17.7 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΝεανική ανωριμότητα και συνωμοτική προπαγάνδα

Νεανική ανωριμότητα και συνωμοτική προπαγάνδα


Της Αρετής Δανδάκη, 

Ζούμε στα μέσα μιας πανδημίας ενός ιού που έχει πλήξει την ανθρωπότητα όχι μόνο σε υγειονομικό, αλλά και σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο. Ένας ιός που εκτοξεύει τα βέλη του κατά κύριο λόγο σε μεγαλύτερες ηλικίες και σε ευπαθείς ομάδες. Ο έλεγχος και ο περιορισμός του καταρχήν προκάλεσε πανικό και στη συνέχεια αντιμετωπίστηκε με τοπικά και νωρίτερα με εθνικά lockdowns. Παρ’ όλα αυτά, τα λίγα tests που αρχικά γίνονταν σε χώρες όπως η Ελλάδα, κι έπειτα η άγνοια και η ανυπακοή από μερίδα πολιτών των μέτρων που λαμβάνονταν, προκαλούσε και συνεχίζει να προκαλεί πονοκέφαλο στις αρμόδιες αρχές.

Ιδιαίτερα στη χώρα μας, κατακλυζόμασταν καθημερινά από εικόνες συνωστισμού ιδίως από τη νεολαία σε καφετέριες, κλαμπ και μπαρ, γεγονός που καταδεικνύει αφενός την ολιγωρία της κυβέρνησης αναφορικά με τα μέτρα προστασίας, την πρόληψη και τις αστοχίες του τύπου «στην πλατεία κολλάει, στην εκκλησία δεν κολλάει», κάτι που προκαλεί σύγχυση στους πολίτες κι αφετέρου, αναδεικνύει έναν μεγάλο αριθμό νέων ανθρώπων που φαίνεται να μην έχει αντιληφθεί την επικινδυνότητα και την εύκολη μετάδοση του covid-19. Πρόκειται για έναν ιό που σε πολλές χώρες (λ.χ. Ολλανδία, Γαλλία) πλήττει κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας, ενώ στην Ελλάδα τα ποσοστά αυτά δείχνουν να μην συγκινούν πολλούς νέους, που συνεχίζουν να αγνοούν την τήρηση στους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, προσπαθώντας να «σπάσουν» το φράγμα προστασίας που με κόπο έχτισαν οι υπόλοιποι πολίτες.

Στην αρχή, η νεολαία παρασύρθηκε από τους χαμηλούς αριθμούς επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, έπειτα όμως η ανωριμότητα που δεσπόζει σε αυτές τις ηλικίες, την οδήγησε στο να αψηφά και να αγνοεί επιδεικτικά το όποιο μέτρο υγειονομικού χαρακτήρα. Από την άλλη πλευρά, μια χούφτα νέων ανθρώπων ενστερνίζεται και εγκλωβίζεται σε ένα φαύλο κύκλο θεωριών συνωμοσίας, για το οποίο με πάθος ενημερώνεται και το οποίο αναμεταδίδει. Πίστευαν και πιστεύουν, παρόλο που τα γεγονότα τους διαψεύδουν, πως ο κορωνοϊός αποτελεί μια απάτη, πως είναι ένα κατασκεύασμα συντονισμού κι ελέγχου του κόσμου προς υπακοή σε μια νέα τάξη πραγμάτων. Θεωρίες για μικροτσίπ σε μάσκες, στο εμβόλιο, για φίμωση της ελεύθερης άποψης και διαμαρτυρίας δια της κάλυψης του στόματος κι εμπλοκή γνωστών ονομάτων, σε πλήθος θεωριών συνωμοσίας, όπως του Gates ή του Soros. Νέοι πολίτες που δεν επεξεργάστηκαν την πληροφορία, κατακλύστηκαν από την άγνοια, την παραπληροφόρηση και περιέπλεξαν γεγονότα χωρίς να αναζητήσουν μέσω της χρήσιμης ενημέρωσης και πληροφορίας την αλήθεια και τα γεγονότα έως σήμερα.

Στις μέρες μας η νεολαία διακατέχεται από ανησυχία μέσα σε μια χαώδη και ογκώδη ροή πληροφόρησης. Πρόκειται για μια ηλικία αμφισβήτησης, παρ’ όλα αυτά δεν αμφισβητήθηκε εν γένει κάποιο καθεστώς, ή κάποιο υπάρχον πολιτικό ή κοινωνικό σύστημα. Αμφισβητήθηκε δίχως κριτική ικανότητα πολλές φορές, ένας φονικός σε πολλές περιπτώσεις ιός και σε κάθε περίπτωση επικίνδυνος, ο οποίος προμηνύει μια τεράστια κρίση σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης ύπαρξης και δραστηριότητας. Ιδιαίτερα στη χώρα μας, οι υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού να κρατήσει στις πλάτες του μια πανδημία, σε αντίθεση με τις εικόνες συνωστισμού που καθημερινά αντικρίζουν οι πολίτες, προκαλεί μια ατελείωτη σύγχυση.

Εν κατακλείδι, εν μέσω κορωνοϊού υπάρχει και το μέρος της νεολαίας που σκέφτεται, αντιλαμβάνεται και μάχεται για να ξεπεράσει ο κόσμος μας τις πρωτοφανείς αυτές πανδημικές συνθήκες και να αντικρίσει με αισιοδοξία το μέλλον.


Αρετή Δανδάκη

Γεννήθηκε το 2000 στην Αθήνα. Είναι φοιτήτρια του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και ημερίδες σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών της και έχει συμμετάσχει στο συνέδριο προσομοίωσης EUropaS. Ασχολείται με τον εθελοντισμό, γνωρίζει Αγγλικά και αυτή την περίοδο διδάσκεται την Γαλλική γλώσσα.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αρετή Δανδάκη
Αρετή Δανδάκη
Γεννήθηκε το 2000 στην Αθήνα. Είναι φοιτήτρια του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και ημερίδες σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών της και έχει συμμετάσχει στο συνέδριο προσομοίωσης EUropaS. Ασχολείται με τον εθελοντισμό, γνωρίζει Αγγλικά και αυτή την περίοδο διδάσκεται την Γαλλική γλώσσα.