17.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Nevada: Καζίνο, έρημος και Las Vegas


Της Μαριλένας Γιαννίκα,

Αναμφισβήτητα, η Nevada απέκτησε την τωρινή παγκόσμια αναγνώρισή της λόγω του Las Vegas, της πασίγνωστης μεγαλύτερης πόλης της, που παραδόξως δεν αποτελεί πρωτεύουσά της. Με την έβδομη μεγαλύτερη γεωγραφική έκταση εκ των πολιτειών των Η.Π.Α., η Nevada δεσπόζει στο βορειοδυτικό κομμάτι της χώρας, αποτελούμενη, σε σημαντικό κομμάτι της, από την αχανή έρημο Mojave και από μεγάλες οροσειρές, απ’ όπου εντοπίζεται και η ιστορική προέλευση του ονόματός της (προέρχεται από την ισπανική λέξη “nevado”, που σημαίνει χιονισμένος, υποδηλώνοντας τις μονίμως χιονισμένες οροσειρές της). Ολόκληρη η οικονομία της Nevada στηρίζεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στη βιομηχανία του τουρισμού της, ενώ ένα ικανό ποσοστό καλύπτεται και από την εκμετάλλευση του σημαντικού ορυκτού της πλούτου.

Δημογραφικά στοιχεία

Η Nevada, από άποψη φυλετικής ποικιλότητας, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των Η.Π.Α. εν γένει. Αφενός οι λευκοί απαρτίζουν σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού (66%), αλλά, πάρα ταύτα, το υπόλοιπο ένα εκατομμύριο των πολιτών της είναι σχεδόν ισόποσα κατανεμημένο μεταξύ Αφροαμερικανών (περίπου 9%), Ασιατών (8%), γηγενών (1,2%) και άλλων φυλών (16%). Επίσης, χαρακτηριστικό στοιχείο της Nevada είναι το μεγάλο ποσοστό αθεΐας του πληθυσμού, της τάξεως του 28%, ενώ τη θέση της κυρίαρχης θρησκείας καταλαμβάνει ο χριστιανισμός. Ειδοποιός διαφορά της Πολιτείας της Nevada, από πλευράς δημογραφικών στοιχείων, αποτελεί το χάσμα μεταξύ των πληθυσμών των αγροτικών και των αστικών περιοχών, με τις πρώτες να είναι έκδηλα λιγότερο ανομοιογενείς από τις δεύτερες τόσο φυλετικά, όσο και εθνικά.

Κυβερνήτης και πολιτική εκπροσώπηση

Κυβερνήτης της Πολιτείας είναι ο Stephen Sisolak του Δημοκρατικού Κόμματος, γέννημα θρέμμα της Πολιτείας, με πλούσια δράση στα κοινά και στον επιχειρηματικό τομέα, λαμβάνοντας καίριες θέσεις στη διακυβέρνηση της πολιτείας, συντελώντας σημαντικά στην τελική κυριαρχία του Δημοκρατικού Κόμματος σε αυτή. Η κυριαρχία αυτή αποτυπώνεται, κατ’ αρχάς, στη Γενική Συνέλευση της Πολιτείας, με μόλις 13 εκ των 42 μελών της να ανήκουν στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Η τάση της Πολιτείας προς την «μπλε» πλευρά του κομματικού φάσματος επιβεβαιώνεται και από την εκπροσώπηση στην ομοσπονδιακή νομοθετική εξουσία. Πιο συγκεκριμένα, η παρουσία της Nevada στις δύο θέσεις της Πολιτείας στη Γερουσία σημειώνεται με τις εκπροσώπους του Δημοκρατικού Κόμματος, Catherine Cortez Masto και Jacky Rosen, και τις δύο πρόσφατα εκλεγμένες, με την πενταετή θητεία τους να λήγει το 2022 και 2024 αντίστοιχα. Περαιτέρω, στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι τέσσερις θέσεις που αντιστοιχούν στην Nevada (λόγω της συνάρτησης πληθυσμού και θέσεων στη Βουλή) καλύπτονται από τους Δημοκρατικούς Dina Titus, Susie Lee και Steven Horsford και από τον Ρεπουμπλικανό Mark Amodei, με τη μεγαλύτερη θητεία εκ των τεσσάρων (από το 2011) μέχρι στιγμής, και μοναδικό εκπρόσωπο του κόμματος σε καίρια θέση, σε μία κατά τα λοιπά Δημοκρατική πολιτεία.

Ιστορία Προεδρικών Εκλογών

Εξετάζοντας τη Nevada και από την σκοπιά των επιλογών της κατά τις προεδρικές εκλογές του παρελθόντος, επιβεβαιώνεται ακράδαντα η αέναη προτίμηση στο «μπλε», η οποία εδραιώνεται από τον «εκδημοκρατισμό» της Πολιτείας, τη δεκαετία του ’90, με μοναδική εξαίρεση την στήριξη στον George Bush στις εκλογές του 2000 και 2004. Παρά την τελική επικράτηση του Δημοκρατικού Κόμματος από το 2008 και έπειτα σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Πολιτεία, οι τελευταίες ήταν πάντα αμφίρροπες, κερδίζοντας έτσι επάξια τον χαρακτηρισμό της ως “swing state” σχεδόν τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Στις πρόσφατες προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στη μάχη των δύο υποψηφίων, του Bernie Sanders και του Joe Biden, ο πρώτος, παρά την τελική ήττα του, είχε σαρωτική νίκη στην πολιτεία, καταλαμβάνοντας το 47% των ψήφων, έναντι μόλις του 20% του Biden.

Εκτίμηση

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την εκλογική μάχη του Νοεμβρίου, πολλές είναι οι εικασίες, που μπορούν να πραγματωθούν, με τις δημοσκοπήσεις, για άλλη μία φορά, να κατατάσσουν τη Nevada στις “swing states”. Από τη μία πλευρά, η Πολιτεία δεν στήριξε, τελικώς, τον Trump το 2016, οπότε δεν βρίσκεται κάποιος εμφανής λόγος να το κάνει τώρα. Επιπλέον, το σχετικά υψηλό ποσοστό των μειονοτήτων (35%), που δεν τάσσονται, κατά κόρον, με την πλευρά του νυν Προέδρου, συμβάλλουν σε αυτή τη διαπίστωση. Από την άλλη πλευρά, πάλι, το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό του Biden στις προκριματικές αναμετρήσεις είναι ανησυχητικό, καθώς υποδηλώνει πως σε μία ανοικτή μάχη μεταξύ των δύο προσώπων, και όχι κομμάτων, ο Trump ενδέχεται να έχει το πλεονέκτημα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Mαρία-Ελένη Γιαννίκα

Γεννημένη το 2000 στην Αθήνα και απόφοιτος του Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών. Πλέον σπουδάζει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Νομικής. Διαθέτει αρκετές εμπειρίες σε ρητορικούς διαγωνισμούς, legal clinics και συνέδρια προσομοίωσης, με συμμετοχή σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της UNESCO, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Μιλάει άριστα αγγλικά και γερμανικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριλένα Γιαννίκα
Μαριλένα Γιαννίκα
Γεννημένη το 2000 στην Αθήνα και απόφοιτος του Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών. Πλέον σπουδάζει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Νομικής. Διαθέτει αρκετές εμπειρίες σε ρητορικούς διαγωνισμούς, legal clinics και συνέδρια προσομοίωσης, με συμμετοχή σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της UNESCO, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Μιλάει άριστα αγγλικά και γερμανικά.