19.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΜελετώντας την ελίτ των πλουσίων: Τζεφ Μπέζος

Μελετώντας την ελίτ των πλουσίων: Τζεφ Μπέζος


Του Άρη Κατσίδη,

Πάρα πολλοί επενδυτές και ειδικοί επισημαίνουν ότι για να πετύχει μια επιχείρηση, πρέπει να στοχεύει μακροπρόθεσμα. Αυτή είναι και η πολιτική που ακολούθησε και ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, Τζεφ Μπέζος, ο οποίος έχει περιουσία γύρω στα 183 δις δολάρια, αλλά σύμφωνα με τις δηλώσεις του, δεν επαναπαύεται, αφού παρακολουθεί καθημερινά την τιμή της μετοχής της Amazon.

Από την πρώτη του επιστολή προς τους μετόχους του, το 1997, ο Μπέζος είχε τονίσει πως πάντα σκέφτεται «μακροπρόθεσμα», ενώ, χαρακτηριστικά, μετά την είσοδο της εταιρίας στο χρηματιστήριο, τον Μάιο του 1997, ενθάρρυνε τους υπαλλήλους του να αγνοήσουν τις όποιες μεταβολές στην τιμή της μετοχής, δηλαδή το αν η μετοχή πηγαίνει ψηλά ή χαμηλά, σε βραχυπρόθεσμα διαστήματα, λέγοντάς τους χαρακτηριστικά ότι «θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε επενδυτικές αποφάσεις υπό το φώς του μακροπρόθεσμου προγραμματισμού παρά τις βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις για κερδοφορία ή τις βραχυπρόθεσμες αντιδράσεις στη Wall Street». Όπως καθίσταται σαφές, προφανώς ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon για να μπαίνει στη διαδικασία να συμβουλεύει τους μετόχους του και φυσικά να εκφέρει άποψη σχετικά με την πορεία της, έχει βαθύτατες γνώσεις σχετικά με τον τομέα τον επενδύσεων, αλλά και τη λειτουργία των αγορών.

Είναι γεγονός πως πίσω από κάθε καλό μαθητή βρίσκεται ένας καλός δάσκαλος, ένας μέντορας, ένας εμπνευστής. Έτσι, ο CEO της Amazon συχνά αναφέρει ατάκες από τον διάσημο επενδυτή Μπέντζαμιν Γκράχαμ, που ήταν το πρότυπο και ο δάσκαλος του Γουόρεν Μπάφετ, ενός ακόμη επιχειρηματία/επενδυτή, που έχει διαπρέψει κατά τη μακρόχρονη παρουσία του στο χώρο, για να τονίσει πόσο σημαντικός είναι ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, τονίζοντας ότι «τους είπα, όταν η μετοχή ανεβαίνει 30% σε ένα μήνα, μην αισθάνεστε 30% πιο έξυπνοι, γιατί αν μειωθεί πάλι 30% στον άλλον μήνα, πρέπει να νιώσεις 30% πιο χαζός κι αυτό δεν είναι ωραίο». Πολύωρες χρηματοοικονομικές μελέτες και θεωρίες, μεταφρασμένες στην πιο απλή, την πιο καθημερινή αργκό, έτσι ώστε να γίνονται κατανοητές στο απόλυτο από όλους.

Ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη που έχει κάποιος στην εταιρία του, με τον Μπέζο κατά τη διάρκεια της φούσκας του dot-com, όπου οι μετοχές έπεσαν κατά 80% και στα 6 δολάρια το 2001, να μην τα παρατάει, να μην αμφισβητεί το business model της Amazon και έχοντας το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ως γνώμονα, έπεισε τους επενδυτές πως η εταιρία κατανοεί ποια είναι τα έξοδά της και πως είναι πιο δυνατή από πριν, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει -όπως έδειξε η ιστορία- σε σύντομο χρονικό διάστημα μια επιχείρηση «κολοσσό». Η συμπεριφορά και η γενικότερη αφοσίωσή του στο όραμά του γύρω από την επιχείρηση τον φέρνουν κοντά σε επίπεδο συμπεριφοράς με άλλους ιδεαλιστές, φιλοσόφους, πολιτικούς που με πίστη στις ικανότητές τους κατάφεραν να πετύχουν αλλαγές που άφησαν εποχή στην ανθρωπότητα, αλλά και να καθιερωθούν στη συνείδηση του λαού και να μνημονεύονται αιώνια.

Σίγουρα, ο ελληνικής καταγωγής Τζεφ Μπέζος χαίρει εκτίμησης εκατομμυρίων ανθρώπων του επενδυτικού, επιχειρηματικού και όχι μόνο κλάδου. Η έως τώρα πορεία του δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Η μόνη απορία και αγωνία όλων είναι για το πού μπορεί να φτάσει το μεγαλείο τόσο του ίδιου όσο και της Amazon. Αναμένουμε όλοι με ανοιχτό το στόμα…


Άρης Κατσίδης

Είναι φοιτητής του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις οικονομικές ειδήσεις, ενώ παρακολουθεί σταθερά το χρηματιστήριο. Ως χόμπι έχει τον αθλητισμό, την ιστορία, την γεωγραφία, αλλά και τα ταξίδια.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης Κατσίδης
Άρης Κατσίδης
Είναι φοιτητής του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις οικονομικές ειδήσεις, ενώ παρακολουθεί σταθερά το χρηματιστήριο. Ως χόμπι έχει τον αθλητισμό, την ιστορία, την γεωγραφία, αλλά και τα ταξίδια.