16.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαIn MemoriamIn Memoriam: Καρλ Μπλέγκεν 

In Memoriam: Καρλ Μπλέγκεν 


Του Άγγελου Μεταλλίδη,

Ο Καρλ Μπλέγκεν ήταν Αμερικανός αρχαιολόγος, που εργάσθηκε στις ανασκαφές της αρχαίας Πύλου, κοντά στη σύγχρονη Πύλο, και της Τροίας.

Γεννήθηκε στη Μινεάπολη της Μινεσότα των Η.Π.Α. και ήταν ο μεγαλύτερος εκ των έξι παιδιών, που έκαναν η Άννα Ρεγκίνα Μπλέγκεν και ο Τζον Χ. Μπλέγκεν, οι οποίοι ήταν μετανάστες από το Λιλεχάμερ της Νορβηγίας. Ο νεότερος αδελφός του Καρλ Μπλέγκεν ήταν ο ιστορικός Θεόδωρος Μπλέγκεν. Ο πατέρας του ήταν καθηγητής στο Κολέγιο Άουγκσμπουργκ της Μινεάπολης για περισσότερα από 30 χρόνια κι έπαιξε κεντρικό ρόλο στη νορβηγική Λουθηρανική Εκκλησία της Αμερικής, που ήταν τμήμα της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας των Η.Π.Α. Το 1904, ο Καρλ αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, το 1907. Υπήρξε, επίσης, υπότροφος της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και κατά την περίοδο αυτή εργάστηκε σε ανασκαφές στη Λοκρίδα, την Κόρινθο και την Κύπρο. Την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Καρλ Μπλέγκεν είχε αφοσιωθεί στο έργο ανακούφισης των θυμάτων του πολέμου στη Βουλγαρία και στην περιοχή της Μακεδονίας και γι’ αυτήν του την πράξη έλαβε ως διάκριση το ανώτερο Τάγμα Αριστείας, Τάγμα του Σωτήρος, από την Ελλάδα, το 1919.

Με το τέλος του πολέμου, ολοκλήρωσε το διδακτορικό δίπλωμά του στη Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, το 1920. Την ίδια περίοδο, ήταν βοηθός διευθυντή στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών της Αθήνας, το διάστημα από 1920 έως 1926. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, πραγματοποίησε ανασκαφές στις Ζυγουριές, τον Φλειούντα, την Πρόσυμνα Αργολίδας και τον Υμηττό. Το 1924, ο Καρλ παντρεύτηκε την Ελίζαμπεθ στο Λέικ Πλάσιντ της Νέας Υόρκης. Το 1927, προσχώρησε στη σχολή του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι κι ήταν καθηγητής της κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου, κατά το διάστημα 1927-1957. Οι ανασκαφές του στην Τροία διεξήχθησαν μεταξύ 1932 και 1938 κι ακολούθησαν εκείνες στο Παλάτι του Νέστορα, στην αρχαία Πύλο, κοντά στη σύγχρονη πόλη της Πύλου, το 1939. Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ανασκαφές σταμάτησαν και ξεκίνησαν ξανά μερικά χρόνια μετά το τέλος του.

Ο Καρλ Μπλέγκεν πέθανε στην Αθήνα, στις 24 Αυγούστου 1971, σε ηλικία 84 ετών. Είναι θαμμένος στο Προτεσταντικό τμήμα του Πρώτου Νεκροταφείου Αθηνών, μαζί με τη σύζυγό του, Ελίζαμπεθ Πηρς Μπλέγκεν. Κληροδότησε τη μεγάλη συλλογή των εγγράφων του στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.


Άγγελος Μεταλλίδης

Είμαι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Γεννήθηκα στις 12 Φεβρουαρίου 1998 και μεγάλωσα στην Καλαμαριά του νομού Θεσσαλονίκης. Τα επιστημονικά μου ενδιαφέροντα εντάσσονται στο χώρο της πολιτικής ιστορίας του νέου ελληνικού κράτους και στην διαμόρφωση των πολιτικών θεσμών και ιδεολογιών της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άγγελος Μεταλλίδης
Άγγελος Μεταλλίδης
Είναι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1998 και μεγάλωσε στην Καλαμαριά του νομού Θεσσαλονίκης. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται στο χώρο της πολιτικής ιστορίας του νέου ελληνικού κράτους και στην διαμόρφωση των πολιτικών θεσμών και ιδεολογιών της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας.