόλο στη συγκέντρωση του «μαγικού» 270. Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, το 2016, η Hillary Clinton κέρδισε τον Donald Trump, με διαφορά περίπου 5 ποσοστιαίων μονάδων, στην Πολιτεία του Colorado.

Σύμφωνα με τις έως τώρα δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές του 2020, το Colorado δείχνει να παραμένει στο δημοκρατικό στρατόπεδο, με τον Joe Biden να κερδίζει με ευκολία τον πρόεδρο Donald Trump. Μάλιστα, η προεκλογική καμπάνια του Donald Trump έχει αρχίσει να εγκαταλείπει ήδη τις προσπάθειές της να κερδίσει την Πολιτεία, αφού έχει σταματήσει να επενδύει χρήματα για διαφημιστικές προωθήσεις. Έτσι, το Δημοκρατικό Κόμμα φαίνεται να οχυρώνει καλά το καινούριο του προπύργιο, την πολιτεία του Colorado, ενώ, αντιθέτως, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αποδυναμώνεται συνεχώς σε μια Πολιτεία με μεγάλη φυλετική ποικιλία, που εκσυγχρονίζεται με ταχείς ρυθμούς.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Κωνσταντίνος Χαρέμης

Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι φοιτητής στο τμήμα Νομικής Επιστήμης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί στον κλάδο της εστίασης και στον τραπεζικό κλάδο και έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το θέατρο. Είναι γνώστης Αγγλικής, Ισπανικής και Ρώσικης γλώσσας και έχει συμμετάσχει σε ημερίδες σχετικά με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Χαρέμης
Κωνσταντίνος Χαρέμης
Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι φοιτητής στο τμήμα Νομικής Επιστήμης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί στον κλάδο της εστίασης και στον τραπεζικό κλάδο και έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το θέατρο. Είναι γνώστης Αγγλικής, Ισπανικής και Ρώσικης γλώσσας και έχει συμμετάσχει σε ημερίδες σχετικά με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.