17.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΚάρπαθος: το νησί που ταξιδεύει στο χρόνο

Κάρπαθος: το νησί που ταξιδεύει στο χρόνο


Του Θάνου Κουλουβάκη,

Η αρμονία που δημιουργεί η συνύπαρξη των βουνών με τη θάλασσα, η παραδοσιακή κουζίνα που γοητεύει, τα γραφικά σοκάκια, τα χωριά που έχουν διατηρήσει την παραδοσιακή τους ταυτότητα, οι μαγευτικές παραλίες, η νυχτερινή ζωή και οι φιλόξενοι άνθρωποι είναι μονάχα μερικά από τα στοιχεία που με μάγεψαν στην Κάρπαθο και με κάνουν να γράφω γι’ αυτήν. Όποιος έχει επισκεφτεί το εν λόγω νησί, γνωρίζει τη μαγεία του· για όσους και όσες δεν έτυχε να το επισκεφτείτε ακόμη, μέσω αυτού του άρθρου, θα προσπαθήσω να σας ταξιδέψω στην Κάρπαθο και να βιώσουμε μαζί την απίστευτη ομορφιά της.

Τα Πηγάδια – ή Κάρπαθος – αποτελούν την πρωτεύουσα του νησιού και έχουν περίπου 2.700 μόνιμους κατοίκους. Εκεί μπορείτε να βρείτε ξενοδοχεία που θα ικανοποιήσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς πελάτες, παραδοσιακές – και μη – ταβέρνες, εστιατόρια και βεβαίως νυχτερινά μαγαζιά που σφύζουν από ζωή. Η πρωτεύουσα είναι γεμάτη με μαγευτικά σοκάκια που περιμένουν να τα εξερευνήσετε και να χαθείτε μέσα στην ομορφιά τους. Όμως, καλό είναι να μην περιοριστείτε μονάχα στο εν λόγω μέρος, διότι το νησί είναι αρκετά μεγάλο και αξίζει να το γυρίσετε· Γι’ αυτό το λόγο, θα πρότεινα να έχετε κάποιο όχημα – ή να νοικιάσετε εκεί – προκειμένου να έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε αρκετά μέρη του. Ας ταξιδέψουμε, λοιπόν, μαζί σε μερικές πανέμορφες παραλίες του νησιού.

Αμμοοπή

Η Αμμοοπή αποτελεί μία από τις πιο γνωστές παραλίες της Καρπάθου και η αλήθεια είναι, πως από την πρώτη στιγμή που την επισκέφτηκα, κατάλαβα για ποιο λόγο είναι τόσο ξακουστή. Τα καταγάλανα νερά σε συνδυασμό με την ξανθή άμμο και τους βράχους που βρίσκονται μέσα στη θάλασσα και ξεπροβάλουν σαν μικρά, επιμέρους νησιά, κάνουν το τοπίο άκρως ατμοσφαιρικό. Προσωπικά, θα πρότεινα να επισκεφτείτε τη συγκεκριμένη παραλία τις απογευματινές ώρες για να γλυτώσετε την πολυκοσμία – μην ξεχνάτε ότι είναι ίσως η πιο γνωστή παραλία του νησιού. Ένα απογευματινό μπάνιο στην Αμμοοπή αποτελεί μία εμπειρία, που όλοι και όλες πρέπει να βιώσουν όταν επισκεφτούν την Κάρπαθο.

Λευκός

Ο Λευκός αποτελεί μία αρκετά μεγάλη – οργανωμένη – παραλία και βρίσκεται περίπου μία ώρα μακριά από την πρωτεύουσα του νησιού. Αν και δεν είμαι λάτρης των μεγάλων και κατ’ επέκταση πολύβουων παραλιών, η συγκεκριμένη κατάφερε να με μαγέψει και αυτός είναι ο βασικός λόγος, που την προτείνω ανεπιφύλακτα. Το γραφικό τοπίο του Λευκού απαρτίζεται από τις – ως επί το πλείστον – παραδοσιακές ταβέρνες, το καλό φαγητό που θα βρείτε εκεί καθώς και το μικρό λιμανάκι με τα ψαροκάικα που προμηθεύουν καθημερινά τα μαγαζιά με φρέσκο ψάρι. Ομπρέλες και ξαπλώστρες υπάρχουν, όμως υπάρχει και χώρος για να απλώσετε την πετσέτα ή την ψάθα σας· επομένως, θεωρώ ότι η εν λόγω παραλία καλύπτει τις ανάγκες όλων.

Χρήστου Πηγάδι

Η συγκεκριμένη παραλία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν είναι από τις πιο γνωστές της Καρπάθου. Απέχει περίπου δεκαπέντε λεπτά από την πρωτεύουσα και είναι μερικώς οργανωμένη. Ελάχιστες ομπρέλες βρίσκονται εκεί και κατά τη γνώμη μου, αυτός είναι ένας από τους λόγους που την κάνουν τόσο ξεχωριστή. Αν, λοιπόν, επιθυμείτε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε το φυσικό τοπίο, πιστεύω ότι η συγκεκριμένη παραλία είναι ότι πρέπει για εσάς.

 

Δυστυχώς, αντιλαμβάνομαι ότι σε ένα άρθρο είναι αδύνατον να περιγράψω όλες τις ομορφιές της Καρπάθου και να σας προτείνω όλα τα μέρη που αξίζει να επισκεφτείτε. Εν τούτοις, ίσως είναι καλύτερα να ανακαλύψετε τα υπόλοιπα μόνοι σας· άλλωστε, η μαγεία των διακοπών έγκειται στην εξερεύνηση. Προσπάθησα να σας προτείνω μέρη που μου έκαναν εντύπωση και θεωρώ ότι αξίζει να εξερευνήσετε. Παράλληλα, προσπάθησα να μην προτείνω τα μέρη που έχουν ήδη προταθεί ξανά και ξανά – πέραν της Αμμοοπής που δεν μπορούσε να λείπει από αυτό το άρθρο. Αν, λοιπόν, ψάχνετε ακόμα μέρος για τις διακοπές σας, να έχετε την Κάρπαθο στο μυαλό σας, πιστεύω ότι θα σας εντυπωσιάσει.


Θάνος Κουλουβάκης

Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.