25.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Στέφανος Σκουλούδης

In Memoriam: Στέφανος Σκουλούδης


Του Γιώργου Σαλπιγγίδη,

Ο Στέφανος Σκουλούδης ήταν πολιτικός και πρωθυπουργός της Ελλάδας με μακρά πορεία τόσο στον διπλωματικό χώρο όσο και στον εμπορικό.

Γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1838 στο Πέραν της Κωνσταντινούπολης, με καταγωγή από την Κρήτη. Ο πατέρας του, Ιωάννης, ασχολούταν με το εμπόριο. Ένα μέρος από τα μαθητικά του χρόνια το πέρασε στην Πόλη και το 1852 πηγαίνει σε γυμνάσιο της Αθήνας. Στα 1856, καταφέρνει να εισαχθεί στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, ωστόσο δεν θα την ολοκληρώσει, γιατί τον κέρδισαν οι εμπορικές επιχειρήσεις της οικογένειας κι έτσι μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη.

Το 1859, εντάσσεται στον φημισμένο εμπορικό Οίκο Ράλλη και τέσσερα χρόνια αργότερα αναλαμβάνει τη διεύθυνση όλων των καταστημάτων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Σταδιακά, μπόρεσε να επεκταθεί και στον τραπεζικό τομέα και το 1871 είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Τράπεζας Κωνσταντινουπόλεως.

Επιστρέφει στην Αθήνα το 1876 κι αποφασίζει να ασχοληθεί με την πολιτική και τον επόμενο χρόνο η οικουμενική κυβέρνηση υπό τον ναύαρχο Κανάρη τον ορίζει εκπρόσωπό της για τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν για το Ανατολικό Ζήτημα. Συμμετέχει, επίσης, και στις διαπραγματεύσεις της Συνθήκης του Βερολίνου (που προέβλεπε την ένταξη της Θεσσαλίας και μέρος της Ηπείρου στην Ελλάδα) το 1879, εκπροσωπώντας τα Ιωάννινα.

Όλο αυτό το διάστημα δεν σταμάτησε τις εμπορικές του δραστηριότητες. Έτσι, το 1880, αναλαμβάνει θέση συμβούλου για τρία χρόνια στην Εθνική Τράπεζα, ενώ, το 1882, η εταιρεία του αναλαμβάνει την αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας.

Στα 1881, εκλέγεται πρώτη φορά βουλευτής Σύρου, με την παράταξη του Χαρίλαου Τρικούπη. Τη διετία 1882-1884, είναι επιταγμένος στην πρεσβεία της Μαδρίτης. Όταν η Βουλγαρία καταλαμβάνει την Ανατολική Ρωμυλία, το 1886, αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης. Επανεκλέγεται βουλευτής Θήβας, αυτή τη φορά, το 1892, ενώ διετέλεσε, αρχικά, Υπουργός Εκπαιδεύσεως και Εκκλησιαστικών και στη συνέχεια Υπουργός Ναυτικών στην κυβέρνηση Τρικούπη. Έπειτα, το 1897, από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, μετά από τον ατυχή ελληνοτουρκικό πόλεμο.

Στις εκλογές του 1905, εκλέγεται πάλι βουλευτής Θηβών. Τον Νοέμβριο του 1912, ο Βενιζέλος τον καλεί στις διαπραγματεύσεις της Διάσκεψης για τη Συνθήκη Ειρήνης των Βαλκανικών κρατών στο Λονδίνο.

Την περίοδο του εθνικού διχασμού και μετά από την εγκατάσταση του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος τον διορίζει πρωθυπουργό, θέση που θα διατηρήσει για οκτώ μήνες. Με την επικράτηση του Βενιζέλου, ο Σκουλούδης κατηγορείται, μαζί με τους υπουργούς του, για εσχάτη προδοσία και προφυλακίζεται. Για τη δίκη τους σχηματίστηκε Ειδικό Δικαστήριο, ωστόσο το κατηγορητήριο αποδυναμώθηκε το 1920, ενώ τον επόμενο χρόνο, η Βουλή ακύρωσε τις κατηγορίες.

Πέθανε στις 20 Αυγούστου 1928 σε ηλικία 90 ετών.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης
Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης
Γεννημένος στην Αθήνα το 1999. Φοιτητής του Τμήματος Ιστορία, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, της Καλαμάτας. Λάτρης της Βυζαντινής και Νεότερης Ιστορίας, του αρχαίου θεάτρου, του βιβλίου και της μαγειρικής.