19.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΘεατές στο ίδιο έργο…

Θεατές στο ίδιο έργο…


Της Γιώτας Κοσκινά,

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, είμαστε θεατές σε ένα επαναλαμβανόμενο κακό σκηνικό… συνεχείς πλημμύρες, πυρκαγιές και ακραία καταστροφικά φυσικά φαινόμενα. Η αιτία όλων αυτών δεν είναι άλλη φυσικά από την όλο και αυξανόμενη θερμοκρασία του πλανήτη, αλλά και τις απερίσκεπτη παρέμβαση των ανθρώπων στη φύση. 

Ένα παρόμοιο σκηνικό αντίκρισαν οι κάτοικοι της Εύβοιας την προηγούμενη εβδομάδα, όπου από την τεράστια ποσότητα νερού που έπεσε, πήρε οχτώ ανθρώπινες ζωές στο διάβα της και κάλυψε ολόκληρες περιοχές με τόνους λάσπης, προκαλώντας ανυπολόγιστες υλικές ζημιές σε περιουσίες. Μία εικόνα που είχαμε αντικρίσει ξανά στο παρελθόν, πριν λίγα χρόνια στην περιοχή της Μάνδρας –με μεγαλύτερες απώλειες. Φαίνεται, όμως ότι πλέον το σύστημα της Πολιτικής Προστασίας είναι προετοιμασμένο όλο και περισσότερο για παρόμοιες έκτακτες περιστάσεις, καθώς σε μια πρωτοφανή νεροποντή, όπως ήταν αυτή, η οποία έριξε στις πληγείσες περιοχές παραπάνω από 300 χιλιοστά βροχής, όταν οι προβλέψεις ήταν για κάτω από 100, οι μηχανισμοί διάσωσης και απεγκλωβισμού λειτούργησαν με σχέδιο και ταχύτητα, πραγματοποιώντας συνολικά 96 διασώσεις. Φυσικά, όπως έδειξε η «επόμενη ημέρα» τα περιθώρια βελτίωσης είναι ακόμα σημαντικά μεγάλα, παρουσιάζεται όμως πρόοδος.

Πηγή εικόνας: News 24/7

Σαφώς, σε μία τέτοια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση είναι φυσικό να υπάρχουν και κάποιες επιχειρησιακές αδυναμίες, καθώς δεν είναι πάντα εφικτό να βρίσκονται όλες οι δυνάμεις στο κατάλληλο μέρος την ενδεδειγμένη στιγμή. Μήλον της έριδος στο πολιτικό σκηνικό αυτή τη φορά αποτέλεσε η μη χρήση της έκτακτης γραμμής 112. Η Πολιτική Προστασία έθεσε τον μηχανισμό της σε εφαρμογή και έγινε μια επιλογή της φυσικής παρέμβασης, χωρίς να αποσταλεί ειδοποιητήριο μήνυμα, το οποίο μπορεί να προκαλούσε παραπάνω πανικό, όπως επισήμαναν οι ειδικοί. Κανείς δεν μπορεί να είναι σε θέση να εικάζει τι θα μπορούσε να συμβεί αν λάμβαναν εκατοντάδες άνθρωποι αργά τη νύχτα ένα μήνυμα για απομάκρυνση από την περιοχή. Μπορεί να υπήρξε ένα καλό σενάριο και να έφευγαν όλοι σώοι και αβλαβείς, δυστυχώς όμως υπάρχει και το αντίθετο σενάριο. Μια περίπτωση που βιώσαμε με τον πιο εφιαλτικό τρόπο στο πρόσφατο παρελθόν με μπλοκαρισμένες οικογένειες μέσα στα αυτοκίνητά τους στο Μάτι, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη φωτιά. Η κριτική που ασκήθηκε έντονα από κόμματα της αντιπολίτευσης στον χειρισμό της γραμματείας της πολιτικής προστασίας καταδικάζει μια πολύ σημαντική δουλειά που έχει γίνει σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες τον τελευταίο χρόνο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Πολιτική Προστασία τους τελευταίους μήνες δίνει πολλαπλές μάχες σε πολλά επίπεδα, πιστοποιώντας καθημερινά τη μεγάλη χρησιμότητά της σε όλα τα επίπεδα, στην πανδημία, σε φωτιές και σε πλημμύρες. Είναι ένα καίριο πόστο για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και υποχρέωση όλων των κομμάτων να την στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις. Και ας μην ξεχνάμε ότι ειδικά για την Πολιτική Προστασία, έχει ανακοινωθεί ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα σε ορίζοντα τετραετίας από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, όπου φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει σοβαρά τα επόμενα χρόνια. 

Πηγή εικόνας: CityPortal.gr

Εκτός όμως από την ταχεία δράση της Πολιτικής Προστασίας, γρήγορα λειτούργησε και ο μηχανισμός στήριξης και αποζημιώσεων των πληγέντων. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας και δεσμεύθηκε για άμεσες αποζημιώσεις από το εθνικό αποθεματικό, στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων, αλλά και παροχή αποζημίωσης στους αγρότες, όπου τα χωράφια τους έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Επιπλέον, από τα αρμόδια Υπουργεία αποφασίστηκαν σειρά έκτακτων επιχορηγήσεων αντιμετώπισης του προβλήματος ύδρευσης και ανάπλασης των πληττόμενων δημόσιων χώρων, ενώ παράλληλα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», έργα των Δήμων για την  αντιμετώπιση του προβλήματος ύδρευσης και την  αντιπλημμυρική προστασία.     

Με αυτές, λοιπόν, τις άμεσες ενέργειες, η Κυβέρνηση αποδεικνύει, για ακόμη μία φορά, ότι διαθέτει άμεσα αντανακλαστικά, συντονισμένο σχέδιο, υπευθυνότητα και προγραμματισμό. Εργάζεται συντονισμένα, ώστε να αντιμετωπίσει μια ακόμη τραγωδία εν μέσω μιας μακρόπνοης υγειονομικής κρίσης. Ας μην στηλιτεύουμε την συντονισμένη προσπάθεια στελεχών της Πολιτικής Προστασίας στο όνομα των πολιτικών δολιοτήτων.


Γιώτα Κοσκινά

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.