20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΦιλία: Αξία ανεκτίμητη!

Φιλία: Αξία ανεκτίμητη!


Της Ανθής Αγγελοπούλου,

«Τελεία δ’ ἐστὶν ἡ τῶν ἀγαθῶν φιλία καὶ κατ’ ἀρετὴν ὁμοίων· οὗτοι γὰρ τἀγαθὰ ὁμοίως βούλονται ἀλλήλοις ᾗ ἀγαθοί, ἀγαθοὶ δ’ εἰσὶ καθ’ αὑτούς. Οἱ δὲ βουλόμενοι τἀγαθὰ τοῖς φίλοις ἐκείνων ἕνεκα μάλιστα φίλοι· δι’ αὑτοὺς γὰρ οὕτως ἔχουσι, καὶ οὐ κατὰ συμβεβηκός· διαμένει οὖν ἡ τούτων φιλία ἕως ἂν ἀγαθοὶ ὦσιν, ἡ δ’ ἀρετὴ μόνιμον.»  Αριστοτέλης, Ηθικά Νικομάχεια.

Η πραγματική και αληθινή φιλία είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξη του ανθρώπου. Όταν έχεις επιλέξει τους φίλους σου νιώθεις γεμάτος ζωή, πλήρης και ολοκληρωμένος άνθρωπος. Ενώ, αντίθετα, η ζωή δίχως φίλους είναι μισή, γεμάτη από ανεκπλήρωτα κενά.

Ο πραγματικός και αληθινός φίλος δεν είναι δίπλα σου μόνο στις όμορφες και ανέμελες στιγμές, αλλά θα είναι εκεί για να σε στηρίξει σε μία δύσκολη στιγμή, σε μία απόφαση ζωής. Θα είναι ο άνθρωπος, που και θα σε κολακεύσει και θα σε επαινέσει για ένα κατόρθωμά σου, αλλά θα σου μιλήσει με ειλικρίνεια για κάποιο λάθος, σφάλμα σου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είναι αγενής. Η ειλικρίνεια βέβαια, πολλές φορές δεν είναι αρεστή στους ανθρώπους, διότι προτιμούν να ζουν στις ψευδαισθήσεις τους και να θέλουν να ακούν μόνο ότι έχουν δίκιο ή ότι έχουν πράξει ορθά σε μία απόφαση. Αυτό συμβαίνει, γιατί πολλές φορές οι άνθρωποι δεν αντέχουν να ακούν, να βλέπουν και να συνειδητοποιούν κάποιο ελάττωμά τους, ή δεν αντέχουν την «απόρριψη» για κάποια άποψη.

Οι άνθρωποι μεταξύ μας είμαστε διαφορετικοί και αυτό μας καθιστά μοναδικούς. Το ότι είμαστε διαφορετικοί μπορεί να σημαίνει ότι ενδεχομένως, έχουμε διαφορετικό γούστο σε κάποια πράγματα και σίγουρα διαφορετικές απόψεις, με αποτέλεσμα όταν συζητάμε με τους φίλους μας να έρθουμε σε σύγκρουση, ή σε διαφωνία. Αυτή η διαφωνία δεν σημαίνει ότι θα μαλώσουμε, ή θα παρεξηγηθούμε, απλώς αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα και τα γεγονότα από διαφορετική οπτική γωνία, δίχως αυτό να σημαίνει ότι η άποψη του ενός είναι σωστή και του άλλου λάθος. Δεν υπάρχουν ορθές και λανθασμένες απόψεις. Υπάρχουν ποικίλες και διαφορετικές γνώμες.

Στη ζωή μας συναναστρεφόμαστε με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, έχουμε παρέες και δημιουργούμε φιλίες. Κάποιες από αυτές τις φιλίες κάνουν έναν μικρό και όμορφο κύκλο και φτάνουν στο τέλος τους, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια παρεξήγηση. Υπάρχουν άλλοι κύκλοι που θα αργήσουν να κλείσουν και άλλοι που δεν θα κλείσουν ποτέ. Έτσι, είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. Ο κάθε άνθρωπος έρχεται στη ζωή μας για να μας προσφέρει κάτι, να μας μάθει κάτι, είτε είχαμε μία ωραία σχέση, είτε όχι.

Ο καλός φίλος θα είναι πάντα εκεί για να ακούσει τους προβληματισμούς σου, σημαντικής ή ασήμαντης σημασίας. Όσα χιλιόμετρα κι αν σας χωρίζουν, ξέρεις ότι θα τον πάρεις τηλέφωνο και θα ακούσει με προσοχή τους προβληματισμούς σου, θα σε συμβουλεύσει, θα σε βοηθήσει.

Μέσα από μία ουσιαστική φιλία, οι άνθρωποι εξελίσσονται, μαθαίνουν να ακούν και να βελτιώνονται. Οι φίλοι δίνουν χρώμα στη ζωή μας. Δημιουργούνται ατελείωτες αναμνήσεις και όμορφες στιγμές που θα τις θυμόμαστε για μία ζωή και είτε θα γελάμε, είτε θα κλαίμε από συγκίνηση, είτε απλώς θα χαμογελάμε.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανθή Αγγελοπούλου
Ανθή Αγγελοπούλου
Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτήτρια της Θεολογικής σχολής του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Με ενεργή συμμετοχή σε πληθώρα σεμιναρίων, συνεδρίων και ημερίδων θεολογικού, πολιτικού, κοινωνιολογικού και παιδαγωγικού περιεχομένου, καθώς έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γνωρίζει την αγγλική γλώσσα. Εστιάζει την έρευνά της κυρίως στον κλάδο της κοινωνιολογίας και ειδικότερα στη θρησκεία και κοινωνία της δεύτερης νεωτερικότητας, καθώς επίσης τρέφει ιδιαίτερο πάθος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.