17.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςSteve Bannon, απάτη εκατομμυρίων και το τείχος στα σύνορα Η.Π.Α.-Μεξικού

Steve Bannon, απάτη εκατομμυρίων και το τείχος στα σύνορα Η.Π.Α.-Μεξικού


Της Ιωάννας Ερμείδου,

Ο Steve Bannon, ο πρώην σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου, Donald Trump, συνελήφθη την Πέμπτη, 20 Αυγούστου, στο Connecticut για απάτη εκατομμυρίων. Πιο συγκεκριμένα, υπεξαίρεσε χρήματα, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί από δωρεές και προορίζονταν για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα των Η.Π.Α. με το Μεξικό, στα πλαίσια της καμπάνιας “We Build the Wall”. O Bannon αρνήθηκε τις κατηγορίες και αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης, με εγγύηση 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης, με την ίδια κατηγορία συνελήφθησαν τρία ακόμα άτομα, οι Brian Kolfage, Andrew Badolato and Timothy Shea.

Αναλυτικότερα, οι τέσσερις άνδρες δημιουργήσαν την ιστοσελίδα, We Build The Wall, με στόχο να συγκεντρώσουν 25 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του τείχους στο Μεξικό, το οποίο θα καθιστούσε αδύνατο στους «τρομοκράτες» και «τους διακινητές ναρκωτικών» να περνούν τα σύνορα, σύμφωνα με τα λόγια του βετεράνου στρατιωτικού, Brian Kolfage. Πέραν από τις ρατσιστικές δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο βετεράνος εξισώνει τους μετανάστες χωρίς χαρτιά με τρομοκράτες και διακινητές ναρκωτικών, η ιστορία πήρε, ακόμη, χειρότερη τροπή, μετά τις κατηγορίες για την εξαπάτηση χιλιάδων ανθρώπων (στην τεράστια πλειοψηφία τους, υποστηρικτές του Trump), οι οποίοι στήριξαν χρηματικά την πραγματοποίηση ενός από τα πιο χαρακτηριστικά προγράμματα του 45ου Αμερικάνου Προέδρου, την κατασκευή του τείχους στα νότια σύνορα των Η.Π.Α. Αντίθετα, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Bannon, μέσω μιας ΜΚΟ, οικειοποιήθηκε πάνω από 1 εκατομμύριο από το We Build the Wall, για να πληρώσει τον Kolfage, ο οποίος, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ξόδεψε παραπάνω από 350.000 δολάρια από τις δωρεές για την κάλυψη προσωπικών εξόδων, όπως έξοδα για πλαστική χειρουργική, για πολυτελές SUV, για αμαξάκι του γκολφ, για κοσμήματα και για οικοδομικές εργασίες.

Σύμφωνα με τη Γενική Εισαγγελέα, Audrey Strauss, «ενώ διαβεβαίωναν επανειλημμένα τους δωρητές ότι ο Brian Kolfage, ο ιδρυτής και το δημόσιο πρόσωπο του We Build the Wall, δεν θα εισπράξει ούτε μια δεκάρα, οι κατηγορούμενοι σχεδίαζαν κρυφά να περάσουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια στον Kolfage, τα οποία τα χρησιμοποιούσε, για να υποστηρίξει τον πολυτελή τρόπο ζωής του και τα ακριβά του γούστα». Ο Kolfage, μαζί με τον Bannon και τον Badolato, πραγματοποίησε μια μυστική συμφωνία, στην οποία ο Kolfage θα πληρωνόταν 100.000 δολάρια προκαταβολικά και 20.000 τον μήνα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Στη συνέχεια, οι εμπλεκόμενοι, προκειμένου να κρύψουν την παράνομη είσπραξη των χρημάτων, δημιούργησαν πλαστούς λογαριασμούς, για να «ξεπλύνουν» τις δωρεές και να συγκαλύψουν τα εγκλήματά τους.

Η αντίδραση του Trump

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά τη σύλληψη του Bannon, δήλωσε πως νιώθει πολύ άσχημα και ότι δεν έχει σχέσεις μαζί του, εδώ και πολύ καιρό, σημειώνοντας, επίσης, ότι συμμετείχε στην εκστρατεία για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Επίσης, ο Αμερικάνος Πρόεδρος υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για το εγχείρημα, προσθέτοντας ότι τέτοιους είδους projects πρέπει να τα διαχειρίζεται η κυβέρνηση και όχι ιδιώτες.

Πέρα από το σκάνδαλο, ποιος είναι ο Steve Bannon;

Ο Steve Bannon υπήρξε πρώην Σύμβουλος του νυν Αμερικανού Προέδρου, o οποίος θεωρείται ως ο «εγκέφαλος» της ανόδου του στην εξουσία. Τον Αύγουστο του 2016, διορίστηκε ως εκτελεστικός διευθυντής της εκστρατείας του Trump. Πριν δουλέψει για τον Trump, o Bannon ήταν ο συνιδρυτής του ακροδεξιού ειδησεογραφικού ιστοτόπου, BreitBart News, ο οποίος έχει δημοσιεύσει θεωρίες συνωμοσίας και έχει, μάλιστα, κατηγορηθεί για την προώθηση νεοναζιστικών και ρατσιστικών απόψεων. Επίσης, φημολογείται ότι ο Bannon βρίσκεται πίσω από τη λαϊκιστική και εθνικιστική ιδεολογία του Trump, όπως, για παράδειγμα, την απροσδόκητη κίνηση του Προέδρου να απαγορεύσει την είσοδο στις Η.Π.Α. ανθρώπων από συγκεκριμένες μουσουλμανικές χώρες. Ο Bannon δεν είναι η πρώτη φορά που εμπλέκεται σε κάποιο σκάνδαλο. Αντίθετα, το 2016, το όνομά του είχε ξαναέρθει στην επικαιρότητα, καθώς συνδέθηκε με την Cambridge Analytica, μια εταιρεία, που ειδικεύεται στην ανάλυση δεδομένων και η οποία χρηματοδοτήθηκε από την καμπάνια του Trump, το 2016, με σκοπό να επεξεργαστεί τα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του Facebook εν αγνοία τους.

Εμπλέκεται ο Trump στο We Build the Wall;

Ο Πρόεδρος δεν εμπλέκεται άμεσα με το πρότζεκτ, όμως, σε μια συνέντευξή του στους New York Times, ο Kobach, Υπουργός Εσωτερικών της Πολιτείας του Κάνσας, δήλωσε, σχετικά με την καμπάνια We Build the Wall, «πως ο Πρόεδρος έδωσε τις ευλογίες του». Επίσης, ο μεγαλύτερος γιος του Προέδρου, Donald Trump Jr., δήλωσε, όσον αφορά τον οργανισμό, ότι «αυτή είναι η ιδιωτική επιχειρηματικότητα στα καλύτερά της». Ο Αμερικάνος Πρόεδρος, όμως, μετά από τις συλλήψεις, προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από την υπόθεση, δηλώνοντας ότι ήταν αντίθετος με την κατασκευή αυτού του μικροσκοπικού τμήματος του τείχους σε μια δύσκολη περιοχή από μια ιδιωτική ομάδα, που συγκέντρωσε χρήματα από διαφημίσεις.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε κάθειρξη έως και 40 ετών, εφόσον κριθούν ένοχοι.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Ιωάννα Ερμείδου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998. Διανύει το 4ο έτος των σπουδών της στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Διαθέτει άριστη γνώση Αγγλικών και Γαλλικών και καλή γνώση Ισπανικών και Ιταλικών. Έχει πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση στο Γραφείο Διπλωματικού Συμβούλου της Βουλής των Ελλήνων. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με τον αθλητισμό, την οικολογία και τον καθαρισμό των ακτών.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννα Ερμείδου
Ιωάννα Ερμείδου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998. Διανύει το 4ο έτος των σπουδών της στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Διαθέτει άριστη γνώση Αγγλικών και Γαλλικών και καλή γνώση Ισπανικών και Ιταλικών. Έχει πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση στο Γραφείο Διπλωματικού Συμβούλου της Βουλής των Ελλήνων. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με τον αθλητισμό, την οικολογία και τον καθαρισμό των ακτών.