14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΤα άστρα και τα γιασεμιά του Αύγουστου Κορτώ

Τα άστρα και τα γιασεμιά του Αύγουστου Κορτώ


Της Παρή Στεφανή,

Πέτρος Χατζόπουλος. Ή αλλιώς… Αύγουστος Κορτώ. Βαθιά συναισθηματικός και μελαγχολικός. Ταυτόχρονα όμως, κατά ένα μαγικό τρόπο, και λυτρωτικός. Με πλούσιο συγγραφικό έργο, στο οποίο συμπλέουν έντεχνα η ευαισθησία, η τρυφερότητα, η θλίψη, αλλά και το χιούμορ.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην Ιατρική σχολή του ΑΠΘ, αλλά τον κέρδισε η λογοτεχνία. Η παρθενική του δημοσίευση ήταν το βιβλίο των βίτσιων, συλλογή διηγημάτων, το 1999. Ακολούθησαν αρκετά έργα, με αποκορύφωμα Το βιβλίο της Κατερίνας, το 2013, και με πιο πρόσφατο τη Δέσποινα, το 2020. Εκτός από τη συγγραφή έχει ασχοληθεί και με τη μετάφραση.

Όποιος γνωρίζει το έργο και τη ζωή του Αύγουστου, δεν μπορεί να μην έχει αντιληφθεί την αγάπη του για τη μητέρα του, την Κατερίνα. Την έχει υμνήσει –και εξακολουθεί να την υμνεί– στο συγγραφικό του έργο, στο οποίο η ίδια κατέχει δεσπόζουσα θέση. «Η Κατερίνα με ακολουθεί, την περιέχω και με περιέχει. Υποψιάζομαι, τις στιγμές που η φαντασίωση καλπάζει, ότι θα με θυμούνται καιρό για αυτό το βιβλίο [ενν. Το Βιβλίο της Κατερίνας]», όπως έχει γράψει ο ίδιος στη σελίδα του στο Facebook. Από την πρώτη σελίδα έως και την τελευταία ο αναγνώστης καθοδηγείται από την Κατερίνα, η οποία πέρασε στην «απέναντι όχθη», στην όχθη της αιωνιότητας το 2002. Χρονιά κατά την οποία ο Αύγουστος έχασε τη λατρεμένη του μητέρα έπειτα από την απόφασή της να βουτήξει μια για πάντα σε έναν ωκεανό από χάπια. Το βιβλίο αυτό χτίστηκε από τα δάκρυα και τη βαθιά αγάπη του Αύγουστου για την Κατερίνα. Και χρησιμοποιώ το ρήμα «χτίστηκε», γιατί πλέον το σπίτι της Κατερίνας είναι αυτό το βιβλίο. Το βιβλίο του γιου της που βρίσκεται πλέον σε τόσα επιμέρους σπίτια ανά την Ελλάδα, μα και στο εξωτερικό. Γιατί αν αγαπάς τον Αύγουστο, αυτόματα αγαπάς και την Κατερίνα. Κι ας μην έχεις γνωρίσει ακόμη τον ίδιο. Κι ας μην γνώρισες την Κατερίνα.

Άλλο ένα βιβλίο-σταθμός στη λογοτεχνική του πορεία είναι το Μικρό χρονικό τρέλας, το οποίο εκδόθηκε το 2016. «Θυμάμαι ολοκάθαρα τη στιγμή που τρελάθηκα». Με αυτόν τον τρόπο ξεκινάει το βιβλίο του ο Αύγουστος. Αποτελεί το πιο γυμνό του βιβλίο, όπως έχει γράψει και ο ίδιος. Βιβλίο που χρειάστηκε τρεις φορές για να γραφτεί και τρεις χιλιάδες σκέψεις μέχρι να αποφασίσει ο ίδιος εάν είχε το κουράγιο να το εκδώσει. Τα σκοτεινά μονοπάτια στα οποία βρέθηκε ο ψυχισμός του, καθώς και η πραγματικότητα που τον συνέθλιψε και τον οδήγησε σε ένα οξύ ψυχωσικό επεισόδιο με στοιχεία θρησκευτικού παραληρήματος  περιγράφονται ενδελεχώς στις σελίδες αυτού του σπάνιου βιβλίου. Και αποτελεί σπάνιο βιβλίο, καθώς χρειάζεται πολύ κουράγιο και δύναμη ψυχής για να γράψεις και να μοιραστείς με όλους την ιστορία σου. Ο Αύγουστος συνεχίζει να αποδεικνύει σε όλους πως τελικά όσοι περνούν –ή έχουν περάσει– από ψυχικές τρικυμίες ενδεχομένως να είναι πιο δυνατοί από τους φαινομενικά υγιείς ανθρώπους.

Η Δέσποινα εκδόθηκε φέτος. Κι όμως, παρά το γεγονός πως είναι μια χρονιά δύσκολη για όλους μας, οι αναγνώστες αγάπησαν από την πρώτη στιγμή αυτό το βιβλίο. «Μια ιστορία για αυτό που ζήλεψε ακόμα κι ο Θεός, την αγάπη της μάνας.». Ο συγγραφέας μετατρέπει την ιστορία της Παναγίας, με μεγάλη επιτυχία, σε Ελληνίδα μάνα. Η Δέσποινα μάς μιλάει και μας παρασύρει σε μια αφήγηση η οποία είναι εξαιρετικά συναισθηματική και ανατρεπτική. Η ταραχώδης ζωή της παραλληλίζεται με τη ζωή της Παναγίας με απόλυτο σεβασμό και χωρίς ίχνος προσβολής απέναντι στο θρησκευτικό συναίσθημα των αναγνωστών. Μια ενδιαφέρουσα ιστορία που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον από την αρχή έως και το τέλος.

Ο Αύγουστος Κορτώ είναι από τους συγγραφείς που δεν διστάζουν να μοιραστούν στοιχεία από τη ζωή τους και από τον χαρακτήρα τους. Δεν κρύβει τις θέσεις και τις απόψεις του. Αντιθέτως, με δύναμη και παρρησία τις υπερασπίζεται ολοφάνερα. Είναι άνθρωπος τον οποίο σέβεσαι ανεξάρτητα από το εάν συμφωνείς ή διαφωνείς με αυτά που πρεσβεύει και υποστηρίζει. Ανέκαθεν ήταν ακτιβιστής κατά των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι φορές που έχει δεχθεί λεκτικές επιθέσεις για τις θέσεις του.

Το σίγουρο είναι πως ο Αύγουστος μέσα από τις σελίδες των βιβλίων του, αλλά και μέσα από την ίδια τη ζωή του, διδάσκει την Αγάπη. Και αυτό καθίσταται φανερό από την απέραντη Αγάπη που έχει για τη μητέρα του, για τον σύζυγό του, Τάσο, για το σκυλάκι-παιδάκι τους, Τζέρι, αλλά και για το αναγνωστικό κοινό του, το οποίο αυξάνεται γοργά. Η ψυχή του είναι φωτεινή. Θυμίζει καλοκαίρι, Αύγουστο μήνα. «Ο Αύγουστος ελούζονταν μες στην αστροφεγγιά, και από τα γένια του έσταζαν άστρα και γιασεμιά». Άστρα και γιασεμιά που δεν είναι παρά τα παιδιά της έναστρης ψυχής του, τα βιβλία του…

Σε αγαπάμε Αύγουστε!


Παρή Στεφανή

Έχει γεννηθεί το 2000 και ζει στον Πειραιά. Από το 2018 είναι φοιτήτρια στη Νομική Σχολή Αθηνών. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Τουρκικά. Έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό συνεδρίων και εκδηλώσεων σε σχέση με το αντικείμενο των σπουδών της. Επιπλέον φέρει συμμετοχές σε ρητορικούς αγώνες ως διαγωνιζόμενη, αλλά και ως κριτής. Αγαπάει τη λογοτεχνία, τη μουσική και τον χορό. Η αγαπημένη της φράση είναι «Φτάσε όπου δεν μπορείς!» του Νίκου Καζαντζάκη.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παρή Στεφανή
Παρή Στεφανή
Έχει γεννηθεί το 2000 και ζει στον Πειραιά. Από το 2018 είναι φοιτήτρια στη Νομική Σχολή Αθηνών. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Τουρκικά. Έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό συνεδρίων και εκδηλώσεων σε σχέση με το αντικείμενο των σπουδών της. Επιπλέον φέρει συμμετοχές σε ρητορικούς αγώνες ως διαγωνιζόμενη, αλλά και ως κριτής. Αγαπάει τη λογοτεχνία, τη μουσική και τον χορό. Η αγαπημένη της φράση είναι «Φτάσε όπου δεν μπορείς!» του Νίκου Καζαντζάκη.